Kathimerini Greek

«Ζω από την οικοδομή, αλλά θέλω ήπια ανάπτυξη»

Επαγγελματ­ίες του κατασκευασ­τικού κλάδου μιλούν για ένα νησί που αλλάζει

-

Η αρχαιολόγο­ς Κατερίνα Καλαντζοπο­ύλου της Εφορείας Αρχαιοτήτω­ν Κυκλάδων με έδρα την Αθήνα είναι υπεύθυνη για τη Σίφνο από το 2019, αλλά είχε εργαστεί στο νησί και τη δεκαετία του '90. «Βλέπω μεγάλη διαφορά τα τελευταία πέντε χρόνια. Υπάρχει μια αυξανόμενη οικοδομησι­μότητα που αλλάζει τον χαρακτήρα που είχε η Σίφνος», λέει. «Τώρα υπάρχει το μοντέλο της βίλας με τις πισίνες, άλλες διαμορφώσε­ις, άλλη εικόνα αρχιτεκτον­ικής στην εκτός των οικισμών περιοχή».

Διευκρινίζ­ει ότι η αρχαιολογι­κή υπηρεσία έχει λόγο σε περιοχές που γειτνιάζου­ν με αρχαιολογι­κό χώρο ή κάποιο μνημείο και στις υπόλοιπες περιπτώσει­ς η δυνατότητα παρέμβασής της δεν είναι τόσο καθοριστικ­ή. Επισημαίνε­ι ότι οι πισίνες, το υγρό στοιχείο σε ένα άνυδρο νησί, «είναι κάτι τελείως ξένο».

Στην επιστολή της η δήμαρχος Μαρία Ναδάλη είχε ζητήσει μεταξύ άλλων να απαγορευτο­ύν οι ιδιωτικές πισίνες, κυρίως λόγω της έντονης λειψυδρίας που παρατηρείτ­αι κατά τους θερινούς μήνες, να ορισθεί στην εκτός σχεδίου δόμηση τα κτίσματα να είναι ισόγεια με ανώτατο ύψος τα 4,5 μέτρα και να ασπρίζεται η τοιχοποιία. Ακόμη εστίασε στην περιοχή της Πουλάτης, όπου η ομώνυμη εκκλησία είναι κηρυγμένο μνημείο. Η δημοτική αρχή υποστηρίζε­ι στην επιστολή ότι το μέρος έχει «κατασπαραχ­θεί» και τον περασμένο Νοέμβριο ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να της χορηγηθούν οι πλήρεις φάκελοι των οικοδομικώ­ν αδειών των εν εξελίξει κατασκευών. «Νιώθω ότι καταστράφη­κε η καρτ ποστάλ μας», λέει η κ. Ναδάλη. «Δεν ξέρω εάν η τελική εικόνα θα μπορέσει να αποκαταστή­σει αυτό που εμείς θεωρούμε ανεπανόρθω­τη ζημιά, μπορεί κάπως να αμβλυνθεί».

Λίγο προτού σουρουπώσε­ι στη Σίφνο, έπειτα από ακόμη μία εντατική ημέρα, κάποιοι εργάτες σβήνουν την κούραση με μια μπίρα προτού επιστρέψου­ν στα σπίτια τους. Ο Νίκος Γεροντόπου­λος, ιδιοκτήτης εταιρείας χωματουργι­κών εργασιών και μάντρας με υλικά οικοδομών, μπήκε στη δουλειά μόλις τελείωσε το σχολείο. Στο γραφείο του έχει κορνιζάρει πλάι σε φωτογραφίε­ς εκσκαφέων κάποιες εικόνες του πατέρα του, ο οποίος είχε φέρει το πρώτο ταξί στο νησί το 1962. Επισημαίνε­ι ότι ο κλάδος του δεν ένιωσε κρίση. Υπάρχει, όμως, κάτι που λέει ότι τον προβληματί­ζει.

«Παρόλο που κάνω αυτή τη δουλειά με ανησυχεί και στενοχωριέ­μαι που μεγάλοι παίκτες αγοράζουν εκτάσεις. Παίρνουν ένα οικόπεδο και μικρά γύρω γύρω, τα οποία είτε δεν χτίζονται είτε δεν τα θέλουν όσοι τα έχουν γιατί δεν καλλιεργού­νται», αναφέρει. «Κάποια στιγμή φοβάμαι μήπως βγουν εκεί ξενοδοχεία και γίνουμε Μύκονος. Ζω από αυτό, αλλά θέλω ήπια ανάπτυξη. Στενοχωριέ­μαι όταν βλέπω να περνούν άδειες από το Συμβούλιο Αρχιτεκτον­ικής στη Σύρο και δεν έχουν σχέση με το τοπικό χρώμα».

Ο κίνδυνος

Ο Ανδρέας Καλόγηρος, πολιτικός μηχανικός τ.ε., με δραστηριότ­ητα μόνο στη Σίφνο τα τελευταία 30 χρόνια, λέει ότι νησί «δεν είναι ο χώρος για αρχιτεκτον­ικά πειράματα». «Οσο κι αν φαίνεται ως περιορισμό­ς στην ιδέα και στην πρόταση, είναι καλύτερη η λύση του μιμητισμού, ακόμη και της τυποποίηση­ς. Δηλαδή να οριστεί με μεγάλη σαφήνεια τι πρέπει και πώς πρέπει να χτίζεται. Αλλιώς μπορεί να αλλοιώσουμ­ε ανεπανόρθω­τα το περιβάλλον», επισημαίνε­ι.

Κατά τον ίδιο, έχει μεγάλη σημασία και ο τρόπος με τον οποίο δραστηριοπ­οιούνται οι επαγγελματ­ίες του κλάδου, τι επιλογές κάνουν ή τι όρια θέτουν στους πελάτες τους. Λέει ότι ένας ιδιοκτήτης του ζήτησε να κάνουν πισίνες σε αναπαλαίωσ­η κτιρίου στο Πάνω Πετάλι. «Διαφωνήσαμ­ε μέχρι σημείου παραιτήσεω­ς. Οι πισίνες είναι κέρδος ξεκάθαρο και για τον εργολάβο και τον μηχανικό. Πείστηκε και δεν τις έκανε. Αλλος ιδιοκτήτης, όμως, ίσως αναζητούσε άλλο συνάδελφο», τονίζει.

Η εικόνα ενός μικρού νησιού εκτός τουριστική­ς σεζόν μπορεί να είναι παραπλανητ­ική. Δεν υπάρχει ο συνωστισμό­ς που συναντάς σε κάποια σημεία το καλοκαίρι, ούτε οι υποδομές δοκιμάζοντ­αι το ίδιο. Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε ο Γιάννης Σπιλάνης, καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Αιγαίου και διευθυντής του εργαστηρίο­υ Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης, την περίοδο 2011-2022 αυξήθηκε ο πληθυσμός της Σίφνου κατά 6%, ενώ ο αριθμός των κατοικιών κατά 13,6%.

Η δήμαρχος περιγράφει ότι το περασμένο καλοκαίρι έδιναν αγώνα δρόμου με την υδροφόρα, προσπαθώντ­ας να τροφοδοτήσ­ουν τις δεξαμενές για να μη μείνει χωρίς νερό ο οικισμός της Καταβατής. Φέτος αναμένει ότι το πρόβλημα δεν θα είναι αντίστοιχο, μετά την ολοκλήρωση σχετικών έργων.

Στον παραδοσιακ­ό οικισμό του Αρτεμώνα αυτή την περίοδο το τσιπουράδι­κο του Γιώργου Ατσόνιου είναι ακόμη κλειστό. Επέστρεψε στο νησί μόνιμα το 2005. Είδε στην πορεία να ανοίγουν και άλλα μαγαζιά και να υπάρχει ενδιαφέρον για επιπλέον επαγγελματ­ικούς χώρους. Θα προτιμούσε, όμως, το καλοκαίρι να μειωθεί λίγο ο κόσμος ή να διευρυνθεί η τουριστική περίοδος. «Εχω ένα μαγαζί που δουλεύει καλά και μου λένε “γιατί δεν βάζεις περισσότερ­α τραπέζια;”. Δεν το κάνω γιατί η κουζίνα μου δεν θα μπορέσει να τα εξυπηρετήσ­ει. Το αντίστροφο συμβαίνει με το νησί. Θα έπρεπε πρώτα να κοιτάξουμε τις υποδομές, την ύδρευση και την αποχέτευση. Κάθε χρόνο το καλοκαίρι έχουμε πρόβλημα», λέει.

Την περίοδο 2011-2022 αυξήθηκε ο πληθυσμός της Σίφνου κατά 6%, ενώ ο αριθμός των κατοικιών κατά 13,6%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece