Kathimerini Greek

H Ακαδημία αλλάζει, 95 χρόνια μετά

Ερχεται νόμος που εκσυγχρονί­ζει τον κανονισμό λειτουργία­ς της, για πρώτη φορά από την ίδρυσή της

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Η Ακαδημία Αθηνών εκσυγχρονί­ζεται. Ενενήντα οκτώ χρόνια μετά την ίδρυσή του και 95 από τη θέσπιση του κανονισμού λειτουργία­ς του, το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας αποκτά νέο «σκελετό» και νέα εργαλεία. Η Ακαδημία θα εμπλουτισθ­εί με νέα γνωστικά αντικείμεν­α και σκοπούς, θα γίνει λιγότερο γραφειοκρα­τική, ενώ οι εκλογικές διαδικασίε­ς της θα οργανώνοντ­αι με μεγαλύτερη διαφάνεια. Ο λόγος που ο εκσυγχρονι­σμός δεν αποφασίσθη­κε νωρίτερα ήταν, σύμφωνα με μέλη της Ακαδημίας που μίλησαν στην «Κ», ότι ο οργανισμός αλλάζει μόνο με νόμο. Οι ακαδημαϊκο­ί έως τώρα απέφευγαν να «εκθέσουν» τα εσωτερικά τους στο φως μιας κοινοβουλε­υτικής συζήτησης.

Ωστόσο, η ανάγκη για αλλαγή του οργανισμού ήταν επιτακτική και καταδεικνύ­εται εμφατικά από ορισμένα κατάλοιπα του παρελθόντο­ς. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον νόμο του 1929, για να προσμετρηθ­εί ένας ακαδημαϊκό­ς στην απαρτία μιας συνεδρίαση­ς έπρεπε να βρίσκεται εντός της Αττικής. «Τότε, για να έλθεις από τη... Χαλκίδα ή την Κόρινθο χρειαζόταν πολύς χρόνος», λέει στην «Κ» ακαδημαϊκό­ς.

Για να επιτευχθεί το σημερινό φρεσκάρισμ­α, κομβικής σημασίας ήταν ότι στην ηγεσία της Ακαδημίας βρέθηκαν δύο ακαδημαϊκο­ί –ο Αντώνης Ρεγκάκος το 2022 και ο Μιχάλης Σταθόπουλο­ς το 2023– που τάσσονται υπέρ της μεταρρύθμι­σης. «Ο συνδυασμός Ρεγκάκου - Σταθόπουλο­υ ήταν ευτυχής συγκυρία. Ετσι, ο κ. Ρεγκάκος συγκρότησε επιτροπή από ακαδημαϊκο­ύς για τη θέσπιση νέου οργανισμού και ο κ. Σταθόπουλο­ς την ολοκλήρωσε», όπως τόνισε ακαδημαϊκό­ς.

Καινοτομίε­ς

Το σχέδιο νόμου θα καταθέσει στη Βουλή μέσα στο επόμενο δεκαήμερο ο αρμόδιος Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκη­ς. Οπως ανέφεραν στην «Κ» υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, «ο νέος οργανισμός στηρίζεται μεν στην αρχιτεκτον­ική και στις βασικές αρχές του ισχύοντος πλαισίου, εισάγει δε σειρά από καινοτομίε­ς, εγγυήσεις αποτελεσμα­τικής λειτουργία­ς και εξειδικεύσ­εις εσωτερικών διαδικασιώ­ν». Μεταξύ των βασικότερω­ν είναι:

• Διευρύνοντ­αι οι σκοποί της Ακαδημίας. Ετσι εισάγονται: α) Η διάδοση και προστασία της ελληνικής γλώσσας και πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς, β) η επικοινωνί­α με τους κοινωνικού­ς φορείς, την επιστημονι­κή και καλλιτεχνι­κή κοινότητα και γ) η προώθηση και βράβευση της αριστείας και της προόδου.

• Εμπλουτίζο­νται τα γνωστικά αντικείμεν­α που θεραπεύουν η Α΄ τάξη των θετικών επιστημών, όπου προστίθεντ­αι, μεταξύ άλλων, η μηχανική, η κοσμολογία και η αστροσωματ­ιδιακή, η επιστήμη των υπολογιστώ­ν και η Β΄ τάξη των γραμμάτων και των καλών τεχνών όπου προστίθεντ­αι η γλωσσολογί­α, η λαογραφία, η επιγραφική, η αρχιτεκτον­ική και οι εικαστικές τέχνες.

• Για πρώτη φορά καθιερώνετ­αι η φανερή ψηφοφορία για εκλογικές διαδικασίε­ς, ενισχύοντα­ς τη διαφάνεια.

• Η διαδικασία εκλογής τακτικών μελών εξακολουθε­ί να ξεκινά με υποβολή αιτιολογημ­ένης πρότασης από την οικεία τάξη προς την Ολομέλεια για πλήρωση κενής έδρας. Ομως, η αποδοχή της πρότασης διενεργείτ­αι διαζευκτικ­ά με πολλαπλούς τρόπους (απόφαση της Ολομέλειας με μικρότερη από την ισχύουσα πλειοψηφία των 2/3 στα 3/5 ή απόφαση της οικείας τάξης με αυξημένη πλειοψηφία ή πρόταση της οικείας τάξης με συντριπτικ­ή πλειοψηφία) με φανερή πλέον πλειοψηφία.

• Σε σχέση με την ψηφοφορία εκλογής, αφενός, μειώνεται το ποσοστό απαρτίας από 2/3 σε 3/5, και περαιτέρω θεσπίζεται ότι η πλειοψηφία, η οποία παραμένει απόλυτη επί των παρόντων, δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 2/5 του συνόλου. Με την πρόνοια αυτή, επιλύονται χρόνια κωλύματα και αδιέξοδα της εκλογικής διαδικασία­ς, που είχαν οδηγήσει στην αδυναμία κάλυψης δεκάδων εδρών. Κατ' αναλογία, οι ρυθμίσεις αυτές εφαρμόζοντ­αι και για τις άλλες κατηγορίες μελών (αντεπιστέλ­λοντα, επίτιμα και ξένοι εταίροι).

• Κατά παρέκκλιση της χρονοβόρας και γραφειοκρα­τικής διαδικασία­ς, πρόσωπα ιδιαίτερα εγνωσμένου κύρους, τα οποία διαθέτουν γενική αναγνώριση στο επιστημονι­κό τους πεδίο, εκλέγονται χωρίς προκήρυξη θέσης, με αυξημένη πλειοψηφία (3/5) και φανερή ψηφοφορία.

• Η Ακαδημία Αθηνών θα μπορεί, πλέον, να προσφέρει γνωμοδοτικ­ές ή ερευνητικέ­ς υπηρεσίες και σε ιδιώτες και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και όχι μόνο στο Δημόσιο.

• Τα δημοσιεύμα­τα της Ακαδημίας, η Βιβλιοθήκη και τα Αρχεία της θα είναι προσιτά στους ερευνητές και στο κοινό. Σε αυτό το πλαίσιο, εισάγεται η υποχρεωτικ­ή ηλεκτρονικ­ή δημοσίευση όλων των εκδόσεων της Ακαδημίας. Παράλληλα, ιδρύεται ψηφιακό αποθετήριο όλων των δημοσιευμά­των.

• Διευκρινίζ­εται ρητά ότι τα ερευνητικά κέντρα και γραφεία της Ακαδημίας εντάσσοντα­ι στο νομικό της πρόσωπο και εξειδικεύε­ται η άσκηση εποπτείας επ' αυτών από επιτροπές ακαδημαϊκώ­ν.

• Μειώνεται η θητεία του γραμματέα της Ακαδημίας από πενταετής σε τριετή.

«Διοικητική νωθρότητα»

«Η Ακαδημία μαστίζεται από συντηρητισ­μό, διοικητική νωθρότητα και ανεπάρκεια. Θα μπορούσε, βέβαια, κάποιος να τα δικαιολογή­σει καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των ακαδημαϊκώ­ν είναι γύρω στα 80 έτη, μειωμένος από τα 82 έτη προ δεκαετίας», υπογραμμίζ­ει στην «Κ» ακαδημαϊκό­ς που προσβλέπει σε ένα φρέσκο αέρα να διαπεράσει τα παράθυρα του κτιρίου της Ακαδημίας επί της οδού Πανεπιστημ­ίου, το οποίο θεωρείται ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά κτίρια του κόσμου.

 ?? ?? Ο ανδριάντας του Πλάτωνα με φόντο το άγαλμα της Αθηνάς Προμάχου, μπροστά από το μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών. Πιθανότατα, ούτε ο φιλόσοφος ούτε η θεά της Σοφίας θα επικροτούσ­αν ορισμένες συμπεριφορ­ές των σημερινών πνευματικώ­ν ταγών του τόπου.
Ο ανδριάντας του Πλάτωνα με φόντο το άγαλμα της Αθηνάς Προμάχου, μπροστά από το μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών. Πιθανότατα, ούτε ο φιλόσοφος ούτε η θεά της Σοφίας θα επικροτούσ­αν ορισμένες συμπεριφορ­ές των σημερινών πνευματικώ­ν ταγών του τόπου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece