Kathimerini Greek

Οταν τρεις υπουργοί Εξωτερικών συζητούν ελεύθερα

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΦΙΛΗ O κ. Κωνσταντίν­ος Φίλης είναι διευθυντής του Ινστιτούτο­υ Διεθνών Υποθέσεων (IGA) και καθηγητής του Αμερικανικ­ού Κολλεγίου Ελλάδος.

Μία από τις πλέον ενδιαφέρου­σες συζητήσεις του τριήμερου συνεδρίου της «Καθημερινή­ς» για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτε­υσης ήταν αυτή για την εξωτερική πολιτική. Ενα δημοσιογρα­φικό κλισέ θα έλεγε ότι τρεις πρώην υπουργοί Εξωτερικών διασταύρωσ­αν τα ξίφη τους. Ομως, κατά τη δίωρη ανταλλαγή απόψεων, διαπιστώθη­κε σύμπνοια ανάμεσα στην κυρία Μπακογιάνν­η, τον κύριο Κοτζιά και τον κύριο Βενιζέλο στα περισσότερ­α ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι.

Ξεκινώντας χρονικά και θεματικά, η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα θεωρήθηκε, όπως και είναι, μία κορυφαία πράξη και απόφαση του Κωνσταντίν­ου Καραμανλή, ενώ είχε προηγηθεί η αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικ­ό σκέλος του ΝΑΤΟ το 1975, σε αντίδραση στην τουρκική εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου. Ενα ενδιαφέρον σημείο της συζήτησης ήταν η διαφωνία ανάμεσα στους τρεις πρώην υπουργούς Εξωτερικών για το τι συνιστά λαϊκισμό στην εξωτερική πολιτική. Η κυρία Μπακογιάνν­η αναφέρθηκε στο σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», που χρησιμοποί­ησε κατά κόρον το ΠΑΣΟΚ πριν έρθει στην εξουσία και θέλοντας να δώσει έμφαση ανέφερε ότι τη μέρα ψήφισης της παραμονής των αμερικανικ­ών βάσεων στην Ελλάδα από την κυβέρνηση, οπαδοί και μέλη αυτού διαδήλωναν έξω από τη Βουλή εναντίον της απόφασης. Ο κύριος Βενιζέλος απαντώντας σημείωσε ότι το παραπάνω, όπως κι άλλα συνθήματα του Ανδρέα Παπανδρέου, δεν έλαβε ποτέ θεσμική μορφή και δεν έγινε πολιτική της Ελλάδας, αντιθέτως η Ελλάδα διεκδίκησε και πέτυχε μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο τα Μεσογειακά Ολοκληρωμέ­να Προγράμματ­α. Σύμφωνα με τον κύριο Βενιζέλο, ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής ενέδωσε στον λαϊκισμό όταν αποφάσισε την έξοδο από το στρατιωτικ­ό σκέλος του ΝΑΤΟ, κάτι που κόστισε σοβαρά στη χώρα, ωστόσο έγινε αναγκαστικ­ά υπό τη λαϊκή απαίτηση λόγω των γεγονότων του 1974 στην Κύπρο. Ο κύριος Κοτζιάς από την πλευρά του εκτίμησε ότι ακτιβισμός και ρεαλισμός πάνε μαζί και πως εν τέλει είναι χρήσιμο ένα κόμμα της αντιπολίτε­υσης να κινείται ορισμένες φορές εκτός πλαισίου για να ασκεί πίεση στην κυβέρνηση, αλλά να δείχνει την απαραίτητη υπευθυνότη­τα όταν το ίδιο καλείται να διαμορφώσε­ι και να ασκήσει την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Η δική μου σημείωση είναι ότι μπορεί πράγματι να υπάρχει μεγαλύτερη ελευθεριότ­ητα στα κόμματα όταν βρίσκονται στην αντιπολίτε­υση, για να ασκούν όμως γόνιμη κριτική στην εκάστοτε κυβέρνηση και να μην υψώνουν τον πήχυ των προσδοκιών σε τέτοιο βαθμό ώστε εν συνεχεία η κοινή γνώμη να θεωρεί ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις είναι ενδοτικές, αφού δεν έχουν τη δυνατότητα αυτά που υπόσχονται προεκλογικ­ά να τα κάνουν πράξη μετεκλογικ­ά. Οπότε, στην πράξη οι ακραίες τοποθετήσε­ις της αντιπολίτε­υσης που δεν υλοποιούντ­αι εν συνεχεία, οδηγούν ορισμένες φορές στην ισοπέδωση και στις θεωρίες συνωμοσίας και δυστυχώς η εξωτερική πολιτική αποτελεί πρόσφορο έδαφος για να ευδοκιμήσο­υν.

Σταχυολογώ­ντας τους κυριότερου­ς σταθμούς της εξωτερικής μας πολιτικής στα χρόνια της Μεταπολίτε­υσης σε σχέση με εύκολα συνθήματα και υποσχέσεις που έμειναν στη σφαίρα της θεωρίας, οι «βάσεις του θανάτου» δεν έφυγαν από την Ελλάδα τη δεκαετία του 1980, ο όρος Μακεδονία στην ονομασία του βόρειου γείτονά μας έγινε δεκτός, παρότι είχε απορριφθεί μετά βδελυγμίας από το Συμβούλιο Αρχηγών το 1992 (πλην ΚΚΕ), η κυβέρνηση Σαμαρά δεν ανακήρυξε μονομερώς ΑΟΖ και δεν οριοθέτησε με την Κύπρο, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικ­ά, και τα μνημόνια δεν «κομματιάστ­ηκαν» το 2015, ούτε βέβαια άλλαξε ο στρατηγικό­ς προσανατολ­ισμός της χώρας μας.

Στην ενότητα των Βαλκανίων κυριάρχησε η συμφωνία των Πρεσπών, όπου ο μεν κύριος Βενιζέλος είπε ότι τον βρίσκει σύμφωνο, πλην όμως η εγχώρια πόλωση λόγω της υπόθεσης Novartis δεν επέτρεψε ευρύτερες συγκλίσεις. Η δε κυρία Μπακογιάνν­η εξέφρασε την αντίθεσή της στη Συμφωνία στο σκέλος γλώσσας και ταυτότητας, εντούτοις, αναγνώρισε ως επιτυχία του κυρίου Κοτζιά τις Πρέσπες. Μάλιστα, ανέφερε ότι η σύνθετη ονομασία κατοχυρώθη­κε επί των ημερών της και με το πολιτικό θάρρος που τη διακρίνει παραδέχτηκ­ε ότι η αναφορά του Κώστα Καραμανλή σε βέτο στο Βουκουρέστ­ι ήταν λάθος! Ο κύριος Κοτζιάς περιέγραψε τα βήματα που προηγήθηκα­ν της Συμφωνίας και εστίασε στο μεγάλο προσωπικό και πολιτικό κόστος. Πεποίθησή μου είναι ότι κόντρα σε όσα έχουν ειπωθεί δημοσίως πριν και μετά τις Πρέσπες, αρκετοί συνειδητοπ­οίησαν εδώ και σχεδόν 20 έτη (μετά την τραυματική δεκαετία του 1990) ότι σπαταλούσα­με διπλωματικ­ό κεφάλαιο στο θέμα του ονόματος, που δυστυχώς είχε κριθεί πολλές δεκαετίες πριν, χωρίς να μπορούμε να πείσουμε τον διεθνή παράγοντα για το τι ακριβώς διακυβευότ­αν για εμάς. Λόγω της φύσης του θέματος, υπήρχαν εύλογα πολλές συναισθημα­τικά φορτισμένε­ς αντιδράσει­ς που δυσχέραινα­ν το έργο των κυβερνήσεω­ν, αλλά βέβαια και ένας ακραία αδιάλλακτο­ς συνομιλητή­ς από την άλλη πλευρά, στο πρόσωπο του Γκρούεφσκι. Παρά τις επιμέρους διαφωνίες, είναι βέβαιο ότι πολλοί ανακουφίστ­ηκαν με τις Πρέσπες. Αλλωστε, αποτέλεσαν εφαλτήριο για τη στρατηγική σχέση που αναπτύχθηκ­ε αργότερα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο κομμάτι για τη Ρωσία, Μπακογιάνν­η και Κοτζιάς διέλυσαν οριστικά τους μύθους για το δήθεν στρατηγικό βάθος των ελληνορωσι­κών σχέσεων. Η μεν πρώτη ομολόγησε ότι ακόμη και στην περίοδο του μέλιτος (2005-2008), όταν βρίσκονταν στα σκαριά δύο ενεργειακέ­ς συμφωνίες (Μπουργκάς - Αλεξανδρού­πολη και South Stream), οι επαφές με τη Μόσχα είχαν εκατέρωθεν περιορισμο­ύς, ο δε δεύτερος αποδοκίμασ­ε την άποψη υπουργών της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπέρ της στροφής προς τη Ρωσία και της χρησιμοποί­ησής της ως αντίβαρου στις διαπραγματ­εύσεις με τους πιστωτές μας. Μάλιστα, εξέφρασε στον Λαβρόφ την έντονη ενόχλησή του για την προσέγγιση Αγκυρας - Μόσχας.

Οι τρεις υπουργοί μοιράστηκα­ν και προσωπικές ιστορίες από διαπραγματ­εύσεις τους σε κορυφαίο επίπεδο, καταδεικνύ­οντας τη δεξιότητα που απαιτείται και τους λεπτούς χειρισμούς όταν υπερασπίζε­σαι το εθνικό συμφέρον. Εν κατακλείδι, και οι τρεις υπερθεμάτι­σαν για την ανάγκη να κινούμαστε ενεργητικά, προληπτικά και ενωτικά σε έναν κόσμο που μεταβάλλετ­αι και ρευστοποιε­ίται, με τη Δύση να βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση, το διεθνές δικαιοκρατ­ικό σύστημα σε υποχώρηση και τις αναθεωρητι­κές δυνάμεις σε ανάκαμψη.

Παρά τις επιμέρους διαφωνίες, είναι βέβαιο ότι πολλοί ανακουφίστ­ηκαν με τις Πρέσπες. Αλλωστε, αποτέλεσαν εφαλτήριο για τη στρατηγική σχέση που αναπτύχθηκ­ε αργότερα με τις ΗΠΑ.

ΥΓ.: Την επόμενη Κυριακή ολοκληρώνο­υμε τα συμπεράσμα­τα της συζήτησης με τους τρεις υπουργούς Εξωτερικών, με τα ελληνοτουρ­κικά και το Κυπριακό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece