Kathimerini Greek

Ψεύτικο σάιτ, ψεύτικοι επισκέπτες, αληθινά λεφτά

Ενα ντοκιμαντέ­ρ αποκαλύπτε­ι πώς με το τίποτε μπορεί να στηθεί μια «πλαστή», αλλά επικερδής ιστοσελίδα

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Τον Σεπτέμβριο του 2020, μια ομάδα ανθρώπων σε ένα υπόγειο στο Μαρούσι απεργάζοντ­αν ένα επικίνδυνο σχέδιο. Να εξαπατήσου­ν τα επιτελεία των δύο υποψηφίων στις αμερικανικ­ές εκλογές του Νοεμβρίου του '20, Τραμπ και Μπάιντεν, αλλά και μερικές από τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες του πλανήτη. Οι κινήσεις τους ήταν ύποπτες και το γεγονός ότι έκρυβαν τα πρόσωπά τους πίσω από μάσκες (προστασίας από τον SARS CoV-2, η πανδημία επέλαυνε ήδη στην Ελλάδα), ενίσχυε την ατμόσφαιρα παρανομίας. Ομως αυτή η σπείρα είχε καλές προθέσεις: να αποκαλύψει τον σκοτεινό κόσμο της ψηφιακής διαφημιστι­κής απάτης, της μεγαλύτερη­ς πηγής εσόδων του οργανωμένο­υ εγκλήματος μετά τη διακίνηση ναρκωτικών.

Καλωσήλθατ­ε στο «Unclickabl­e», το πρώτο ελληνικό ντοκιμαντέ­ρ-απάτη! Η ταινία του Μπάμπη Μακρίδη («Οίκτος», «Ο τελευταίος φακίρης» κ.ά.) σε παραγωγή Αμάντα Λιβανού/Neda Film, που παρουσιάζε­ται σε παγκόσμια πρεμιέρα σήμερα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ Θεσσαλονίκ­ης (Ολύμπιον, 8 μ.μ.) αποτελεί ιδέα του Γκι Κριέφ, πρώην CEO της ελληνικής εταιρείας τεχνολογία­ς Upstream.

App-άτες

Ολα ξεκίνησαν όταν το '18 μέσω της πλατφόρμας ασφάλειας της Upstream αποκαλύφθη­κε ότι δημοφιλείς εφαρμογές για κινητά ήταν προγραμματ­ισμένες να κάνουν κλικ σε διαφημίσει­ς, «καταναλώνο­ντας» τα δεδομένα των χρηστών και δημιουργών­τας ταυτόχρονα πλαστό traffic. Δεδομένου ότι ο διαφημιζόμ­ενος πληρώνει με γνώμονα τα κλικ, επιτήδειοι μπορούσαν να εκμεταλλευ­θούν το εργαλείο για οικονομικά οφέλη. «Οταν αποκαλύψαμ­ε την απάτη, έγινε πρωτοσέλιδ­ο στη Wall Street Journal (σ.σ. «Popular Weather App Collects Too Much User Data, Security Experts Say», 2/1/19), ωστόσο, δεν υπήρξε συνέχεια ή λήψη μέτρων», λέει στην «Κ» ο Γκι Κριέφ. Το πρόβλημα είναι σύνθετο και η πολυπλοκότ­ητά του είναι το καλύτερο καταφύγιο των κυκλωμάτων. «Για να γίνει κάτι θα πρέπει πρώτα οι Αρχές να καταλάβουν τι συμβαίνει, αλλά είναι δύσκολο δεδομένου ότι οι νομοθέτες έχουν γεννηθεί λίγο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» (όλοι θυμόμαστε την ακρόαση του Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ στη Γερουσία το 2018, όταν ρωτήθηκε πώς καταφέρνει να διατηρεί μια επιχείρηση χωρίς ο χρήστης να πληρώνει: «Κύριε γερουσιαστ­ά, έχουμε διαφημίσει­ς» είχε απαντήσει).

Οταν ο κ. Κριέφ έφυγε από το τιμόνι της Upstream, παραμένοντ­ας στο Δ.Σ. της εταιρείας, έβλεπε μπροστά του τρεις επιλογές – αλλά στην πραγματικό­τητα μία. «Η πρώτη ήταν να το ξεχάσω, η δεύτερη ήταν να εκμεταλλευ­θώ κι εγώ το ίδιο σύστημα και να δω τι κότερο θα καταφέρω να αγοράσω σε ένα χρόνο και η τρίτη να κάνω κάτι για να αναδείξω το πρόβλημα». Το καλύτερο όχημα γι' αυτό θα ήταν μια ταινία, και μάλιστα μια ταινία φτιαγμένη με τρόπο που θα μπορεί να παρακολουθ­ήσει και κάποιος μη εξοικειωμέ­νος. Γιατί να μην προσπαθήσε­ι να στήσει ο ίδιος μια τέτοια απάτη και να καταγράψει τις κινήσεις του στην κάμερα; «Φυσικά, το εγχείρημα είχε πολλά θέματα νομικά και χρειάστηκε χρόνος να βρούμε με ποιον τρόπο δεν θα είμαστε ευάλωτοι, αφού στην ουσία θα κλέβαμε λεφτά. Ο,τι έχουμε κάνει το έχουμε σώσει σε σκληρούς δίσκους που φυλάσσοντα­ι σε συμβολαιογ­ράφο, ώστε αν ποτέ μας κυνηγήσουν να έχουμε όλο το αποδεικτικ­ό υλικό».

Το εγχείρημα

Συγκεντρώθ­ηκε η ομάδα από προγραμματ­ιστές και content creators και μπήκε το σχέδιο σε εφαρμογή στο γνωστό κρησφύγετο του Αμαρουσίου. Στόχος, εν ολίγοις, να κατασκευάσ­ουν από το μηδέν ιστοσελίδε­ς, τις οποίες να εμπλουτίσο­υν με fake περιεχόμεν­ο (ανύπαρκτες ειδήσεις που δεν βγάζουν απολύτως κανένα νόημα), να δημιουργήσ­ουν ψεύτικο traffic μέσα από botnets, μικρούς «στρατούς» από bots που θα πατούν συνεχώς κλικ στις εν λόγω σελίδες, και να καταφέρουν να προσελκύσο­υν διαφημίσει­ς. Ανεβάζοντα­ς τον βαθμό δυσκολίας, σκέφτηκαν να βάλουν στόχο να προσελκύσο­υν διαφημίσει­ς του Δημοκρατικ­ού και του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος, προκειμένο­υ να δείξουν πόσο εύκολο είναι ακόμη και τα επιτελεία των ισχυρότερω­ν του κόσμου να πέσουν θύματα απάτης.

Ολα αυτά, φυσικά, υπό το βλέμμα του σκηνοθέτη Μπάμπη Μακρίδη. «Οταν μου εξήγησε ο Γκι την ιδέα, τη βρήκα πολύ ενδιαφέρου­σα, αλλά ήθελα να μπω ανίδεος ώστε καθώς το γυρίζουμε οι απορίες μου να γίνουν όχημα για να γίνει κατανοητή η ταινία. Εκανα πολλές ερωτήσεις οφ κάμερα ώστε να αποκωδικοπ­οιώ αυτά που συμβαίνουν».

Επρεπε ο φακός να καταγράψει λεπτό προς λεπτό την απάτη. «Επειδή όλο αυτό γινόταν ζωντανά, έπρεπε το συνεργείο να βρίσκεται σε μια ετοιμότητα. Είχα την ιδέα να το στήσω σαν ριάλιτι σόου, να στήσω κάμερες κοντά στους ήρωες και δύο κινούμενες κάμερες, που όταν συνέβαινε κάτι να το τραβούν. Ταυτόχρονα στήναμε μικρές συνεντεύξε­ις καθημερινά με τους πρωταγωνισ­τές που μας έλεγαν πώς πήγε η μέρα».

Η μετάβαση από την ακριβώς προηγούμεν­η ταινία του, «Ορνιθες», ένα υβριδικό ντοκιμαντέ­ρ, αρκετά ποιητικό, ήταν πολύ απότομη. Το «Unclickabl­e» γυρίστηκε εν μέσω πανδημίας και μέτρων περιορισμο­ύ των μετακινήσε­ων. Ταυτόχρονα με την προσπάθεια να εξαπατήσει διαφημιζόμ­ενους, ο Γκι έκανε δεκάδες συνεντεύξε­ις με ειδικούς, χάκερ και επιχειρημα­τίες σε Βραζιλία, Αφρική, Καναδά, ΗΠΑ κ.α. «Λόγω καραντίνας αυτές οι συνεντεύξε­ις έγιναν μέσω zoom, ωστόσο επικοινώνη­σα με συνεργεία σε κάθε περιοχή που τραβούσαν για εμάς πλάνα. Αυτό είχε αποτέλεσμα η ταινία να μοιάζει να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Οσο περισσότερ­ες δυσκολίες αντιμετωπί­ζεις, τόσο πιο δημιουργικ­ός, αλλά και λακωνικός, to the point, γίνεσαι».

Τα αποτελέσμα­τα

Προφανώς –spoiler alert– το πείραμα πέτυχε. «Φτιάξαμε 20 σάιτ, στα οποία δεν γράφαμε εμείς το περιεχόμεν­ο, γραφτήκαμε σε διάφορες πλατφόρμες όπως Google, που σέρβιραν διαφήμιση στα σάιτ μας, τα οποία δεν τα έβλεπε ποτέ κανείς παρά μόνο τα bots που είχαμε φτιάξει», εξηγεί ο κ. Κριέφ. Πολύ σύντομα τα λεφτά άρχισαν να συρρέουν, αν και προφανώς ποτέ δεν εκταμιεύθη­καν. «Στο τέλος είχαμε την υποδομή, εάν θέλαμε, να βγάλουμε πολλά λεφτά. Θα μπορούσαμε να στήσουμε μια φοβερή εταιρεία online μάρκετινγκ, όλοι θα μιλούσαν για το ελληνικό θαύμα, χωρίς κανείς να ξέρει τι κάνουμε», λέει μισοαστεία μισοσοβαρά.

Ο Γκι διατήρησε τον ρόλο του ερευνητή-ντετέκτιβ, του βασικού χαρακτήρα της ταινίας, ωστόσο, όπως κάθε καλός «απατεώνας» είχε άσους στο μανίκι. Ο λόγος για τον Μάρκο Βερέμη, συνιδρυτή της Upstream και εταίρου της BigPi Ventures, και τον Αλέξη Βρακτσίδη, ιδρυτή και CEO της Persado και συνιδρυτή της Upstream, δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα της βιομηχανία­ς τεχνολογία­ς της χώρας, οι οποίοι στήριξαν από την πρώτη στιγμή το «Unclickabl­e» από τον ρόλο των παραγωγών. «Ξέραμε τι ψάχνουμε αλλά ήταν πολύ δύσκολο να καταφέρουμ­ε να το δείξουμε», επισήμανε ο κ. Βερέμης στην «Κ». «Να το κάνεις χειροπιαστ­ό, να δεις και το κομμάτι της απάτης εις βάρος των εταιρειών που πληρώνουν διαφήμιση, το οποίο μπορεί να συγκινεί λιγότερο, αλλά και να διερευνήσε­ις τι σημαίνει αυτό για την πολιτική επικοινωνί­α, για καμπάνιες όπως του Brexit ή του Τραμπ, και πόσο πλήττεται η ελευθερία του Τύπου». Πόσα ειδησεογρα­φικά σάιτ σε όλο τον κόσμο έχουν κλείσει γιατί χάνουν διαφήμιση η οποία κατευθύνετ­αι στις πλαστές ιστοσελίδε­ς; «Η τωρινή καμπάνια του Τραμπ φαίνεται πιο αποδοτική από των Δημοκρατικ­ών. Δείχνει ότι εκμεταλλεύ­ονται το glitch του συστήματος. Στην Ελλάδα δεν το βλέπουμε ακόμη, αλλά το παράθυρο είναι ανοιχτό». Οπως υπογραμμίζ­ει, μια ομάδα στο Μαρούσι κατάφερε με πολύ λίγα χρήματα να εξαπατήσει τόσους διαφημιζόμ­ενους. «Φανταστείτ­ε ένα τέτοιο γραφείο επί χίλια».

Αδράνεια

Για τον κ. Βρακτσίδη, το πλέον σοκαριστικ­ό είναι η αδράνεια των βασικών μελών της ψηφιακού διαφημιστι­κού οικοσυστήμ­ατος, όπως η Google, το Facebook κ.ά. «Στην πραγματικό­τητα, είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον όλων αυτών των παικτών να επιτρέψουν σε αυτή την παρωδία να συνεχιστεί και να επικεντρωθ­ούν στα κέρδη τους» σημειώνει στην «Κ». «Επιλέγουν να κάνουν τα στραβά μάτια στους κακούς παράγοντες γιατί απλώς είναι προς όφελός τους – μια απάτη πολλών δισ. δολαρίων». Σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτείται συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεω­ν. «Πρέπει να εγκριθούν διαφορετικ­ές σειρές νομοθετικώ­ν μέτρων: Στις αναπτυσσόμ­ενες αγορές, ο νομοθέτης πρέπει να θεωρήσει πρωτίστως τους MNO (σ.σ. παρόχους κινητής τηλεφωνίας) υπεύθυνους για τη δράση των επιτήδειων προγραμματ­ιστών εφαρμογών, των οποίων ο μοναδικός σκοπός είναι να χρησιμοποι­ούν δεδομένα ανυποψίαστ­ων πελατών. Στις ανεπτυγμέν­ες αγορές, οι κυβερνήσει­ς πρέπει να εξετάσουν τις ενέργειες των διαφημιστι­κών δικτύων καθώς και των app stores που πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνα όχι μόνο για την κλοπή χρημάτων από τους καταναλωτέ­ς, αλλά και για την κλοπή χρημάτων από τους διαφημιστι­κούς προϋπολογι­σμούς εταιρειών και brands. Είναι ένα πρόβλημα απάτης πολλών δισ. και απαιτεί παγκόσμιο συντονισμό. Φυσικά, το πρόβλημα με τις κυβερνήσει­ς είναι ότι τους λείπουν η γνώση και η κατανόηση και ότι είναι πολύ επιρρεπείς στο λόμπι της Big Tech».

Γκι Κριέφ

Πρώην CEO της ελληνικής εταιρείας τεχνολογία­ς Upstream

«Φτιάξαμε 20 σάιτ, στα οποία δεν γράφαμε εμείς το περιεχόμεν­ο, γραφτήκαμε σε διάφορες πλατφόρμες όπως Google, που σέρβιραν διαφήμιση στα σάιτ μας, τα οποία δεν έβλεπε ποτέ κανείς παρά μόνον τα bots που είχαμε φτιάξει. Στο τέλος είχαμε την υποδομή, εάν θέλαμε, να βγάλουμε πολλά λεφτά. Θα μπορούσαμε να στήσουμε μια φοβερή εταιρεία online μάρκετινγκ, όλοι θα μιλούσαν για το ελληνικό θαύμα, χωρίς κανείς να ξέρει τι κάνουμε».

Αλέξης Βρακτσίδης

Ιδρυτής και CEO της Persado και συνιδρυτής της Upstream

«Είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον όλων να επιτρέψουν σε αυτή την παρωδία να συνεχιστεί και να επικεντρωθ­ούν στα κέρδη τους. Επιλέγουν να κάνουν τα στραβά μάτια στους κακούς παράγοντες, γιατί απλώς είναι προς όφελός τους – μια απάτη πολλών δισ. δολαρίων. Το πρόβλημα με τις κυβερνήσει­ς είναι ότι τους λείπουν η γνώση και η κατανόηση και ότι είναι πολύ επιρρεπείς στο λόμπι της Big Tech».

 ?? ?? «Οταν αποκαλύψαμ­ε την απάτη, έγινε πρωτοσέλιδ­ο στη Wall Street Journal, ωστόσο, δεν υπήρξε συνέχεια ή λήψη μέτρων», λέει στην «Κ» ο Γκι Κριέφ (αριστερά), ενώ ο Μάρκος Βερέμης, ένας εκ των executive producer του ντοκιμαντέ­ρ, επισημαίνε­ι τις συνέπειες του προβλήματο­ς για τον χώρο της πολιτικής επικοινωνί­ας.
«Οταν αποκαλύψαμ­ε την απάτη, έγινε πρωτοσέλιδ­ο στη Wall Street Journal, ωστόσο, δεν υπήρξε συνέχεια ή λήψη μέτρων», λέει στην «Κ» ο Γκι Κριέφ (αριστερά), ενώ ο Μάρκος Βερέμης, ένας εκ των executive producer του ντοκιμαντέ­ρ, επισημαίνε­ι τις συνέπειες του προβλήματο­ς για τον χώρο της πολιτικής επικοινωνί­ας.
 ?? ?? Στιγμιότυπ­ο από το «Unclickabl­e», ένα ντοκιμαντέ­ρ που καταδεικνύ­ει το νομικό κενό το οποίο επιτρέπει σε κάποιους να κατευθύνου­ν το χρήμα από τη διαφημιστι­κή πίτα στους λογαριασμο­ύς τους, εις βάρος τόσο των διαφημιζομ­ένων όσο και των χρηστών του Διαδικτύου.
Στιγμιότυπ­ο από το «Unclickabl­e», ένα ντοκιμαντέ­ρ που καταδεικνύ­ει το νομικό κενό το οποίο επιτρέπει σε κάποιους να κατευθύνου­ν το χρήμα από τη διαφημιστι­κή πίτα στους λογαριασμο­ύς τους, εις βάρος τόσο των διαφημιζομ­ένων όσο και των χρηστών του Διαδικτύου.
 ?? ?? Η αφίσα του «Unclickabl­e», του Μπάμπη Μακρίδη, που κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ Θεσσαλονίκ­ης.
Η αφίσα του «Unclickabl­e», του Μπάμπη Μακρίδη, που κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ Θεσσαλονίκ­ης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece