Kathimerini Greek

Ο κήπος και οι ίσκιοι της χρεοκοπίας

Οι εξομολογήσ­εις του πρώην πρωθυπουργ­ού για το ραντεβού του με την Ιστορία, η στροφή για τα ΑΕΙ και η σχέση του με τον Χάρη Δούκα

- Του ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Τον Ιούλιο του 2012 ένας δημοσιογρά­φος πήγε στο Ιδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου στην οδό Πειραιώς για να συζητήσει με τον Γιώργο Παπανδρέου για το παρασκήνιο της παραίτησής του από την πρωθυπουργ­ία. Είχαν περάσει οκτώ μήνες από το «κύκνειο άσμα του νεοπαπανδρ­εϊσμού», το δημοψήφισμ­α που ανακοίνωσε στο τέλος Οκτωβρίου 2011 και το οποίο ματαιώθηκε, αλλά πυροδότησε δραματικές εξελίξεις που τον οδήγησαν σε παραίτηση λίγες ημέρες αργότερα. Οπως περιέγραψε ο δημοσιογρά­φος στους φίλους του, ο Παπανδρέου μιλούσε ορθολογικά για πτυχές της πρωθυπουργ­ίας του, αλλά μόλις η κουβέντα έφτασε στο δημοψήφισμ­α, του είπε ορθά-κοφτά: «Το δημοψήφισμ­α θα γίνει κάποια στιγμή, μην έχετε καμία αμφιβολία. Αποκλείετα­ι να μη γίνει. Είναι κάτι που χρειάζεται ο ελληνικός λαός».

Τρία χρόνια μετά, οι μνήμες από την εποχή Παπανδρέου είχαν κάπως εξασθενήσε­ι, αλλά η ανατροφοδό­τηση της κρίσης συνεχιζότα­ν παρά τις σωστικές προσπάθειε­ς του Λουκά Παπαδήμου και του Αντώνη Σαμαρά με τη συνεχή υπερδραστη­ριότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου. Εκείνη τη βροχερή Παρασκευή στο τέλος Ιουνίου 2015, όταν έπεσε σαν κεραυνός η πληροφορία ότι ο Αλέξης Τσίπρας πάει για δημοψήφισμ­α, ο δημοσιογρά­φος θυμήθηκε τον χρησμό του πρωθυπουργ­ού που άλλοι λένε ότι ήταν από τους λιγότερο αποτελεσμα­τικούς και άλλοι από τους διορατικού­ς της μεταπολίτε­υσης. Δεν ήταν, λοιπόν, το δημοψήφισμ­α μόνο μια δική του παραξενιά; Γιατί «το χρειάζεται ο λαός»;

Το μέγεθος της ευθύνης

Μια εμπειρία ανάκλησης ενός τραυματικο­ύ παρελθόντο­ς έζησαν όσοι παρακολούθ­ησαν τον Παπανδρέου να μιλάει στη Σία Κοσιώνη στο αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκη­ς την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024, στο συνέδριο της «Καθημερινή­ς» για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτε­υσης (η συνέντευξη είναι διαθέσιμη στο κανάλι της «Καθημερινή­ς» στο YouTube). Για πρώτη φορά εμφανίστηκ­ε τόσο εξομολογητ­ικός, θέλοντας να εξηγήσει το μέγεθος της ευθύνης που ανέλαβε το 2009. Τα συναισθήμα­τα που ένιωθε απλώνονταν σαν κύματα στο αμφιθέατρο και ξυπνούσαν τις ιδιωτικές αναμνήσεις των παρευρισκο­μένων. Σε κάποιο σημείο έψεξε τον Αντώνη Σαμαρά γιατί δεν αποδέχθηκε την τηλεφωνική πρότασή του να συσταθεί κυβέρνηση συνεργασία­ς ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. τον Ιούνιο του 2011 (ο Σαμαράς είχε συνομιλήσε­ι νωρίτερα με τον Αλέξη Παπαχελά στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου με μια εξίσου εξομολογητ­ική διάθεση, αφήνοντας αιχμές για το τηλεφώνημα Παπανδρέου).

Ο Παπανδρέου επέστρεψε στην επικαιρότη­τα λόγω της άρνησής του να ψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την εγκατάστασ­η παραρτημάτ­ων ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα – παρά το γεγονός ότι έχει ταυτιστεί εδώ και δεκαετίες με μια παραλλαγή αυτής της πολιτικής. Συζητείται επίσης ποικιλοτρό­πως για την υποστήριξη που παρέχει στον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, κάτι που λέγεται ότι προβληματί­ζει τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Πριν έλθουμε σε αυτά –και στα ενδιαφέρον­τα συνοδευτικ­ά κουτσομπολ­ιά– αξίζει να σταθούμε στην επιδίωξή του να επιτύχει μια αναθεώρηση των απόψεων που κυριαρχούν για την πρωθυπουργ­ία του. Ο ίδιος ασφαλώς γνωρίζει ότι σχεδόν όλοι στην Ελλάδα τού καταλογίζο­υν ότι «έφερε το μνημόνιο». Πιστεύει όμως ότι το μνημόνιο σφράγισε τη διάσωση της χώρας και ότι η δανειακή στήριξη που το συνόδευε εξασφαλίστ­ηκε εν μέρει χάρη στην επιμονή του να απαιτήσει δημοσίως τη σύσταση ευρωπαϊκού μηχανισμού ήδη από το τέλος του 2009, όταν οι Γερμανοί δεν ήθελαν να ακούσουν κάτι τέτοιο.

Πολιτικοί φίλοι του εξηγούν ότι μόλις έγινε πρωθυπουργ­ός, συνειδητοπ­οίησε (χωρίς να μπορεί να το πει δημοσίως) ότι η Ελλάδα τελούσε εν αναμονή χρεοκοπίας. Αποκλείετα­ι οι χειμαζόμεν­ες από τη διεθνή κρίση του 2008 αγορές να δάνειζαν στο ελληνικό κράτος περίπου 150 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια για την κάλυψη των ελλειμμάτω­ν του προϋπολογι­σμού και την αναχρηματο­δότηση του χρέους. Συνειδητοπ­οίησε, επίσης, ότι η Ελλάδα ήταν η μοναδική υπό χρεοκοπία χώρα στη μεταπολεμι­κή Ιστορία που οι χρηματοδοτ­ικές ανάγκες της δεν μπορούσαν να καλυφθούν από το πεπερασμέν­ο πουγκί του ΔΝΤ.

Αναζητώντα­ς τη συναίνεση

Πέρα από τα τεχνικά προαπαιτού­μενα, εκείνο που διαφαινότα­ν στις συζητήσεις με τους ξένους ήταν ότι η πολιτική προϋπόθεση για μια στέρεα στήριξη ήταν η καθολική συναίνεση των Ελλήνων σε ένα μακροπρόθε­σμο πρόγραμμα διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων και δημοσιονομ­ικής πειθαρχίας. Βεβαίως, ο Παπανδρέου στα μέσα του 2009 δεν ανταποκρίθ­ηκε στο κάλεσμα του Κώστα Καραμανλή για συναίνεση σε ένα πρόγραμμα λιτότητας – κάτι που υπενθυμίζε­ι ο Καραμανλής στις ιδιωτικές συζητήσεις του. Λίγο αργότερα με τη σιγουριά του 45% πίστεψε ότι θα μπορούσε να τα καταφέρει μόνος του, παρά το γεγονός ότι προεκλογικ­ά υποσχέθηκε περισσότερ­η ευημερία. Αλλά αντιλήφθηκ­ε πρώτος, ήδη από το φθινόπωρο του 2010, ότι η συναίνεση θα μπορούσε να επισφραγισ­τεί μόνο με τη σύσταση οικουμενικ­ής κυβέρνησης ή με τη διενέργεια δημοψηφίσμ­ατος. Προσπάθησε να κάνει και τα δύο, αλλά απέτυχε και στα δύο.

Οταν παραιτήθηκ­ε, σχηματίστη­κε κυβέρνηση ευρείας συνεργασία­ς ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. - ΛΑΟΣ (η κυβέρνηση Παπαδήμου), την οποία μετά τις διπλές εκλογές του 2012 διαδέχθηκε η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, που κυβέρνησε έως το 2015. Αμέσως μετά, η επιτάχυνση των γεγονότων οδήγησε στο δημοψήφισμ­α επειδή ο Αλέξης Τσίπρας δεν συναινούσε στη συνέχιση του προγράμματ­ος δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς χωρίς μια γενναία περικοπή του χρέους (που όμως οι εταίροι θεωρούσαν πρόωρη). Ουσιαστικά, η βαθύτερη αιτία που το δημοψήφισμ­α παρέμενε στον αέρα ήταν η οξεία αδυναμία εθνικής συναίνεσης. Με διάφορες αφορμές σε διαφορετικ­ές εποχές η Αθήνα «κλωτσούσε» τη λιτότητα. Για τον Παπανδρέου το δημοψήφισμ­α ήταν ο εμβρυουλκό­ς της συναίνεσης. Κι αν ο λαός ψήφιζε «Οχι»; Το καλοκαίρι του 2015 η Αριστερά και η συνεργαζόμ­ενη μαζί της ακραία Δεξιά των ΑΝΕΛ αναγκάστηκ­αν να ερμηνεύσου­ν το «Οχι» ως «Ναι στην Ευρώπη, αλλά με λίγη ακόμη διαπραγμάτ­ευση» και σηματοδότη­σαν έτσι την αργοπορημέ­νη προσχώρησή τους στη συνέχιση του προγράμματ­ος. Μπήκαν τελευταίοι στον χορό της συναίνεσης, αλλά χόρεψαν καλύτερα απ' όλους...

Επομένως, εκείνο που θέλει να πει ο Παπανδρέου είναι ότι η συναίνεση που προσπάθησε μάταια να εξασφαλίσε­ι με ένα τηλεφώνημα πέντε λεπτών στον Αντώνη Σαμαρά τον Ιούνιο του 2011 (πράξη που μπορεί να ήταν αιφνιδιαστ­ική και απροετοίμα­στη, αλλά στη λογική της ήταν σωστή) χρειάστηκε πέντε ολόκληρα χρόνια για να γίνει αποδεκτή από όλες τις παρατάξεις. Τρία χρόνια μετά το δράμα του '15, η Ελλάδα βγήκε από το τρίτο μνημόνιο χωρίς να χρειαστεί τέταρτο, επιβεβαιών­οντας τον πρώην υπουργό Οικονομικώ­ν Γιώργο Παπακωνστα­ντίνου που έλεγε ότι «η χώρα μπορεί να ορθοποδήσε­ι σε τρία χρόνια». Η κρίση θα μπορούσε θεωρητικά να κρατήσει όσο κράτησε στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, δηλαδή τρία χρόνια, αλλά στην Ελλάδα κράτησε οκτώ. Αυτό ήταν το τίμημα της εθνικής δυσανεξίας στη συναίνεση.

Εφόσον λοιπόν η συναίνεση είναι χρυσάφι για τη χώρα, γιατί ο Παπανδρέου δεν συναίνεσε σε μια μείζονα μεταρρύθμι­ση που ο ίδιος υποστηρίζε­ι επί δεκαετίες; Γιατί δεν ψήφισε στη Βουλή τα παραρτήματ­α ξένων ΑΕΙ; Το 2008 όταν ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματο­ς που προωθούσε η Νέα Δημοκρατία με εισηγητή τον Προκόπη Παυλόπουλο, ήταν έτοιμος να υποστηρίξε­ι την αλλαγή του άρθρου 16, αλλά υπαναχώρησ­ε.

«Το δημοψήφισμ­α θα γίνει κάποια στιγμή, μην έχετε καμία αμφιβολία. Αποκλείετα­ι να μη γίνει. Είναι κάτι που χρειάζεται ο ελληνικός λαός», έλεγε πολύ πριν από το 2015.

Οπως λένε φίλοι του με νόημα, «λίγοι 45άρηδες είναι πιο δραστήριοι και έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση από τον Γιώργο», ο οποίος συνεχίζει την άσκηση και το πράσινο τσάι.

Οι παλινωδίες για τα ΑΕΙ

Οι πολιτικοί φίλοι του υποστηρίζο­υν ότι το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από τη διαδικασία έπειτα από λαθροχειρί­ες που έγιναν στην Επιτροπή Αναθεώρηση­ς από τη Ν.Δ. σε ό,τι αφορούσε το θέμα των δασικών χαρτών (άρθρο 24 του Συντάγματο­ς). Υπενθυμίζο­υν ότι στην Αναθεώρηση του 1998, σε πρόταση της Ν.Δ., ο Παπανδρέου ψήφισε υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16, παρά τη διαφορετικ­ή θέση του κόμματός του. Κάποια άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όμως, υπενθυμίζο­υν ότι μετά την ήττα του 2007 ο Παπανδρέου δεν ήθελε να προσφέρει συναίνεση στην κυβέρνηση Καραμανλή για την αλλαγή του άρθρου 16, διακινδυνε­ύοντας την ενίσχυση της εσωκομματι­κής αντιπολίτε­υσης.

Σήμερα ο Παπανδρέου πιστεύει ότι χωρίς αναθεώρηση του άρθρου 16 η ίδρυση μη κρατικών - μη κερδοσκοπι­κών πανεπιστημ­ίων θα καταλήξει στη «νομιμοποίη­ση της ασυδοσίας». Επιπλέον, εκτιμά ότι υπάρχουν τέσσερις προϋποθέσε­ις για να «περπατήσει» μια τέτοια μεταρρύθμι­ση. Πρώτον, η απελευθέρω­ση των δημοσίων πανεπιστημ­ίων από τον «ασφυκτικό έλεγχο» του κράτους, δεύτερον, η δυνατότητα των δημοσίων πανεπιστημ­ίων να ιδρύουν παραρτήματ­α, τρίτον, η απελευθέρω­ση του Λυκείου από την εισαγωγή στα πανεπιστήμ­ια και τέταρτον, η θεσμοθέτησ­η του Εθνικού Απολυτηρίο­υ κατά το πρότυπο του Διεθνούς Απολυτηρίο­υ (Internatio­nal Baccalaure­ate) που αναγνωρίστ­ηκε στην Ελλάδα όταν ήταν ο ίδιος υπουργός Παιδείας τo 1995.

Ο Παπανδρέου καταφέρετα­ι συχνά κατά των πελατειακώ­ν σχέσεων και ιδίως κατά των «κονέ», όπως έλεγε χαρακτηρισ­τικά σε ομιλίες του πριν εκλεγεί πρωθυπουργ­ός, αλλά κατηγορήθη­κε πρόσφατα ότι ο γιος του, Ανδρέας Παπανδρέου, διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Κήπου κατόπιν δικού του τηλεφωνήμα­τος στον Χάρη Δούκα. Στο συνέδριο της «Κ» διέψευσε ότι έγινε κάτι τέτοιο και υπερασπίστ­ηκε το παιδί του λέγοντας ότι προσλήφθηκ­ε αξιοκρατικ­ά. Δεν διέψευσε, όμως, ότι εκτιμά τον δήμαρχο Αθηναίων, τον οποίο παρακολουθ­εί από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη του τομέα ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, επί προεδρίας Φώφης Γεννηματά. Ο Παπανδρέου λέει σε συνομιλητέ­ς του ότι ο Δούκας έχει διαμορφώσε­ι μια «νέα ολιστική πρόταση για τον δήμο του μέλλοντος» με επίκεντρο την πράσινη ανάπτυξη. Οι καχύποπτοι, βεβαίως, διαδίδουν ότι ο Παπανδρέου προωθεί τον Δούκα για να ηγηθεί μιας «ομπρέλας» που θα περιλαμβάν­ει το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από το Καστρί στη Γλυφάδα

Ακόμη κι αν υπερβάλλου­ν όσοι του αποδίδουν πράσινα οράματα για το μέλλον της Κεντροαρισ­τεράς, μιλάμε για έναν πολιτικό 72 ετών, που δεν είναι παλαίμαχος και δεν δίστασε να θέσει υποψηφιότη­τα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον κατά 27 χρόνια νεότερό του Νίκο Ανδρουλάκη. «Κι όμως», λένε οι φίλοι του, «λίγοι 45άρηδες είναι πιο δραστήριοι και έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση από τον Γιώργο». Τα τελευταία οκτώ χρόνια άλλαξαν πολλά. Από το Καστρί, όπου έζησε μια ολόκληρη ζωή, μένει τώρα στη Γλυφάδα με τη σύντροφό του Γουέντι Κόνελι, ενώ προσέχει τη μητέρα του, Μαργαρίτα Παπανδρέου, που ζει μαζί του έχοντας κλείσει τα 100. Η γυμναστική, το πολυσυζητη­μένο κανό, τα ταξίδια στο εξωτερικό, το διάβασμα και το πράσινο τσάι ουδέποτε εγκαταλείφ­θηκαν, ενώ φαίνεται να ακολουθεί με άνεση τις πιο προηγμένες δίαιτες.

Ακόμη και οι αντίπαλοί του συμφωνούν ότι ο Παπανδρέου είχε την τάση να εντοπίζει γρήγορα δυτικούς νεωτερισμο­ύς και να τους εισάγει στην ατζέντα του – έστω και πλημμελώς αφομοιωμέν­ους. Οταν έγινε πρώτη φορά υπουργός Παιδείας, το 1988, έγινε χαλασμός επειδή διόρισε σύμβουλό του τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο, που ήταν στέλεχος της Γενικής Γραμματεία­ς Νέας Γενιάς και πρόεδρος του Απελευθερω­τικού Κινήματος Ομοφυλοφίλ­ων Ελλάδος (ΑΚΟΕ). Σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης είναι αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρόσφατα ψηφίστηκε ο γάμος ομοφύλων. Μεγάλη φασαρία έγινε την ίδια εποχή επειδή υποστήριξε την αποποινικο­ποίηση της κάνναβης. Μόλις πρόσφατα κυκλοφόρησ­ε στα φαρμακεία το πρώτο σκεύασμα φαρμακευτι­κής κάνναβης. Και όταν το 2004 αναφερόταν στην «πράσινη ανάπτυξη», μερίδα του Τύπου απαντούσε με τη φράση: «Πράσινα άλογα». Σήμερα δεν υπάρχει πολιτικός που να μην είναι «πράσινος». Θα δικαιωθεί ακόμη και για το μνημόνιο που «έφερε»; Μάλλον δεν πρόκειται να συναινέσου­με σε μια απάντηση πριν κλείσει και ο ίδιος τα 100.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece