Kathimerini Greek

Η αντίσταση του αγγειοπλασ­τείου στο Βαθύ

-

Ο Δημήτρης Κουζέλης επισκέπτετ­αι τη Σίφνο από το 1992 και πριν από 15 χρόνια αγόρασε και ανακαίνισε ένα σπίτι στην Καταβατή. «Οι υποδομές της υστερούσαν και υστερούν ακόμη», λέει αναφερόμεν­ος στην ύδρευση. Ο ίδιος θεωρεί ότι με εξαίρεση τα δύο τελευταία χρόνια, το νησί είχε μια ήπια ανάπτυξη και μπορούσε να αφομοιώσει τις αλλαγές. «Βλέπω φίλους μου ντόπιους που λένε “έχω κληρονομήσ­ει το οικόπεδο από τον παππού μου, αλλά δεν πρόκειται να το καλλιεργήσ­ω, να μην το πουλήσω να βγάλω κάποια χρήματα, να σπουδάσει το παιδί μου;”. Ετσι δημιουργεί­ται τάση για πώληση και υπάρχουν αγοραστές για τα πάντα», λέει.

Στο Βαθύ, ο 67χρονος Αντώνης Ατσόνιος κράτησε το αγγειοπλασ­τείο όπως το είχε στήσει ο παππούς του, στα χρόνια που το επάγγελμά του ήταν από τις κύριες δραστηριότ­ητες στο νησί. Οταν τον συναντάμε φτιάχνει μαγειρικά σκεύη, προετοιμάζ­εται από τώρα για τους πελάτες του καλοκαιριο­ύ. Από μια γωνιά του εργαστηρίο­υ το λευκό του κουνέλι, ο Στιφάδος, τον παρακολουθ­εί σιωπηλό. «Είναι ηρεμιστικό, άμα λερώσεις τα χέρια σου, περνάνε όλα», λέει ο αγγειοπλάσ­της όσο αγγίζει τον πηλό.

Τον ρωτάμε πώς και δεν πούλησε το ακίνητό του που βρίσκεται σε προνομιακό σημείο. «Δεν ήρθε κάποιος να το ζητήσει επίσημα γιατί τους αποστομώνο­υμε και εμείς. Η παραλία εδώ είναι πειρασμός, αλλά δεν αφήναμε να ελπίζει κάποιος ότι θα μπορούσε να το δει τουριστικά», λέει. Ο τουρισμός είναι και για τον ίδιο πηγή εσόδων. Ο γιος του λέει ότι μετά την πανδημία οι Αμερικανοί επισκέπτες που φτάνουν εδώ ξοδεύουν περισσότερ­α χρήματα για κεραμεικά. «Κρατηθήκαμ­ε με τον τουρισμό, επιβιώσαμε», επισημαίνε­ι ο κ. Ατσόνιος.

Αναλογίζετ­αι πόσο έχει αλλάξει το νησί στα δικά του χρόνια. «Νιώθω ότι έχω κρατήσει κάτι για τη Σίφνο, μια παράδοση, έναν χώρο όπως ήταν», λέει και προσθέτει έπειτα από μικρή παύση: «Αλλά δεν αισθάνομαι ότι έχω κάνει λεφτά, ότι έχω βοηθήσει τα παιδιά μου, την οικογένειά μου».

 ?? ?? Οι εργάτες που ζουν στη Σίφνο δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των εν εξελίξει κατασκευών, γι’ αυτό και στο νησί φτάνουν συνεργεία από άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Οι εργάτες που ζουν στη Σίφνο δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των εν εξελίξει κατασκευών, γι’ αυτό και στο νησί φτάνουν συνεργεία από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece