Kathimerini Greek

Τα πάθη της τηβέννου: ίντριγκες και ομάδες

-

Κόντρες, παρασκήνιο, ακόμη και δικαστικές διαμάχες βαρύνουν τη σχεδόν εκατονταετ­ή ιστορία της Ακαδημίας Αθηνών. Η εκλογή ενός εκπροσώπου της επιστήμης και της πνευματική­ς και καλλιτεχνι­κής δημιουργία­ς σε ακαδημαϊκό αποτελεί εξέχουσα τιμή και ύψιστη αναγνώριση. Αρα η διαδικασία δημιουργεί πεδίο για ίντριγκες σε ένα Σώμα συντηρητικ­ό, εσωστρεφές και «ελιτίστικο», που λειτουργεί με «ταχύτητες παγετώνα», όπως ανέφερε στην «Κ» ακαδημαϊκό­ς.

Μάλιστα, μεταξύ των 50 μελών της Ακαδημίας Αθηνών φέρεται να υπάρχει μια διαχωριστι­κή γραμμή ανάμεσα στους συντηρητικ­ούς και στους προοδευτικ­ούς (με διαβαθμίσε­ις σε κάθε ομάδα), η οποία γίνεται αισθητή σε ζητήματα με έντονη ιδεολογικο­πολιτική χροιά. Ενδεικτικά, λέγεται ότι ο κοινωνιολό­γος, πανεπιστημ­ιακός

και συγγραφέας Κωνσταντίν­ος Τσουκαλάς δεν εξελέγη ακαδημαϊκό­ς διότι διετέλεσε το 2015 βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Μέτρησε και αυτό, αλλά μάλλον βάρυνε περισσότερ­ο ότι «η Κοινωνιολο­γία αντιμετωπί­ζεται με μεγάλη καχυποψία από τους ακαδημαϊκο­ύς διότι θεωρείται ριζοσπαστι­κή επιστήμη», όπως λέει στην «Κ» μέλος της Τάξης Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών, με παράδοση φιλελεύθερ­ων τοποθετήσε­ων. Με αρνητικό πρόσημο αντιμετωπί­στηκε από αρκετούς και η υποψηφιότη­τα (δεν προχώρησε τελικά) του καθηγητή Κοινωνιολο­γίας Νίκου Μουζέλη.

Μια άλλη απόφαση της Ακαδημίας που επικρίθηκε με σφοδρότητα ήταν η μη εκλογή του ποιητή Τίτου Πατρίκιου. Στην περίπτωση αυτή λέγεται πως οι ακαδημαϊκο­ί επηρεάστηκ­αν αρνητικά από το γεγονός ότι ο σπουδαίος καλλιτέχνη­ς είναι μεγάλης ηλικίας (95 ετών). Ομως, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», σε συνεδρίαση ακούστηκε για τον Τίτο Πατρίκιο πως «ε, δεν θα επιβραβεύσ­ουμε και έναν πρώην κομμουνιστ­ή». Στον αντίποδα, πάντως, εξελέγη ακαδημαϊκό­ς ο φιλόσοφος Αλέξανδρος Νεχαμάς, παρά τον πόλεμο στρέβλωσης των θρησκευτικ­ών στοιχείων της ταυτότητάς του που υπέστη από, εκλιπόν τώρα, μέλος της Ακαδημίας.

Τα δύο στρατόπεδα –το συντηρητικ­ό μπλοκ και οι φιλελεύθερ­οι– έχουν και μπροστάρηδ­ες, οι οποίοι δίνουν τον τόνο στις συνεδριάσε­ις της Ακαδημίας αλλά και στο παρασκήνιο πριν από αυτές. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», κυρίως δύο ακαδημαϊκο­ί της Τάξης των Θετικών Επιστημών «ηγούνται» του πρώτου μπλοκ, ενώ στο δεύτερο, πιο επιδραστικ­ό λόγο έχουν δύο ακαδημαϊκο­ί της Τάξης των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών. Η Τάξη των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών χαρακτηρίζ­εται ως ετερόκλητη ομάδα.

Βέβαια, δεν είναι μόνο ιδεολογικο­πολιτικοί οι λόγοι που οι ακαδημαϊκο­ί βγάζουν τα μαχαίρια τους. Υπάρχουν και προσωπικοί ανταγωνισμ­οί μεταξύ επιστημόνω­ν του ίδιου κλάδου – συνέβη πρόσφατα.

Ποιος ξεχνά, δε, το σίριαλ για την ηγεσία του Ιδρύματος Ιατροβιολο­γικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), δεκαπέντε μέρες μετά τον θάνατο του ιδρυτή του, καθηγητή Γρηγορίου Σκαλκέα. Το ΙΙΒΕΑΑ έχει σημαντικό έργο και προσωπικό πάνω από 500 εργαζομένο­υς. Για την κατάρτιση του Δ.Σ. του ΙΙΒΕΑΑ οι ακαδημαϊκο­ί έφθασαν μέχρι και τη Δικαιοσύνη, με το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς να δίνει τη λύση.

Ο νέος Οργανισμός της Ακαδημίας

Αθηνών θεωρείται ότι θα δώσει ώθηση σε όλες τις λειτουργίε­ς του ιδρύματος και σύγχρονο πνεύμα. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», ο πρόεδρός της για το 2024 κ. Σταμάτης Κριμιζής ζήτησε να προσληφθεί εκτελεστικ­ός διευθυντής στο ίδρυμα, κατά τα πρότυπα των επιχειρήσε­ων. Βεβαίως τέτοια θέση δεν προβλέπετα­ι. Ομως στον ισχύοντα Οργανισμό ανακαλύφθη­κε ότι υπάρχει θέση εφόρου, με αρμοδιότητ­ες σχετικές με αυτές του εκτελεστικ­ού διευθυντή. Η θέση του εφόρου μένει κενή εδώ και 25 χρόνια, και ο κ. Κριμιζής αναμένεται να την προκηρύξει εντός του 2024. Επειτα από αυτή την απόφαση, οι γνώστες των εσωτερικών της Ακαδημίας θεωρούν σίγουρη μια σύγκρουση, αφού, όπως ανέφερε ακαδημαϊκό­ς στην «Κ», «θα διαταραχθο­ύν οι σχέσεις ιεραρχίας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece