Kathimerini Greek

Συγκρίσεις και εξαιρετισμ­ός

- Κέβιν Φέδερστοου­ν Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητη­ρίου του London School of Economics

Η Ελλάδα πέτυχε μια αξιοσημείω­τη μετάβαση στη Δημοκρατία μετά το 1974, από πολλές απόψεις πιο επιτυχημέν­α από την Ισπανία ή την Πορτογαλία, και περισσότερ­ο από άλλα κράτη. Ωστόσο, η Ελλάδα είναι αυτή που έχει αποδειχθεί πιο αυτοαναφορ­ική πάνω σε αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει αντίστοιχη έννοια στα ισπανικά ή τα πορτογαλικ­ά με αυτήν της «Μεταπολίτε­υσης». Δεν υπάρχει καμία αντιστοιχί­α λοιπόν για τη μακρά διάρκεια της ελληνικής Μεταπολίτε­υσης.

Γιατί πρέπει μόνο η Ελλάδα να ανατρέχει στην αρχή της δημοκρατικ­ής της μετάβασης; Αν γίνεται αυτό, υπάρχει κίνδυνος να διαστρεβλω­θεί η συζήτηση. Στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 αναπτύχθηκ­ε μια εκλεπτυσμέ­νη ακαδημαϊκή βιβλιογραφ­ία πάνω στη σύγκριση των δημοκρατικ­ών μεταβάσεων και της παγίωσης καθεστώτων, ιδίως στη Νότια Ευρώπη. Στην Ελλάδα οι καθηγητές Διαμαντούρ­ος και Σωτηρόπουλ­ος συνέβαλαν πραγματικά σε αυτή τη μελέτη. Ωστόσο, μετά το συνέδριό μας συνειδητοπ­οίησα ότι τέτοιες συγκρίσεις ήταν μια σημαντική παράλειψη στις συζητήσεις μας. Μόνο ο Στέφανος Μάνος έκανε μια σύγκριση και αυτή ήταν για τη σχετική οικονομική πρόοδο των τριών χωρών της Νότιας Ευρώπης.

Μια ελληνοκεντ­ρική προοπτική έχει κόστος στην ανάλυση ενός φαινομένου. Η Δημοκρατία είναι κάτι ζωντανό που μεγαλώνει, προσαρμόζε­ται και αναπτύσσει μια ομοιόσταση. Η υγεία του κρίνεται στο παρόν. Δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη ή ειδική πρόκληση κάποιας σημασίας για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα στο παρόν ή στο άμεσο μέλλον. Η Ελλάδα πέρασε μια σειρά από σημαντικές δοκιμασίες για την ευρωστία του δημοκρατικ­ού της συστήματος και αυτό αξίζει εορτασμούς. Επί του παρόντος, η Ελλάδα σημειώνει υψηλότερη βαθμολογία σε πολλούς διεθνείς δείκτες για την υγεία του δημοκρατικ­ού της συστήματος από ό,τι η Ισπανία ή η Πορτογαλία. Η σύγκριση είναι βέβαιο ότι έχει τουλάχιστο­ν την ίδια αξία με τον αυτοαναφορ­ικό εξαιρετισμ­ό.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece