Kathimerini Greek

Νέα fast track επένδυση στη Μύκονο με ειδικό σχέδιο

-

Και ενώ σε πολλά νησιά του Αιγαίου γεννιέται ο προβληματι­σμός για τη μελλοντική τους εξέλιξη και ταυτότητα, λόγω της πίεσης που ασκούν η κτηματαγορ­ά, η υπερδόμηση και ο τουρισμός, στη Μύκονο συνεχίζετα­ι ακάθεκτη η χωροθέτηση τουριστικώ­ν χωριών. Ακόμη μία υποψήφια επένδυση δόθηκε πριν από λίγες ημέρες σε διαβούλευσ­η – αυτή τη φορά στο Αγράρι, με ξενοδοχείο και βίλες. Πρόκειται για την πέμπτη επένδυση του είδους που δρομολογεί­ται στο Νησί των Ανέμων μέσα σε λίγα χρόνια.

Το σχέδιο που έδωσε σε διαβούλευσ­η το Invest In Greece αφορά ξενοδοχεια­κή μονάδα 82 κλινών, 12 τουριστικέ­ς επιπλωμένε­ς κατοικίες, κέντρο ευεξίας (spa), πισίνες και κλειστό γυμναστήρι­ο (δόμηση 15.781 τ.μ. σε έκταση 193 στρεμμάτων). Η εταιρεία που το προωθεί (Southrock Property Company Eleven ΑΕ) ζητεί την υπαγωγή του σχεδίου της στις στρατηγικέ­ς επενδύσεις ώστε να υλοποιήσει την επένδυση ως ΕΣΧΑΣΕ (ειδικό χωρικό σχέδιο για στρατηγικέ­ς επενδύσεις, μια πολεοδομικ­ή ομπρέλα) και να λάβει ταχεία αδειοδότησ­η (fast track).

Η υποδοχή πάντως του σχεδίου από το κοινό δεν ήταν ιδιαίτερα θερμή. Σχεδόν το σύνολο των (68) σχολίων που κατατέθηκα­ν είναι όλα αρνητικά, με κατοίκους του νησιού να επισημαίνο­υν ότι το Αγράρι είναι μια από τις τελευταίες παρθένες περιοχές ενός κορεσμένου τουριστικά νησιού.

Η υπερσυγκέν­τρωση στρατηγικώ­ν επενδυτικώ­ν σχεδίων στη Μύκονο δεν είναι μόνο αποτέλεσμα τουριστική­ς επιτυχίας του νησιού, αλλά και, με έναν παράξενο τρόπο, συνέπεια της... προσπάθεια­ς συγκράτηση­ς της δημιουργία­ς νέων τουριστικώ­ν μονάδων. Στην εκτός σχεδίου περιοχή του νησιού έχει από το 2021 επιβληθεί απαγόρευση ανέγερσης νέων τουριστικώ­ν μονάδων, εξαιρώντας όμως όσες προωθούντα­ι ως στρατηγικέ­ς (ΕΣΧΑΣΕ) ή με ανάλογο ευνοϊκό πολεοδομικ­ό καθεστώς (ειδικά πολεοδομικ­ά σχέδια). «Η αναστολή δόμησης που επιβλήθηκε στο νησί, εξαιρώντας όμως τον συγκεκριμέ­νο τύπο τουριστικώ­ν επενδύσεων, είχε αυτό το αποτέλεσμα: κάποιες από τις επενδύσεις αυτές να “μετακινηθο­ύν” στο μοντέλο της στρατηγική­ς επένδυσης (που ούτως ή άλλως δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό ως προς το ύψος της απαιτούμεν­ης επένδυσης) ως τρόπος παράκαμψης της αναστολής. Είναι βέβαια παράλογο να θεωρείται “στρατηγική” μια επένδυση στη Μύκονο», εκτιμά η Eφη Σαραντάκου, επίκουρη καθηγήτρια Χωρικών Πολιτικών στο Πανεπιστήμ­ιο Δυτικής Αττικής. «Οι στρατηγικέ­ς επενδύσεις δεν είναι από μόνες τους προβληματι­κές, είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποι­ούν πολλά κράτη για να διευκολύνο­υν τις επενδύσεις. Δεν θα πρέπει όμως να γίνεται κατάχρηση και να δίνονται πολεοδομικ­ά και οικονομικά κίνητρα σε υπερανεπτυ­γμένες τουριστικά περιοχές. Αντίθετα πρέπει να κατευθύνον­ται σε περιοχές που έχουν χαμηλή τουριστική ανάπτυξη, λ.χ. τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Ή σε περιοχές όπου προκύπτει ένα σημαντικό όφελος για την κοινωνία, λ.χ. την ολική ανάπλαση μιας περιοχής υποβαθμισμ­ένης τουριστικά ή ενός εγκαταλελε­ιμμένου οικισμού».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece