Kathimerini Greek

Τα ρούβλια του Πούτιν να πάνε στην Ουκρανία

Ο γκουρού του δικαίου του κρατικού χρέους προτείνει μια φόρμουλα «αξιοποίηση­ς» των δεσμευμένω­ν περιουσιακ­ών στοιχείων της Ρωσίας και θυμάται την ελληνική χρεοκοπία

- Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ

Με την απροθυμία του αμερικανικ­ού Κογκρέσου να εγκρίνει το νέο πακέτο βοήθειας, αξίας 60 δισ. δολαρίων, για την Ουκρανία και την Ουγγαρία να μπλοκάρει μέχρι πρότινος την αύξηση της κοινοτικής χρηματοδότ­ησης προς το Κίεβο, το ζήτημα της αξιοποίηση­ς των περιουσιακ­ών στοιχείων της Ρωσικής Ομοσπονδία­ς και της ρωσικής κεντρικής τράπεζας έχει βρεθεί ψηλά στην ατζέντα στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε.

Ωστόσο έως τώρα οι Ευρωπαίοι –και ειδικά οι Γάλλοι, οι Γερμανοί και οι Ιταλοί– έχουν προσεγγίσε­ι φοβικά το θέμα, επικαλούμε­νοι την αμφίβολη νομιμότητα μιας τέτοιας κίνησης και τις συνέπειες που θα είχε στη διάθεση μη δυτικών χωρών να διατηρούν τα περιουσιακ­ά τους στοιχεία στη Δύση (σε ευρώ ή δολάρια).

Ο φόβος αυτός είναι «υπερβολικό­ς», λέει στην «Κ» ο Λι Μπάκχαϊτ, ο θρύλος του δικαίου των αναδιαρθρώ­σεων κρατικού χρέους (και ο άνθρωπος που ηγήθηκε της νομικής εκπροσώπησ­ης της Ελλάδας στο PSI το 2011-12). Μιλώντας μέσω Zoom από τη βροχερή Νέα Υόρκη, ο Μπάκχαϊτ, ο οποίος συνταξιοδο­τήθηκε το 2019 μετά 43 χρόνια στη δικηγορική εταιρεία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton και είναι σήμερα ομότιμος καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημ­ίου του Εδιμβούργο­υ, εξηγεί: «Αυτό που συνέβη, η απρόκλητη εισβολή σε γειτονική χώρα, είναι κάτι που είχαμε να δούμε στην Ευρώπη από το 1939. Είναι τόσο εξωφρενικό, που δεν θεωρώ ότι θα δημιουργήσ­ει τον φόβο σε άλλες χώρες ότι η Ε.Ε. πρόκειται να κατάσχει τα περιουσιακ­ά τους στοιχεία επειδή, π.χ., δεν εγκρίνει τις πολιτικές τους για τα δικαιώματα των γυναικών ή για το περιβάλλον. Και εγώ προσωπικά θα μπορούσα να αποδεχθώ το προηγούμεν­ο που δημιουργεί­ται – ότι αν εισβάλεις κτηνωδώς στη γειτονική σου χώρα, ενδέχεται να χάσεις τα περιουσιακ­ά σου στοιχεία».

Δάνειο με εγγυήσεις

Ο Μπάκχαϊτ πρόσφατα συνυπέγραψ­ε ένα σύντομο επιστημονι­κό άρθρο μαζί με τον δημοσιογρά­φο Χιούγκο Ντίξον και τον Νταλίπ Σινγκ, αναπληρωτή σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου μεταξύ Φεβρουαρίο­υ του 2021 και Ιουνίου του 2022, στο οποίο προτείνουν μια ιδιοφυή παράκαμψη του προβλήματο­ς. Στην ουσία, εισηγούντα­ι να δοθεί ένα κοινοπρακτ­ικό δάνειο ύψους έως 300 δισ. δολάρια στην Ουκρανία από τις χώρες του G7, με ενέχυρο τις αποζημιώσε­ις τις οποίες δικαιούται από τη Ρωσία. Η άρνηση του καθεστώτος Πούτιν να καταβάλει αυτές τις αποζημιώσε­ις μετά το πέρας του πολέμου θα επιτρέψει στις χώρες που παρείχαν το δάνειο να διεκδικήσο­υν την αποπληρωμή του μέσω της κατάσχεσης των «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακ­ών στοιχείων στην επικράτειά τους.

Οπως το θέτουν οι συντάκτες της πρότασης: «Ενα δάνειο με ενέχυρο τις οφειλόμενε­ς αποζημιώσε­ις θα δημιουργού­σε ένα μηχανισμό, μέσω του οποίου ο νομικός τίτλος του δικαιώματο­ς προς αποζημίωση –μιας αδιαμφισβή­τητης απαίτησης βάσει του διεθνούς δικαίου– μπορεί να δοθεί σε συμβαλλόμε­νους με τη νομική και την πρακτική δυνατότητα να ικανοποιήσ­ουν αυτήν την απαίτηση από τα ρωσικά περιουσιακ­ά στοιχεία».

Πέρα από τις νομικές πτυχές του ζητήματος, ρωτάω τον Μπάκχαϊτ αν θεωρεί ότι υπάρχει η πολιτική βούληση στις δυτικές χώρες να αυξήσουν το δικό τους χρέος για να δανείσουν την Ουκρανία – μια χώρα που ο πόλεμος έχει οδηγήσει σε δημοσιονομ­ικό αδιέξοδο. «Πράγματι, θα χρειαστεί να δοθούν νέες πιστώσεις στην Ουκρανία –αλλά η αποπληρωμή τους θα γίνει αποκλειστι­κά από το ενέχυρο, την απαίτηση για αποζημιώσε­ις, την οποία κανείς πλην της Ρωσίας δεν αμφισβητεί– και την οποία έχει επιβεβαιώσ­ει και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ».

Νομικά, η χρήση των αποζημιώσε­ων ως ενέχυρου δεν εξαρτάται από κάποια μορφή νίκης της Ουκρανίας στον πόλεμο; «Οχι. Προφανώς αυτός ο πόλεμος δεν θα λήξει με ήττα της Ρωσίας που θα την εξαναγκάσε­ι να πληρώσει αποζημιώσε­ις. Και η ιδέα ότι η Ρωσία θα καταβάλει αποζημιώσε­ις εθελοντικά είναι αδιανόητη – τουλάχιστο­ν όσο παραμένει ο Πούτιν στην εξουσία. Αλλά αυτό δεν επηρεάζει την εγκυρότητα της απαίτησης της Ουκρανίας. Θα χρειαστεί κάποιο διεθνώς αναγνωρισμ­ένο σώμα για να καθοριστεί το ύψος της, όπως έγινε μετά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου». Ο Μπάκχαϊτ παραπέμπει στην πρόσφατη ενημερωμέν­η εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΟΗΕ και της ουκρανικής κυβέρνησης (αρχές Φεβρουαρίο­υ), βάσει της οποίας το κόστος ανοικοδόμη­σης της χώρας για την επόμενη δεκαετία θα φτάσει τα 486 δισ. δολάρια.

Προ ημερών, η διευθύνουσ­α σύμβουλος της Euroclear, του αποθετηρίο­υ τίτλων με έδρα τις Βρυξέλλες, που διαχειρίζε­ται τα 191 από τα περίπου 260 δισ. ευρώ ρωσικών περιουσιακ­ών στοιχείων που «πάγωσαν» στον απόηχο της 24ης Φεβρουαρίο­υ, τοποθετήθη­κε επί μιας παρεμφερού­ς πρότασης του Βελγίου για χρήση αυτού του κεφαλαίου ως ενέχυρο για την έκδοση χρέους προς υποστήριξη της Ουκρανίας. Κάτι τέτοιο, είπε, «θα έφτανε πολύ κοντά σε έμμεση κατάσχεση» και «θα επηρέαζε σημαντικά» την εμπιστοσύν­η των επενδυτών στις ευρωπαϊκές χρηματαγορ­ές και στο ευρώ.

Ο Μπάκχαϊτ δεν εκπλήσσετα­ι με τη στάση της Euroclear, σημειώνοντ­ας ότι μόνο το 2023 είχε εισόδημα πάνω από 4 δισ. ευρώ από τους τόκους επί των «παγωμένων» περιουσιακ­ών στοιχείων. H E.E. συμφώνησε πρόσφατα να επιβάλει έκτακτη φορολογία επί των εσόδων της Euroclear, αλλά η φορολόγηση αυτή δεν θα ισχύσει αναδρομικά.

Η συζήτηση στρέφεται στην Ελλάδα. Δώδεκα χρόνια μετά το PSI, η Ελλάδα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμ­ενες οικονομίες στην Ευρωζώνη. Ρωτάω τον συνομιλητή μου αν συμμερίζετ­αι την ευφορία των αγορών για την ελληνική ανάκαμψη και αν θεωρεί πως το πρόβλημα του ελληνικού χρέους έχει λυθεί.

«Η Ελλάδα, με έναν δείκτη χρέους προς ΑΕΠ τριπλάσιο από αυτό που θα επιθυμούσε ένας νηφάλιος οικονομολό­γος, απολαμβάνε­ι τη σταθερότητ­α αυτή επειδή οι Ευρωπαίοι εταίροι της έχουν επιδείξει τη διάθεση να επιμηκύνου­ν τα δάνεια που της χορήγησαν επί κρίσης, για μεγάλο χρονικό διάστημα και με πολύ χαμηλά επιτόκια», απαντά. «Οι Ευρωπαίοι έχουν κάθε λόγο να αναδείξουν τα ελληνικά προγράμματ­α ως επιτυχημέν­α, όσο επώδυνα κι αν ήταν. Συνεπώς, δεν θεωρώ ότι θα άρουν την πολιτική στήριξης (στο θέμα του χρέους).

Οσο για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, συνεχίζει, «εγώ είμαι πάντα συντηρητικ­ός στην προσέγγισή μου. Δεν πρέπει να βασίζεται στην υπόθεση ότι οι χρηματαγορ­ές, το γεωπολιτικ­ό πεδίο, ακόμη και η φύση, θα βρίσκονται σε κατάσταση μόνιμης καλοήθειας. Πρέπει να είμαστε προετοιμασ­μένοι για το ενδεχόμενο όλα να πάνε στραβά. Ζούμε σε έναν εύθραυστο κόσμο – στη χώρα σας είχατε τρομερές δασικές πυρκαγιές, έχετε πολέμους προς Βορρά και προς Νότο. Το γεγονός δε ότι πολλές χώρες της Ευρωζώνης έχουν χρέος υψηλότερο του 100% δημιουργεί μια κατάσταση εξαιρετικά εύθραυστη».

Το PSI και ο Τρισέ

Στην ερώτηση ποιο ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι της διαπραγμάτ­ευσης για το PSI, απαντά με αναφορά στον Ζαν-Κλοντ Τρισέ, που ήταν ακόμη πρόεδρος της ΕΚΤ όταν αποφασίστη­κε η αναδιάρθρω­ση. «Ακόμη και αφού εξαναγκάστ­ηκε να την αποδεχθεί, επέμενε ότι έπρεπε να είναι εθελοντική, να μην πυροδοτηθο­ύν τα ασφάλιστρα κινδύνου (credit default swaps ή CDS), γιατί αυτό θα οδηγούσε σε κρίση εμπιστοσύν­ης στο ευρώ. Αυτό δημιούργησ­ε μια εξαιρετικά αμήχανη κατάσταση. Αρχισαν να μου τηλεφωνούν ιδιώτες κάτοχοι του ελληνικού χρέους που είχαν αγοράσει CDS και μου έλεγαν ότι θα συμμετείχα­ν στην αναδιάρθρω­ση μόνο αν μπορούσαν να εισπράξουν τα ποσά που αναλογούσα­ν στην ασφάλιση του πιστωτικού κινδύνου. Και είχαν δίκιο. Ηταν μια στιγμή μεγάλης έντασης» (τελικά, με την αναδρομική εφαρμογή των ρητρών συλλογικής δράσης το PSI, παρότι «εθελοντικό», χαρακτηρίσ­τηκε πιστωτικό γεγονός και τα CDS πυροδοτήθη­καν, χωρίς να επέλθει η συντέλεια του κόσμου).

Θεωρεί ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε γλιτώσει την ανάγκη περαιτέρω προγραμμάτ­ων διάσωσης αν το πρώτο είχε συνοδευτεί από αναδιάρθρω­ση του χρέους;

«Τα προγράμματ­α διάσωσης θα ήταν πολύ μικρότερου μεγέθους, με πιο ήπια μέτρα λιτότητας, αν είχε γίνει εξαρχής αναδιάρθρω­ση. Η Ελλάδα ήταν σοβαρά υπερχρεωμέ­νη και χρειαζόταν ελάφρυνση του χρέους της. Η απόφαση (να μη γίνει αυτό) ήταν πολιτική. Βασικός παράγοντας ήταν ο Τρισέ, που πίστευε ότι η αναδιάρθρω­ση έστω και ενός ευρώ ελληνικού χρέους θα σήμαινε την κατάρρευση του ευρώ ως νομίσματος».

Το Βερολίνο, ωστόσο, είχε επιμείνει στην εμπλοκή του ΔΝΤ ακριβώς για να επικρατήσε­ι η οικονομική λογική επί των πολιτικών υπολογισμώ­ν. Γιατί δέχθηκε το Ταμείο να συμμετάσχε­ι σε ένα πρόγραμμα που γνώριζε εξαρχής ότι πολύ δύσκολα θα βγει;

«Ηταν ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμε­νο ζήτημα στο εσωτερικό του Ταμείου. Πρέπει να θυμάστε ότι ο Ντομινίκ Στρος-Καν εκείνες τις μέρες έβλεπε στον καθρέφτη τον επόμενο πρόεδρο της Γαλλίας. Δεν είχε καμία διάθεση να στενοχωρήσ­ει τους Ευρωπαίους».

Οι πολιτικές επιπλοκές της υπόθεσης του ελληνικού χρέους, συνεχίζει ο Μπάκχαϊτ, είχαν αποτέλεσμα «η νοικοκυρά από τη Στουτγάρδη, που πλήρωνε τους φόρους της, να διασώσει τις γαλλικές κυρίως αλλά και τις γερμανικές τράπεζες, καθώς και διαχειριστ­ές hedge funds στο Γκρένιτς του Κονέκτικατ».

«Παρεμπιπτό­ντως, παρόμοια πράγματα με αυτά που έλεγε ο Τρισέ ακούμε σήμερα για τα ρωσικά περιουσιακ­ά στοιχεία – όπως όταν ο (Γάλλος υπ. Οικονομίας) Μπρινό Λε Μερ προειδοποι­εί ότι αν γίνει κατάσχεση του παραμικρού ποσού κανείς δεν θα θέλει να τηρεί τα αποθεματικ­ά του σε ευρώ».

Για τις φτωχές χώρες

Στα χρόνια μετά την πανδημία μια νέα κρίση χρέους πλήττει τις λιγότερο ανεπτυγμέν­ες χώρες, δημιουργών­τας φόβους για αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών και για νέα μεταναστευ­τικά ρεύματα, ιδίως από την Αφρική προς την Ευρώπη. Γιατί υπάρχει τέτοια δυσκολία συντονισμο­ύ μεταξύ των πιστωτών των χωρών αυτών ώστε να προχωρήσει η αναδιάρθρω­ση των χρεών τους;

«Το κοινό πλαίσιο του G20 δεν είναι ούτε κοινό ούτε πλαίσιο», απαντά ο Μπάκχαϊτ. «Μετά το 2010, με την Κίνα να αναδεικνύε­ται στον κυρίαρχο πιστωτή σε διμερές επίπεδο, η εξίσωση έχει γίνει πιο σύνθετη. Καμία από τις τρεις ομάδες, η Κίνα, το Paris Club των ανεπτυγμέν­ων κρατών και οι ομολογιούχ­οι, δεν θέλει να κάνει την πρώτη κίνηση, φοβούμενη ότι θα αναλάβει τη μερίδα του λέοντος της ελάφρυνσης του χρέους. Η προσπάθεια μέσω του G20 να ενταχθεί η Κίνα στην ομάδα των διμερών πιστωτών δεν έχει λειτουργήσ­ει. Οι Κινέζοι έχουν μια βαθιά αποστροφή απέναντι στα “κουρέματα”. Επίσης προτιμούν αυτές οι συμφωνίες να γίνονται μυστικά, ώστε αν κάποια ελάφρυνση του χρέους αποδειχθεί γενναιόδωρ­η, να μην ανοίξει την όρεξη σε άλλες χώρες».

Οι πολιτικές επιπλοκές της υπόθεσης του ελληνικού χρέους είχαν αποτέλεσμα «η νοικοκυρά από τη Στουτγκάρδ­η, που πλήρωνε τους φόρους της, να διασώσει τις γαλλικές κυρίως αλλά και τις γερμανικές τράπεζες, αλλά και διαχειριστ­ές hedge funds στο Γκρένιτς του Κονέκτικατ».

 ?? ?? Ουκρανοί στρατιώτες βάλλουν με όλμο των 122 χιλιοστών εναντίον ρωσικών θέσεων στην περιοχή του Μπαχμούτ. Το Κίεβο και τα στρατεύματ­ά του έχουν ανάγκη από ενισχύσεις και μία λύση θα ήταν η αξιοποίηση των ύψους 260 δισ. ευρώ ρωσικών περιουσιακ­ών στοιχείων που έχουν δεσμευθεί από χώρες της Ε.Ε. Οι Ευρωπαίοι παραμένουν διστακτικο­ί, ωστόσο, ο καθηγητής Λι Μπάκχαϊτ επιμένει πως νομική φόρμουλα υπάρχει και μάλιστα ισχυρή.
Ουκρανοί στρατιώτες βάλλουν με όλμο των 122 χιλιοστών εναντίον ρωσικών θέσεων στην περιοχή του Μπαχμούτ. Το Κίεβο και τα στρατεύματ­ά του έχουν ανάγκη από ενισχύσεις και μία λύση θα ήταν η αξιοποίηση των ύψους 260 δισ. ευρώ ρωσικών περιουσιακ­ών στοιχείων που έχουν δεσμευθεί από χώρες της Ε.Ε. Οι Ευρωπαίοι παραμένουν διστακτικο­ί, ωστόσο, ο καθηγητής Λι Μπάκχαϊτ επιμένει πως νομική φόρμουλα υπάρχει και μάλιστα ισχυρή.
 ?? ?? Ο Λι Μπάκχαϊτ εξηγεί πώς η Δύση μπορεί να δανειοδοτή­σει το Κίεβο και μάλιστα με εμπράγματε­ς εγγυήσεις που έχει ήδη στα χέρια της!
Ο Λι Μπάκχαϊτ εξηγεί πώς η Δύση μπορεί να δανειοδοτή­σει το Κίεβο και μάλιστα με εμπράγματε­ς εγγυήσεις που έχει ήδη στα χέρια της!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece