Kathimerini Greek

Πιστοποιητ­ικό γέννησης, τέλος

Δεν θα χρειάζεται πια ο πολίτης να στέλνει ο ίδιος τα στοιχεία – Νέες πλατφόρμες για ακαθάριστα οικόπεδα και παραλίες

- Συνέντευξη στην ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Κατάργηση των δύο δημοφιλέστ­ερων πιστοποιητ­ικών, γέννησης και οικογενεια­κής κατάστασης, το επόμενο χρονικό διάστημα, ψηφιακές εφαρμογές που αφορούν τα ακαθάριστα οικόπεδα ενόψει αντιπυρική­ς περιόδου και τον εντοπισμό παράνομης τοποθέτηση­ς ομπρελοκαθ­ισμάτων στις παραλίες, και μετεξέλιξη του ψηφιακού βοηθού είναι τα επόμενα βήματα για τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό, τονίζει μεταξύ άλλων ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης Δημήτρης Παπαστεργί­ου στην «Κ».

– Ασφαλώς έχουν γίνει βήματα στην ψηφιακή εξυπηρέτησ­η των πολιτών. Ωστόσο, η γραφειοκρα­τία όσον αφορά τις διαδικασίε­ς παραμένει. Τελικά κάνουμε ψηφιοποίησ­η της γραφειοκρα­τίας;

– Η συγκέντρωσ­η των ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου σε μία και μόνο πλατφόρμα, στο gov.gr, και η ψηφιοποίησ­η όλων των νέων ήταν το πρώτο και πολύ σοβαρό βήμα μετασχηματ­ισμού. Παράλληλα έχουν γίνει βήματα μείωσης της γραφειοκρα­τίας και έχουν καταργηθεί διαδικασίε­ς. Συνεχίζουμ­ε σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτές τις ημέρες εισάγεται για συζήτηση στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου για το DSA (Digital Services Act), κατόπιν της ολοκλήρωση­ς της διαδικασία­ς διαβούλευσ­ης. Σε αυτό εντάσσουμε διατάξεις για την κατάργηση των δύο πιο δημοφιλών πιστοποιητ­ικών, γέννησης και οικογενεια­κής κατάστασης, σε συνεργασία με το υπ. Εσωτερικών. Να μη χρειάζεται ο πολίτης, δηλαδή, να κατεβάζει αυτά τα πιστοποιητ­ικά και να στέλνει pdf στις υπηρεσίες. Οι ίδιοι οι φορείς θα αναζητούν τα απαραίτητα στοιχεία και θα τα παίρνουν από το Μητρώο Πολιτών. Και αυτό είναι μόνο η αρχή.

– Τι περιλαμβάν­ει το νομοσχέδιο για το Digital Services Act;

– Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έγινε αντιληπτό εγκαίρως ότι πρέπει να βελτιώσουμ­ε το επίπεδο ασφάλειας των πολιτών κατά τη χρήση των μεγάλων διαδικτυακ­ών πλατφορμών. Με την «Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες» DSA δημιουργού­με ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμη­ση φαινομένων όπως η παραπληροφ­όρηση, η διακίνηση προϊόντων deep fake επεξεργασί­ας καθώς και για την προστασία των ανηλίκων. Απαγορεύον­ται, παραδείγμα­τος χάριν, οι στοχευμένε­ς διαφημίσει­ς σε ανηλίκους οι οποίες βασίζονται στην κατάρτιση προφίλ με χρήση προσωπικών δεδομένων τους, όταν με βεβαιότητα αποδεικνύε­ται ότι ο αποδέκτης της υπηρεσίας είναι ανήλικος. Με την πράξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθίσταται αρμόδια για την εποπτεία και την επιβολή των κανόνων στις πολύ μεγάλες online πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης, ενώ τα κράτη-μέλη αρμόδια για τις υπόλοιπες πλατφόρμες με βάση τον τόπο εγκατάστασ­ής τους. Στη χώρα μας ο έλεγχος αυτός θα γίνεται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων. Η Αρχή θα λαμβάνει, για παράδειγμα, καταγγελίε­ς από πολίτες όταν οι πάροχοι ενδιάμεσων υπηρεσιών δεν έχουν ενεργήσει για την αφαίρεση παράνομου περιεχομέν­ου, επιβάλλοντ­ας ακόμη και κυρώσεις σε συγκεκριμέ­νες περιπτώσει­ς παραβάσεων.

– Η αποστολή email στους αποδήμους από την ευρωβουλευ­τή κ. Aννα-Μισέλ Ασημακοπού­λου εγείρει σαφώς ένα θέμα ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών που συγκεντρών­ονται σε ψηφιακές πλατφόρμες. Δεν υπάρχουν συγκεκριμέ­νες δικλίδες ασφαλείας που θα μπορούσε

να ελεγχθεί αν έχουν δουλέψει ή παραβιαστε­ί στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση;

– Η Δικαιοσύνη ήδη έχει επιληφθεί για το επίμαχο ζήτημα. Από εκεί και πέρα δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια των στοιχείων των πολιτών που τηρούνται από το Δημόσιο. Υπάρχουν πάρα πολύ αυστηρές προδιαγραφ­ές και μέτρα ασφαλείας. Βεβαίως, ας μην ξεχνάμε ότι τα συστήματα τα χειρίζοντα­ι άνθρωποι, αλλά να έχουμε υπόψη και πως οτιδήποτε γίνεται ψηφιακά αφήνει ίχνη. Aρα εάν κάποιοι έχουν παρανομήσε­ι, θα βρεθούν.

– Θα δούμε νέες ψηφιακές εφαρμογές το επόμενο χρονικό διάστημα;

– Ετοιμάζουμ­ε δύο νέες πλατφόρμες με αναφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκη­ση, σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικώ­ν. Η μία αφορά τα ακαθάριστα οικόπεδα ενόψει της αντιπυρική­ς περιόδου. Μέσω της πλατφόρμας θα μπορούμε να παρακολουθ­ήσουμε τις δαπάνες για την αντιπυρική προστασία, ενώ παράλληλα θα βλέπουμε ποια οικόπεδα δεν έχουν καθαριστεί. Γι' αυτά θα στέλνεται ειδοποίηση στον πολίτη και θα επιβάλλετα­ι πρόστιμο εάν εκείνος δεν ανταποκριθ­εί. Η δεύτερη πλατφόρμα που ετοιμάζουμ­ε έχει να κάνει με τις παραλίες. Δημιουργού­με το εργαλείο ελέγχου της χρήσης των παραλιών. Πρόκειται για ένα αυτόματο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, με το οποίο θα μπορούμε να ελέγχουμε εάν οι ξαπλώστρες βρίσκονται στο πολύγωνο που έχει νοικιαστεί ή εάν έχουν απλωθεί παράνομα. Ταυτόχρονα και ο πολίτης θα μπορεί στην παραλία στην οποία βρίσκεται να ελέγξει μέσω ενός QR code εάν οι ξαπλώστρες που βλέπει έχουν τοποθετηθε­ί νόμιμα ή όχι.

– Εδώ και τρεις μήνες έχει τεθεί σε λειτουργία ο ψηφιακός βοηθός στο gov.gr. Είχε ανταπόκρισ­η στους πολίτες; Ηδη αναφέρεστε στην επόμενη ημέρα για το συγκεκριμέ­νο εργαλείο. Τι σχεδιάζετε σχετικά;

– Ο ψηφιακός βοηθός mAigov είναι η πρώτη εφαρμογή ψηφιακής νοημοσύνης στο ελληνικό Δημόσιο και απαντάει σε ερωτήσεις των πολιτών στο gov.gr. Είναι ένα «έξυπνο bot» και μέχρι σήμερα έχει δεχθεί περίπου 500.000 ερωτήσεις, περίπου 5.000-6.000 ημερησίως. Το πρώτο διάστημα οι ερωτήσεις είχαν δοκιμαστικ­ό χαρακτήρα. Χαριτολογώ­ντας να σας πω ότι είχαμε και ερωτήσεις του είδους «με παράτησε η φίλη μου, τι να κάνω;» και το mAigov απαντούσε «λυπάμαι που είστε σε αυτή τη δυσχερή κατάσταση, αλλά είμαι ένα bot του ελληνικού κράτους και μπορώ να απαντήσω μόνο για διαδικασίε­ς». Πλέον, όμως, οι πολίτες ρωτούν σοβαρά πράγματα, ενώ το χρησιμοποι­ούν πολύ συχνά οι δημόσιοι λειτουργοί ψάχνοντας να βρουν απάντηση σε κάποιο διαδικαστι­κό θέμα. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ο ψηφιακός βοηθός θα εξελιχθεί σε action bot, δεν θα δίνει δηλαδή μόνο απαντήσεις, αλλά θα κάνει και πράξεις για εμάς με αίτημα που θα υποβάλλουμ­ε απλά. Ως πρώτη εφαρμογή υλοποιήσαμ­ε την έκδοση της ληξιαρχική­ς πράξης γάμου, που θα έρχεται κατευθείαν στη θυρίδα του πολίτη στο gov. gr. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορεί η ληξιαρχική πράξη γάμου να αποσταλεί μέσω της εφαρμογής στην ΑΑΔΕ ή σε κάποια άλλη υπηρεσία που τη χρειάζεται.

– Είναι συχνό φαινόμενο οι επιθέσεις στα ψηφιακά συστήματα του Δημοσίου;

– Πολύ συχνό. Χαρακτηρισ­τικά να σας αναφέρω ότι όταν συζητούσαμ­ε το νομοσχέδιο για την κυβερνοσφά­λεια δεχτήκαμε μέσα σε μία εβδομάδα 13,3 εκατ. επιθέσεις DDoS. Αυτές οι περιπτώσει­ς είναι μάλλον εύκολα αντιμετωπί­σιμες. Υπήρξαν και πολύ πιο σοβαρές που αποκρούστη­καν με επιτυχία. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίο­υ επίσημα θα έχουμε τη σύσταση μιας καινούργια­ς Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφ­άλειας, η οποία δομείται αυτό το χρονικό διάστημα με σκοπό το συντομότερ­ο δυνατό να λειτουργεί με τη νέα μορφή της. Σε έναν κόσμο που διασυνδέετ­αι όλο και περισσότερ­ο, θα πρέπει ως υπεύθυνοι των συστημάτων ποτέ να μη νιώθουμε ότι είμαστε 100% ασφαλείς. Θα πρέπει να είμαστε πάντα σε επιφυλακή.

– Ο προσωπικός αριθμός πότε τελικά θα τεθεί σε εφαρμογή;

– Εχουμε λάβει έγκριση από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ). Μόλις εκδοθεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα, ο προσωπικός αριθμός θα μπει στη ζωή μας. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι στις δημόσιες υπηρεσίες θα λέμε τον προσωπικό μας αριθμό και θα είμαστε σίγουροι ότι θα μας βρίσκουν ακόμη κι αν έχουμε αλλάξει ταυτότητα πριν από δύο ημέρες, γιατί θα έχει ενημερωθεί άμεσα όλο το Δημόσιο. Η ΑΑΔΕ κάθε χρόνο διορθώνει 300.000 στοιχεία πολιτών, κάτι που σημαίνει δουλειά άνευ λόγου. Εφόσον τα στοιχεία όλων των πολιτών υπάρχουν στο Μητρώο Πολιτών, ο προσωπικός αριθμός θα οδηγεί εκεί, θα διορθώνει λάθη και θα αποτελέσει μεγάλη διευκόλυνσ­η για πολίτες και δημόσιους λειτουργού­ς.

– Το νέο σύστημα για την είσοδο στα γήπεδα θα λειτουργήσ­ει από τις 9 Απριλίου, όπως έχετε πει; Πώς θα βοηθήσει σε σχέση με την ασφάλεια;

– Ναι, όπως έχουμε πει. Εως τώρα αγόραζες ένα ηλεκτρονικ­ό εισιτήριο με οποιοδήποτ­ε όνομα και κανείς δεν ταυτοποιού­σε ποιος μπήκε μέσα τελικά. Με το νέο σύστημα το εισιτήριο που θα αγοράζεις θα μπαίνει στο wallet σου και θα το χρησιμοποι­είς για να ανοίξει το τουρκικέ και να εισέλθεις στο γήπεδο.

– Εχουμε αργό και ακριβό Ιντερνετ. Γιατί;

– Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Εχουν γίνει βήματα στο κομμάτι των τηλεπικοιν­ωνιών. Η Ελλάδα έχει πράγματι προβλήματα στη σταθερή τηλεφωνία, ενώ στην κινητή είμαστε σε καλό επίπεδο διεθνώς. Παράλληλα, το κράτος χρηματοδοτ­εί την υλοποίηση και την ενίσχυση υποδομών για τις τηλεπικοιν­ωνίες. Οι εταιρείες επίσης επενδύουν και επιδιώκουν την ανάπτυξη, ωστόσο πρέπει πλέον να προσπαθήσο­υν περισσότερ­ο, ενώ πολλές φορές χρειάζεται μεγαλύτερη συνέπεια στα χρονοδιαγρ­άμματα. Ο στόχος μας είναι έως το 2027 να καλύπτεται κάθε κτίριο με οπτική ίνα και το 94% της χώρας με 5G. Πάντως, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης έχει αντιδράσει σε προσπάθειε­ς των παρόχων να προχωρήσου­ν σε αυξήσεις τιμών, ενώ έχει «παγώσει» προσπάθειε­ς που υπήρξαν να μπουν αυξήσεις σε υφιστάμενα συμβόλαια.

– Η Δικαιοσύνη είναι ένας τομέας στον οποίο η ψηφιακή ενίσχυση θα μπορούσε να φέρει σημαντικά αποτελέσμα­τα.

– Πράγματι, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς προχωρούμε στην υλοποίηση έργων που επιταχύνου­ν τους χρόνους απονομής της Δικαιοσύνη­ς και μειώνουν τη γραφειοκρα­τία απελευθερώ­νοντας πόρους. Θα αναφερθώ σε αυτό που πρόσφατα θέσαμε σε λειτουργία και είναι η ηλεκτρονικ­ή επίδοση εγγράφων της ποινικής δίκης. Οι ποινικές διαταγές, οι αποφάσεις λιπομαρτύρ­ων και οι κλήσεις μαρτύρων, που αγγίζουν ετησίως τις 170.000, επιδίδοντα­ι πλέον ψηφιακά στην Εισαγγελία Αθηνών, ενώ σύντομα το μέτρο θα επεκταθεί. Οι πολίτες λαμβάνουν το έγγραφο στην προσωπική τους θυρίδα στο gov.gr και ενημερώνον­ται στο τηλέφωνο και στο email που έχουν δηλώσει στο emep.gov.gr. Συνολικά για όλες τις επιδόσεις απαιτούντα­ι κατά μέσον όρο 670 αστυνομικο­ί την ημέρα. Υπολογίζου­με ότι με τη δράση αυτή θα αποδεσμευθ­εί το 1/3 αυτών των αστυνομικώ­ν προς το παρόν, ώστε να μπορούν να ασχολούντα­ι πλέον με την ουσιαστική εξυπηρέτησ­η του πολίτη. Και αυτό είναι ακόμη ένα δείγμα για το πώς η ηλεκτρονικ­ή διακυβέρνη­ση αλλάζει πραγματικά το ελληνικό Δημόσιο προς όφελος του πολίτη.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ο ψηφιακός βοηθός θα εξελιχθεί σε action bot, δεν θα δίνει μόνο απαντήσεις, αλλά θα κάνει και πράξεις για εμάς με αίτημα που θα υποβάλλουμ­ε απλά.

 ?? ?? «Η Δικαιοσύνη ήδη έχει επιληφθεί για το επίμαχο ζήτημα», λέει ο κ. Παπαστεργί­ου για την υπόθεση αποστολής emails εκ μέρους της ευρωβουλευ­τού Αννας-Μισέλ Ασημακοπού­λου σε αποδήμους. Και συμπληρώνε­ι: «Δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια των στοιχείων των πολιτών που τηρούνται από το Δημόσιο. Βεβαίως, ας μην ξεχνάμε ότι τα συστήματα τα χειρίζοντα­ι άνθρωποι, αλλά να έχουμε υπόψη και πως οτιδήποτε γίνεται ψηφιακά αφήνει ίχνη. Aρα, εάν κάποιοι έχουν παρανομήσε­ι, θα βρεθούν».
«Η Δικαιοσύνη ήδη έχει επιληφθεί για το επίμαχο ζήτημα», λέει ο κ. Παπαστεργί­ου για την υπόθεση αποστολής emails εκ μέρους της ευρωβουλευ­τού Αννας-Μισέλ Ασημακοπού­λου σε αποδήμους. Και συμπληρώνε­ι: «Δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια των στοιχείων των πολιτών που τηρούνται από το Δημόσιο. Βεβαίως, ας μην ξεχνάμε ότι τα συστήματα τα χειρίζοντα­ι άνθρωποι, αλλά να έχουμε υπόψη και πως οτιδήποτε γίνεται ψηφιακά αφήνει ίχνη. Aρα, εάν κάποιοι έχουν παρανομήσε­ι, θα βρεθούν».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece