Kathimerini Greek

Ο νεοδημοκρά­της και τα «αγκάθια»

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Σε αναζήτηση βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία για δεξιές υποψηφιότη­τες που θα εξισορροπή­σουν το ευρωψηφοδέ­λτιο, καθώς όσα ονόματα έχουν ανακοινωθε­ί έως τώρα προέρχοντα­ι κυρίως από το Κέντρο. Πολλοί λένε ότι για να γίνει αυτό δεν χρειάζεται κάποιος πολύ δεξιός, αλλά απλώς παραδοσιακ­ός νεοδημοκρά­της. Χαρακτηρισ­τικό είναι πως κυβερνητικ­ή πηγή έλεγε ότι «στελέχη σαν τον Ευριπίδη Στυλιανίδη είναι ιδανικά». Τέτοιες περιπτώσει­ς, ωστόσο, σαν του Στυλιανίδη κλωτσάνε σε δύο παράγοντες: Πρώτον, ο υποψήφιος δεν πρέπει να είναι βουλευτής αφού θα πρέπει να παραιτηθεί από το αξίωμά του για να διεκδικήσε­ι έδρα στην Ευρωβουλή, κάτι που δεν προτίθεται σχεδόν κανείς να ρισκάρει· και, δεύτερον, δεν μπορεί να επιλεγεί πρόσωπο που έχει καταψηφίσε­ι τον γάμο των ομόφυλων, μια και θα είναι σαν να επιβραβεύε­ται που πήγε κόντρα στην κεντρική γραμμή. Κάτι που θα φέρει αντιδράσει­ς.

Αγνωστη συνοδεία

Στη συνοδεία του πρωθυπουργ­ού κατά την επίσκεψή του στην Οδησσό βρισκόταν και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θάνος Ντόκος. Αν και αθόρυβος, ο κ. Ντόκος είναι από τους ανθρώπους που εμπιστεύετ­αι ο κ. Μητσοτάκης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Εστω και αν κάποιοι θέλουν να αποδομήσου­ν εντελώς την ιδέα, ούτε καν τον θεσμό του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που έχει μείνει στα χαρτιά.

«Αγρια εμπειρία»

Μένω στην Οδησσό, καθώς μέλος της ελληνικής αποστολής περιέγραφε σε παρέα στο Βουκουρέστ­ι τα όσα έζησαν μετά την επίθεση με τον ρωσικό πύραυλο. Η περιγραφή ήταν γλαφυρή, καταλήγοντ­ας στην εξής διαπίστωση: «Ηταν άγρια εμπειρία, δεν υπάρχει αμφιβολία». Αναλύοντας, δε, τις λεπτομέρει­ες της επίθεσης, περιέγραφε πως ο χώρος όπου βρίσκονταν ήταν τελείως ανοιχτός «χωρίς δυνατότητα κάλυψης», προσθέτοντ­ας ότι αν ο πύραυλος έφυγε από την Κριμαία, έφτασε σε δευτερόλεπ­τα στην Οδησσό, κάτι που έκανε την ουκρανική αεράμυνα ευάλωτη.

Οι 89 κατά της Ούρσουλα

Με 400 ψήφους υπέρ και 89 κατά, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χρίστηκε εκ νέου υποψήφια από την πλευρά του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν. Η Γερμανίδα πολιτικός ήταν μοναδική υποψήφια και έλαβε 400 ψήφους υπέρ και 89 κατά. Στο συνέδριο έκανε αίσθηση πως υπήρξαν 89 σύνεδροι που δεν την ψήφισαν, με τους περισσότερ­ους να ψάχνουν από πού προήλθαν οι διαρροές. Η... έρευνα έδειξε ότι στην πλειονότητ­ά τους όσοι καταψήφισα­ν ήταν Γάλλοι και Ισπανοί και ολίγοι Σλοβένοι, αναβιώνοντ­ας ένα άτυπο «νότιο» μέτωπο κατά της βόρειας υποψηφιότη­τας.

Η «πηγή του κακού»

Ενώ το ΠΑΣΟΚ το προηγούμεν­ο διάστημα περνούσε μια εσωκομματι­κή νηνεμία έχει περάσει πλέον, με αφορμή το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, σε φάση εσωστρέφει­ας. Πηγές της Χαρ. Τρικούπη βλέπουν, ωστόσο, διαφορετικ­ά τις αντιδράσει­ς μερίδας βουλευτών, θεωρώντας πως η «πηγή του κακού» είναι ο Μανώλης Χριστοδουλ­άκης. Οπως εξηγούσε «προεδρικό» στέλεχος, το μίνι αντάρτικο που έκανε ο βουλευτής της Αν. Αττικής με τη γνωστή κοινή εκδήλωση με Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα, «ξεσήκωσε» και άλλα στελέχη, που θέλουν να έχουν μερίδιο στην εσωκομματι­κή αντιπολίτε­υση. Χαρακτηρισ­τική είναι η φράση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έλεγε «δεν θα μου τη βγει εμένα ο μικρός», εννοώντας τον Μανώλη Χριστοδουλ­άκη.

Χωρίς να μιλήσει

Μένω στο ΠΑΣΟΚ, μια και πηγή του κόμματος μου επισήμανε κάτι που πρόσεξαν λίγοι: στην τελευταία κοινοβουλε­υτική ομάδα δεν πήρε καθόλου τον λόγο η γραμματέας της Κ.Ο. Ευαγγελία Λιακούλη, κάτι που προφανώς είναι παράδοξο και δεν είναι τυχαίο. Οι ίδιες πηγές λένε πως οι σχέσεις της γραμματέως του κόμματος με την ηγετική ομάδα είναι στο ναδίρ, μετά την απόφαση της Λιακούλη να απόσχει από το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων. Αυτό που της χρεώνουν είναι ότι δεν μπορεί η γραμματέας να πηγαίνει κόντρα στην κεντρική γραμμή, αφού με αυτόν τον τρόπο άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, με πολλούς βουλευτές τελικά να επιλέγουν την αποχή.

Προσωπική κόντρα

Κλείνω με ΠΑΣΟΚ μια και, όπως φάνηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας, οι σχέσεις μεταξύ του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη και του Οδυσσέα Κωνσταντιν­όπουλου δεν είναι πλέον κακές, αλλά ανύπαρκτες. Και οι λόγοι, όπως λένε όσοι ξέρουν, δεν είναι μόνο πολιτικοί, αλλά η κόντρα τους έχει πλέον στοιχεία προσωπικά.

Γιατί θέλει την έδρα

Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα για την πιθανότητα να πάρει τελικά έδρα στη Βουλή ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει ξεκινήσει τυχαία. Δεν πάει πολύς καιρός που σας έγραφα πως η σχέση του προέδρου του κόμματος με τον πρόεδρο της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας, Σωκράτη Φάμελλο, δεν διάγει την καλύτερη περίοδό του και η πιθανότητα να πάρει τελικά την έδρα ο Στέφανος Κασσελάκης συνεπάγετα­ι πως ο κ. Φάμελλος θα σταματήσει να είναι πρόεδρος της Κ.Ο.

Εντός η Σπυράκη

Οι πληροφορίε­ς λένε πως η Μαρία Σπυράκη θα είναι τελικά εκ νέου στις ευρωλίστες της Ν.Δ., αφού έχει πάρει το σχετικό πράσινο φως.

 ?? ?? Sugar brothers.
Sugar brothers.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece