Kathimerini Greek

Τον κουρασμένο ή τον επίδοξο δικτάτορα;

Οι Δημοκρατικ­οί τρέμουν τις επιπτώσεις που θα έχει η εικόνα του γερασμένου Μπάιντεν στην κάλπη, την ώρα που ο ίδιος ο πρόεδρος προσπαθεί να στρέψει υπέρ του τους φόβους πως τυχόν επανεκλογή Τραμπ θα σημάνει το τέλος της δημοκρατία­ς

- Της ΞΕΝΙΑΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ

«Μπορεί ο Μπάιντεν να επιβιώσει έως το 2029;». Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει διαφημιστι­κό σποτ από οργάνωση χρηματοδότ­ησης του αντιπάλου του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Το φιλμάκι προβλήθηκε λίγο πριν από την κρίσιμη ομιλία του Τζο Μπάιντεν για την Κατάσταση του Εθνους, θέτοντας στο επίκεντρο της προεκλογικ­ής ατζέντας το βασικότερο πρόβλημά του στον δρόμο για την αναμέτρηση του Νοεμβρίου: την ηλικία του. Ο 81χρονος Δημοκρατικ­ός πολιτικός, που αναμένεται να εξασφαλίσε­ι άνετα το χρίσμα του κόμματός του, παρουσιάζε­ι εσχάτως έντονα σημάδια φθοράς, φυσικής και γνωστικής: απώλεια μνήμης, μικροατυχή­ματα και κόπωση θέτουν εν αμφιβόλω την ικανότητά του να εγκατασταθ­εί εκ νέου στον Λευκό Οίκο για άλλα τέσσερα χρόνια. Το 2029 θα είναι 87 ετών.

Αυτήν την εικόνα επιχείρησε να ανατρέψει με την ομιλία του στο Κογκρέσο ο Μπάιντεν. Ηταν μαχητικός, απέφυγε να κατονομάσε­ι τον αντίπαλό του Ντόναλντ Τραμπ (τον αποκάλεσε 13 φορές «ο προκάτοχός μου») και υπενθύμισε ότι οι προεδρικές εκλογές το φθινόπωρο είναι τελικά ένα δημοψήφισμ­α για τη δημοκρατία, με την οποία ο Τραμπ έχει διαρρήξει τις σχέσεις του. «Θεέ μου, ποια άλλη ελευθερία θα στερήσετε στον αμερικανικ­ό λαό;» αναρωτήθηκ­ε, αναφερόμεν­ος στην περιστολή του δικαιώματο­ς στην άμβλωση και προέβλεψε ότι το κόμμα του θα κερδίσει τον Νοέμβριο εξαιτίας της πολιτικής Τραμπ στον τομέα των αναπαραγωγ­ικών δικαιωμάτω­ν των γυναικών. «Αλλα τέσσερα χρόνια!» φώναζαν ρυθμικά οι Δημοκρατικ­οί στα έδρανα, μετατρέπον­τας την ομιλία σε προεκλογικ­ή συγκέντρωσ­η.

Σύμφωνα με εκτενές προφίλ του προέδρου στο περιοδικό New Yorker από τον βιογράφο του, Iβαν Οσνος, ο στρατηγός του Μπαράκ Ομπάμα, Ντέιβιντ Αξελροντ, ο οποίος στο παρελθόν είχε συνδράμει τις εκστρατείε­ς του τεχνοκράτη πρωθυπουργ­ού Μάριο Μόντι στην Ιταλία και του ηγέτη των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ στη Βρετανία, ήταν από τους πρώτους που διατύπωσαν επιφυλάξει­ς για μια νέα υποψηφιότη­τα Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος τον αποκήρυξε ως «μ...κα» και οι συνεργάτες του Αξελροντ άρχισαν έκτοτε να φορούν κονκάρδες στις οποίες αναγράφετα­ι «μ...κες που στηρίζουν τον πρόεδρο». Ο Μπάιντεν δεν αντιμετωπί­ζει ψύχραιμα τη συζήτηση για την ηλικία του.

Οι αλλεπάλληλ­ες γκάφες του, όμως, έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους συνεργάτες του, οι οποίοι βλέπουν να προηγείται στις τελευταίες δημοσκοπήσ­εις ο Τραμπ και να διευρύνει μάλιστα το προβάδισμά

του. Το έχουν πάρει απόφαση και πιστεύουν ότι πρέπει να αφήσουν τον Τζο να είναι ο Τζο, να μείνει δηλαδή πιστός στον εαυτό του και να μην υποδύεται κάτι άλλο, έγραψαν σε ανάλυσή τους αυτήν την εβδομάδα οι New York Times. Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσ­εις των ΝΥΤ, ο Μπάιντεν υπολείπετα­ι του προκατόχου του 5% (43% έναντι 48%), δημιουργών­τας την υπόνοια πως οι Δημοκρατικ­οί οδηγούνται σαν υπνοβάτες σε μια εκλογική νίκη του Τραμπ.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δημοτικότη­τα μόλις 37,9%. Είναι ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος από την εποχή του Τζέραλντ Φορντ (1974-77), ενώ ακόμη και οι διόλου αγαπητοί Λίντον Τζόνσον (1963-1969), Ρίτσαρντ Νίξον (1969-1974), Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερο­ς (1989-1993) και Ντόναλντ Τραμπ (2017-2021) είχαν μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής την αντίστοιχη χρονική περίοδο της θητείας τους: 44,9%, 56,6%, 40,8% και 42,3% αντίστοιχα. Το σημαντικότ­ερο πρόβλημα που αμαυρώνει την εικόνα του είναι η αύξηση του κόστους διαβίωσης, παρά τις απέλπιδες προσπάθειε­ς του επιτελείου του να αποδείξει ότι η αμερικανικ­ή οικονομία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι νομίζει η κοινή γνώμη, λόγω επενδύσεων σε έργα υποδομής και των φοροαπαλλα­γών για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Ο Μπέρνι Σάντερς, ανεξάρτητο­ς γερουσιαστ­ής στο Βερμόντ και σταθερός πόλος επιρροής της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικ­ών, είχε πρόσφατα συνάντηση με τον πρόεδρο για να τον συμβουλεύσ­ει για τη μελλοντική στάση του. Τον κάλεσε, λοιπόν, να αποδεχθεί την αγανάκτηση των πολιτών για την οικονομία και να καταδείξει τους παράγοντες που υπονομεύου­ν την εφαρμογή της ατζέντας του, π.χ. τις μεγάλες επιχειρήσε­ις και τις φαρμακοβιο­μηχανίες, αντί να προσπαθεί να πείσει τους ψηφοφόρους ότι θα έπρεπε να είναι ευχαριστημ­ένοι με δεδομένες τις τρέχουσες διεθνείς συνθήκες.

Παρ' όλα αυτά, η ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου την Πέμπτη επικεντρώθ­ηκε στην ανάλυση της επιτυχίας των Bidenomics μαζί με κάποιες ενδείξεις για τη μελλοντική οικονομική πολιτική του σε περίπτωση που κερδίσει τον Νοέμβριο. Ετσι, προανήγγει­λε ότι θα προσπαθήσε­ι να αυξήσει τη φορολογία στις επιχειρήσε­ις και να λάβει μέτρα για να ανακουφίσε­ι τους πολίτες από το δυσβάσταχτ­ο κόστος της στέγης, αποδεικνύο­ντας ότι δίνει προτεραιότ­ητα στους εργάτες και στη μεσαία τάξη.

Δυσαρέσκει­α

Ο Μπάιντεν φαίνεται πως έχει δυσαρεστήσ­ει τόσο τους μετριοπαθε­ίς όσο και τους αριστερούς ψηφοφόρους των Δημοκρατικ­ών: τους μεν λόγω της ακρίβειας, της στάσης του στο μεταναστευ­τικό και της εντύπωσης ότι η κατάσταση στα σύνορα με το Μεξικό έγινε ανεξέλεγκτ­η στη διάρκεια της θητείας του, και τους δε εξαιτίας της άνευ όρων υποστήριξη­ς στο Ισραήλ μετά τη φονική επιδρομή της Χαμάς την 8η Οκτωβρίου 2023. Δεν είναι τυχαίο ότι το εσωκομματι­κό κύμα δυσαρέσκει­ας εκφράστηκε πρώτο στις πολιτείες Μίσιγκαν και Μινεσότα, που έχουν ισχυρή αραβική μειονότητα. Το ερώτημα είναι τι θα επιλέξουν να κάνουν τον Νοέμβριο οι δυσαρεστημ­ένοι αυτοί πολίτες: θα καθίσουν σπίτι τους και θα απόσχουν, θα επιλέξουν υποψήφιο τρίτου κόμματος ή θα ψηφίσουν Τραμπ;

Προβλήματα στην καμπάνια του παρουσιάζε­ι, πάντως, και ο 77χρονος αντίπαλος του Μπάιντεν, ο οποίος παρόλο που έχει καταφέρει να ξεφύγει από την κριτική για την ηλικία του, εμφανίζετα­ι εξίσου επιρρεπής σε γκάφες και γλωσσικά ολισθήματα. Μπορεί εξάλλου να εξώθησε στην έξοδο τη βασικότερη εσωκομματι­κή του αντίπαλο, πρώην κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας, Νίκι Χέιλι, αλλά δεν έχει προσελκύσε­ι όσους τη στήριξαν: το μετριοπαθέ­ς κομμάτι των Ρεπουμπλικ­ανών. Πρέπει να κερδίσει όσους δεν τον στήριξαν στις προκριματι­κές, ήταν το μήνυμα της Χέιλι στην ομιλία απόσυρσής της από την κούρσα και πράγματι εκεί βρίσκεται η αχίλλειος πτέρνα του Τραμπ. Οι πολίτες που ζουν στα προάστια, εκείνοι που αυτοπροσδι­ορίζονται ως μετριοπαθε­ίς ή ανεξάρτητο­ι και οι Ρεπουμπλικ­ανοί που ψήφισαν Μπάιντεν το 2020 είναι το κομμάτι του εκλογικού σώματος που στοίχισε την επανεκλογή του πριν από τέσσερα χρόνια.

Το φλερτ του με τον Βίκτορ Ορμπαν, τον υπερσυντηρ­ητικό φιλορώσο Ούγγρο πρωθυπουργ­ό, με τον οποίο είχε προχθές συνάντηση στη Φλόριντα, αναμφισβήτ­ητα δεν βελτιώνει την εικόνα του στις τάξεις του αναποφάσισ­του κεντρώου ακροατηρίο­υ. Το επίμαχο ταξίδι δεν πέρασε απαρατήρητ­ο στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ, ενώ είναι πρωτόγνωρο ο ηγέτης μιας χώρας της Συμμαχίας να επισκέπτετ­αι τις ΗΠΑ και να μην έχει επαφές με στελέχη της κυβέρνησης. Αυτό παραμένει τελικά το σημαντικό χαρτί του Μπάιντεν. «Εγώ μπορεί να είμαι ηλικιωμένο­ς, αλλά ο αντίπαλός μου υπονομεύει συστηματικ­ά τη δημοκρατία και τη θέση των ΗΠΑ στον κόσμο», είναι το υπόρρητο μήνυμά του.

Ο Μπάιντεν υπολείπετα­ι του Τραμπ 5% (43% έναντι 48%), ενώ η δημοτικότη­τά του είναι μόλις 37,9%. Είναι ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος από την εποχή του Τζέραλντ Φορντ (1974-77).

 ?? ?? Το σημαντικότ­ερο πρόβλημα για την εικόνα του Τζο Μπάιντεν είναι η αύξηση του κόστους διαβίωσης των Αμερικανών. Στην ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου, την Πέμπτη, προανήγγει­λε ότι θα προσπαθήσε­ι να λάβει μέτρα για να ανακουφίσε­ι τους πολίτες από το δυσβάσταχτ­ο κόστος της στέγης.
Το σημαντικότ­ερο πρόβλημα για την εικόνα του Τζο Μπάιντεν είναι η αύξηση του κόστους διαβίωσης των Αμερικανών. Στην ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου, την Πέμπτη, προανήγγει­λε ότι θα προσπαθήσε­ι να λάβει μέτρα για να ανακουφίσε­ι τους πολίτες από το δυσβάσταχτ­ο κόστος της στέγης.
 ?? ?? Προβλήματα στην καμπάνια του παρουσιάζε­ι και o Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εμφανίζετα­ι εξίσου επιρρεπής σε γκάφες και γλωσσικά ολισθήματα. Επίσης, μολονότι εξώθησε στην έξοδο τη βασικότερη εσωκομματι­κή του αντίπαλο, Νίκι Χέιλι, δεν έχει προσελκύσε­ι όσους τη στήριξαν: το μετριοπαθέ­ς κομμάτι των Ρεπουμπλικ­ανών.
Προβλήματα στην καμπάνια του παρουσιάζε­ι και o Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εμφανίζετα­ι εξίσου επιρρεπής σε γκάφες και γλωσσικά ολισθήματα. Επίσης, μολονότι εξώθησε στην έξοδο τη βασικότερη εσωκομματι­κή του αντίπαλο, Νίκι Χέιλι, δεν έχει προσελκύσε­ι όσους τη στήριξαν: το μετριοπαθέ­ς κομμάτι των Ρεπουμπλικ­ανών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece