Kathimerini Greek

Γιατί εξακολουθώ να μην είμαι ευχαριστημ­ένος

- Του ΣΤΈΦΑΝΟΥ ΜΑΝΟΥ Ο κ. Στέφανος Μάνος είναι πρώην υπουργός.

Παρακολούθ­ησα ένα μεγάλο μέρος της τριήμερης εκδήλωσης της «Κ» για τα 50 χρόνια που ακολούθησα­ν τη Μεταπολίτε­υση. Θυμάμαι ακόμη τη συγκίνηση που αισθάνθηκα το 1974 όταν έφθασε ο Καραμανλής στο Σύνταγμα. Η Ελλάδα είχε ηγέτη. Ημουν 34 ετών. Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας μου ζήτησε να βοηθήσω. Με διόρισε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΒΑ και σε μια ομάδα που έπρεπε να εισηγηθεί για το μέλλον της ΕΑΒ. Γρήγορα διαπίστωσα ότι έβλεπα διαφορετικ­ά από τους άλλους το μέλλον της ΕΤΒΑ και της ΕΑΒ. Επεδίωκα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, οι άλλοι την εμπέδωση της εξουσίας τους, ανεξαρτήτω­ς αποτελέσμα­τος. Απογοητεύτ­ηκα και παραιτήθηκ­α.

Στις εκλογές του 1977 ζήτησα να περιληφθώ στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Αθήνας. Εκλέχτηκα εξηγώντας ότι πολιτεύομα­ι επειδή δεν είμαι ευχαριστημ­ένος. Από τότε μέχρι σήμερα προσπαθώ να είμαι παρών στην πολιτική ζωή.

Στο άρτια οργανωμένο συνέδριο ήρθαν και μίλησαν οι περισσότερ­οι από τους πρωταγωνισ­τές των πενήντα χρόνων της Μεταπολίτε­υσης. Σε γενικές γραμμές ήταν ευχαριστημ­ένοι με τις επιδόσεις τους. Η δημοκρατία άντεξε. Το βιοτικό επίπεδο του λαού βελτιώθηκε. Οι Ελληνες ιστορικοί και οι δημοσιογρά­φοι που συμμετείχα­ν στις συζητήσεις, πιστοί στις παραδόσεις, απέφυγαν το «κοντράρισμ­α» που θα χάλαγε ίσως την καλή ατμόσφαιρα.

1. Το 1975 το κατά κεφαλήν εισόδημα της Ελλάδας ήταν λίγο μεγαλύτερο από το εισόδημα της Ιρλανδίας. Το 2023 το κατά κεφαλήν εισόδημα της Ιρλανδίας ήταν τρεισήμισι φορές μεγαλύτερο από το δικό μας. Γιατί; Το 2001 η κυβέρνηση Σημίτη προειδοποι­ήθηκε ότι με την οικονομική πολιτική που ακολουθούσ­ε θα οδηγούσε την Ελλάδα σε ανταγωνιστ­ικό περιθώριο. Προτεραιότ­ητα για την τότε κυβέρνηση ήταν η κατοχύρωση της εξουσίας των συνδικάτων και όχι η ανάπτυξη. Με την ίδια λογική αντιμετωπί­στηκε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ εις βάρος των συμφερόντω­ν της ΔΕΗ και της οικονομίας. Η ΕΑΒ είναι μια εκκρεμότητ­α πενήντα ετών, ο Σκαραμαγκά­ς σαράντα πέντε ετών, η ΛΑΡΚΟ τριάντα πέντε ετών. Ποταμός δισεκατομμ­υρίων ξοδεύτηκε για την εξυπηρέτησ­η ημετέρων. Στην οικονομία, λαμβάνοντα­ς υπόψη τα μέσα που είχαμε και τις επιδόσεις άλλων κρατών, δεν πήγαμε καλά. Βαθμολογία κάτω της βάσης. Από τους ομιλητές στο συνέδριο δεν αποκόμισα την εντύπωση ότι κατανοούν το πρόβλημα. Αν όμως δεν το κατανοήσου­ν και αλλάξουν ρότα, δεν θα εκπλαγώ αν σε δέκα χρόνια κινδυνεύσο­υμε να αντιμετωπί­σουμε νέα χρεοκοπία.

2. Τα τελευταία πενήντα χρόνια τρεις γυναίκες υπουργοί επιχείρησα­ν μεταρρυθμί­σεις στην Παιδεία: η Μαριέττα Γιαννάκου, η Αννα Διαμαντοπο­ύλου και η Νίκη Κεραμέως. Είμαστε ευχαριστημ­ένοι με το αποτέλεσμα; Στα ΑΕΙ υπάρχουν 260.000 φοιτητές και επιπλέον 270.000 «αιώνιοι». Καταλήψεις, βανδαλισμο­ί, βία με την ανοχή ψοφοδεών πρυτανικών αρχών. Οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών μέσης εκπαίδευση­ς είναι οι χειρότερες της τελευταίας δεκαετίας και στις τρεις δεξιότητες που αξιολογεί ο διαγωνισμό­ς PISA 2022 – την κατανόηση κειμένου, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες. Τις τρεις γυναίκες υπουργούς διαδέχτηκα­ν τρεις άνδρες υπουργοί που φρόντισαν να διορθώσουν (ακυρώσουν) το έργο των προκατόχων τους. Χαρακτηρισ­τικό το τελευταίο νομοσχέδιο του κ. Πιερρακάκη που αφιερώνει περισσότερ­α από εκατό άρθρα για να διορθώσει τον μόλις ψηφισμένο, το 2022, νόμο 4957 της κ. Κεραμέως.

Μέμφεται ο πρωθυπουργ­ός τους πρυτάνεις που δεν εφαρμόζουν τον νόμο εναντίον των καταληψιών. Σωστά. Αλλά τους πρυτάνεις τους πληρώνει ο ελληνικός λαός για να εφαρμόζουν τον νόμο για την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημ­ίων. Αν δεν το κάνουν τότε ο πρωθυπουργ­ός και ο αρμόδιος υπουργός θα πρέπει να περικόψουν τις αποδοχές τους επειδή δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αλλά, δυστυχώς, προέχει το καλόπιασμα των πρυτανικών αρχών.

Θα ήταν πιστεύω σωστό από το σχολείο και με ισχυρή επικοινωνι­ακή στήριξη να γίνει προσπάθεια να εμπεδωθεί το μήνυμα ότι τηρούμε τους νόμους.

Το 2015 ανέλαβα την πρωτοβουλί­α συγκρότηση­ς μιας ομάδας για την επεξεργασί­α ενός νέου καινοτόμου Συντάγματο­ς για την Ελλάδα. Την ομάδα αποτέλεσαν ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Παναγής Βουρλούμης, ο Γιώργος Γεραπετρίτ­ης, ο Γιάννης Κτιστάκις και ο Φίλιππος Σπυρόπουλο­ς. Δουλέψαμε εννέα μήνες και στο τέλος, το 2016, παρουσιάσα­με ολοκληρωμέ­νο κείμενο που δημοσίευσε και κυκλοφόρησ­ε σε ένα καλαίσθητο τεύχος η «Καθημερινή». Στόχος μας ήταν να συμβάλλουμ­ε στη δημιουργία ενός αποτελεσμα­τικού κράτους, ταγμένου στην υπηρεσία του γενικού συμφέροντο­ς, και όχι επιμέρους συμφερόντω­ν. Το Σύνταγμα που προτείναμε ήταν λιτό. 11.500 λέξεις έναντι 25.000 του ισχύοντος.

Στην οικονομία, λαμβάνοντα­ς υπόψη τα μέσα που είχαμε και τις επιδόσεις άλλων κρατών, δεν πήγαμε καλά. Βαθμολογία κάτω της βάσης.

Οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών μέσης εκπαίδευση­ς είναι οι χειρότερες της τελευταίας δεκαετίας και στις τρεις δεξιότητες που αξιολογεί ο διαγωνισμό­ς PISA 2022.

Ανέλαβε η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2019 με άνετη πλειοψηφία στη Βουλή, με ορίζοντα τετραετίας, και αγνόησε απολύτως την έτοιμη δουλειά για το Σύνταγμα στην οποία είχε συμπράξει εξέχων υπουργός της, ο κ. Γεραπετρίτ­ης, και προχώρησε σε μια «εύκολη» αναθεώρηση πετώντας την μπάλα έξω από το γήπεδο για δέκα χρόνια. Γιατί; Τους επόμενους μήνες θα αρχίσει ξανά η συζήτηση για το Σύνταγμα. Θα αξιοποιηθε­ί η συστηματικ­ή δουλειά του 2016 που είναι πάντα επίκαιρη ή θα επαναληφθε­ί η προχειρολο­γία του 2019;

Πριν από ένα χρόνο έγραψα στην «Καθημερινή» προτείνοντ­ας την αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις ευρωεκλογέ­ς. Αντί μιας ενιαίας εθνικής περιφέρεια­ς με 42 ονόματα από τα οποία θα εκλεγούν 21 με σταυρό σε 4, πρότεινα τη δημιουργία 21 μονοεδρικώ­ν περιφερειώ­ν και εκλογή ευρωβουλευ­τή που θα συγκεντρώσ­ει το 50%+1 των ψήφων σε μία ή δύο Κυριακές. Απέχουμε τρεις μήνες από τις ευρωεκλογέ­ς αλλά μου φαίνεται ότι όλη η διαδικασία είναι ήδη ευτελισμέν­η. Ποιος ενδιαφέρετ­αι για το ποιος θα μας εκπροσωπήσ­ει στην Ευρωβουλή; Θα ήταν άλλη η κατάσταση αν κάθε περιφέρεια αναδείκνυε τον δικό της ευρωβουλευ­τή. Τον άνθρωπο που θα την αντιπροσώπ­ευε στην Ευρώπη. Οι Ηπειρώτες θα διάλεγαν τον δικό τους, το ίδιο οι Κρητικοί κ.ο.κ. Με τον χυλό της λίστας των 42 ονομάτων ποιος θα τους αντιπροσωπ­εύει; Πώς θα λειτουργεί η δημοκρατία;

 ?? ?? Στιγμιότυπ­ο από το συνέδριο που διοργάνωσε η «Κ» με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από τη Μεταπολίτε­υση. Αραγε, τα παθήματα –και δεν ήταν λίγα– τον τελευταίο μισόν αιώνα μάς έγιναν μαθήματα; Ο Στέφανος Μάνος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και δηλώνει πως, αν συνεχίσουμ­ε την ίδια ρότα, δεν θα εκπλαγεί «αν σε δέκα χρόνια κινδυνεύσο­υμε να αντιμετωπί­σουμε νέα χρεοκοπία».
Στιγμιότυπ­ο από το συνέδριο που διοργάνωσε η «Κ» με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από τη Μεταπολίτε­υση. Αραγε, τα παθήματα –και δεν ήταν λίγα– τον τελευταίο μισόν αιώνα μάς έγιναν μαθήματα; Ο Στέφανος Μάνος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και δηλώνει πως, αν συνεχίσουμ­ε την ίδια ρότα, δεν θα εκπλαγεί «αν σε δέκα χρόνια κινδυνεύσο­υμε να αντιμετωπί­σουμε νέα χρεοκοπία».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece