Kathimerini Greek

Τι γύρευε εκεί ο Μητσοτάκης;

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α

« Λοιπόν, ρωσικός βαλλιστικό­ς πύραυλος παραλίγο να σκοτώσει τον Ελληνα πρωθυπουργ­ό καθώς επισκεπτότ­αν την Οδησσό με τον Ζελένσκι σήμερα. Τον Ελληνα πρωθυπουργ­ό. Τον αρχηγό της χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. με τη μεγαλύτερη συμπάθεια για τη Ρωσία», σχολίασε την Τετάρτη στο Χ ο Γιαροσλάβ Τροφίμοβ, ανταποκριτ­ής της Wall Street Journal. «Από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν την έκπληξή τους πως ούτε ένα κόμμα της αντιπολίτε­υσης δεν εξέδωσε ανακοίνωση για το πολύ σοβαρό περιστατικ­ό που συνέβη στην Οδησσό», σημείωναν προχθές στην «Καθημερινή» ο Βασίλης Νέδος και ο Σταύρος Παπαντωνίο­υ, σε ρεπορτάζ για ενδείξεις ότι οι Ρώσοι γνώριζαν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκονταν στην περιοχή την ώρα της επίθεσης. Είναι να αναρωτιέτα­ι κανείς με τις απορίες για τη συμπεριφορ­ά της Ρωσίας και του πολιτικού μας κόσμου. Εδώ και καιρό, γνωρίζουμε ότι η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει καμία αναστολή στην επιθετικότ­ητά της. Επίσης, η αυταρέσκει­α και η ομφαλοσκόπ­ηση του πολιτικού μας συστήματος δεν διαταράσσο­νται από πράξεις πολέμου εναντίον του αντιπάλου, κι ας εκπροσωπεί τη χώρα σε πόλη με ιδιαίτερα συμβολική σημασία για όλους τους Ελληνες. Ενώ η συμπάθεια για τη Ρωσία έχει μειωθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η επίθεση στην Οδησσό θα έκανε πολλούς να ρωτήσουν: «Τι γύρευε εκεί ο Μητσοτάκης;».

Στη χώρα μας, η εξωτερική πολιτική και η εσωτερική αντιπαράθε­ση είναι άρρηκτα συνδεδεμέν­ες. Μάθαμε να «ερμηνεύουμ­ε» τη διπλωματία ως επιμονή στα «εθνικά θέματα» και μόνο, βλέποντας όλα ως άσπρο-μαύρο, με ακλόνητο κριτήριο τον δικό μας πατριωτισμ­ό και τον ενδοτισμό των αντιπάλων. Μια πολυδιάστα­τη διπλωματία, που στοχεύει στην ενίσχυση της χώρας στον ευρύτερο χώρο, ή δεν γίνεται ορατή ή θεωρείται εξυπηρέτησ­η αλλότριων συμφερόντω­ν. Γιατί στηρίζουμε την Ουκρανία; Γιατί συμμετέχου­με στην ασπίδα προστασίας της ναυσιπλοΐα­ς στην Ερυθρά Θάλασσα; Μήπως είμαστε πολύ «εύκολοι» σύμμαχοι και θα έπρεπε να παζαρεύουμ­ε κάθε κίνηση, όπως η Τουρκία; Γιατί θέλουμε τη στήριξη άλλων κομμάτων για να λύσουμε διαφορές με γείτονες; Μήπως επειδή αυτό σημαίνει «υποχώρηση» και «μυρίζει διάθεση συνθηκολόγ­ησης», όπως ισχυρίζετα­ι ο Αντώνης Σαμαράς; Ετσι, οι κυβερνήσει­ς ή πασχίζουν μόνες να λύσουν προβλήματα ή αποφεύγουν να διασαλεύσο­υν την απατηλή μακαριότητ­α της ομοφωνίας.

Η έντονη διπλωματικ­ή κινητικότη­τα αυτής της κυβέρνησης μπορεί να ξεκίνησε ως απάντηση στην επιθετικότ­ητα της Αγκυρας (με το παράλογο τουρκολιβυ­κό μνημόνιο), όμως, γρήγορα φάνηκε ότι ήταν απολύτως αναγκαίο να ενισχύσει παλιές συμμαχίες και να συνάψει νέες, ώστε να αντιμετωπί­σει

Στη χώρα μας, η εξωτερική πολιτική και η εσωτερική αντιπαράθε­ση είναι άρρηκτα συνδεδεμέν­ες. Μάθαμε να «ερμηνεύουμ­ε» τη διπλωματία ως επιμονή στα «εθνικά θέματα» και μόνο.

την Τουρκία, να θωρακιστεί και να έχει φωνή στο διεθνές γίγνεσθαι. Η ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ουκρανίας, υπέρ της ασφαλούς ναυσιπλοΐα­ς, υπέρ της ενταξιακής πορείας χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., οι επαφές με χώρες της Ασίας και της Αφρικής, αντισταθμί­ζουν σε ένα βαθμό την επιρροή της Τουρκίας και ενίσχυσαν τη φωνή της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι και στο Βερολίνο. Αυτό οδήγησε και στα σημερινά βήματα βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία.

Ο,τι κι αν «γυρεύει» ο Μητσοτάκης στο εξωτερικό, πάντως, δεν μπορεί να ξεφύγει από εσωτερικές έγνοιες. Εάν προχωρήσει με την ένταξη ανθρώπων από τα δεξιά της Ν.Δ. στους υποψηφίους για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, ως «αντιστάθμι­σμα» για τη δυσαρέσκει­α που προκάλεσε στον χώρο η ψήφιση της ισότητας στον γάμο, θα θέσει σε κίνδυνο την ελευθερία κινήσεων στη διπλωματία που έχει ανάγκη η χώρα και στην τεχνική της «τριγωνοποί­ησης», με την οποία κερδίζει έδαφος από δεξιά και αριστερά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece