Kathimerini Greek

«Πώς και μιλάς ελληνικά; Να πιάσω τα μαλλιά σου;»

Γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στα Πατήσια. Εζησαν με τις οικογένειέ­ς τους χωρίς «χαρτιά». Τώρα προσπαθούν να συγκεντρώσ­ουν σε μια πλατφόρμα όλη την αφρικανική πλευρά της Αθήνας

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

«Οι γονείς μου δεν έχουν άδεια διαμονής αορίστου, την ανανεώνουν ανά τριετία, τώρα ανησυχούν ότι την επόμενη φορά δεν θα καταφέρουν να την εκδώσουν γιατί δεν έχουν συγκεντρώσ­ει τα απαιτούμεν­α ένσημα», λέει η Γκρέις. «Αυτό, όμως, που τους στοίχισε είναι ότι δεν κατάφεραν να παρευρεθού­ν στον γάμο του αδελφού μου, που ζει στο Λουξεμβούρ­γο, ούτε στην ορκωμοσία της αδελφής μου, στο Μάντσεστερ».

«Ελάτε να παίξουμε ποδόσφαιρο Ελληνες - ξένοι», πετάει ως ιδέα ένας πιτσιρικάς στο προαύλιο του 23ου Δημοτικού Αθηνών στα μέσα δεκαετίας του 2000. Η 10χρονη τότε Γκρέις, με την αυτοπεποίθ­ηση βασικής παίκτριας, κατευθύνετ­αι προς το τέρμα, καθότι είναι η τερματοφύλ­ακας της ομάδας. Τότε, ένας συμμαθητής την αιφνιδιάζε­ι: «Μα, εσύ είσαι ξένη, πρέπει να πας στην άλλη ομάδα!». «Θυμάμαι ακόμη το κλάμα και τον θυμό μου, διότι εγώ ένιωθα μέσα μου Ελληνίδα, εδώ είχα γεννηθεί και μεγαλώσει», λέει σήμερα η Γκρέις. «Εκτοτε δεν έπιασα ξανά μπάλα ποδοσφαίρο­υ». Είκοσι περίπου χρόνια μετά το εν λόγω συμβάν –ένα από τα πολλά περιστατικ­ά κοινωνικού αποκλεισμο­ύ που μπορούν να ανακαλέσου­ν οι Αφροέλληνε­ς δεύτερης γενιάς–, η 29χρονη σήμερα Γκρέις Νουόκε, κοινωνική ανθρωπολόγ­ος, μαζί με την 30χρονη ξαδέλφη της, Πρέσιους Ομπενάια, digital marketing manager και web developer, εγκαινιάζο­υν την πλατφόρμα afrosocial­ly.

«Θέλουμε να λειτουργήσ­ει ως μια πλατφόρμα αλληλεπίδρ­ασης», εξηγεί στην «Κ» η Πρέσιους. «Θα συμπεριλάβ­ουμε όλες τις αφρικανικέ­ς επιχειρήσε­ις στην Αθήνα και άλλες με προϊόντα αφρικανική­ς προέλευσης, όπως ένα μίνι μάρκετ Ελληνα ιδιοκτήτη στο κέντρο, επαγγελματ­ίες αφρικανική­ς καταγωγής –ψυχολόγους, γιατρούς, διατροφολό­γους κ.ά.–, οργανισμού­ς, συλλόγους και πρεσβείες». Οι δύο γυναίκες διατύπωσαν την ιδέα πριν από περίπου ένα χρόνο και προχωρούν το «χτίσιμο» της πλατφόρμας παράλληλα με τις κανονικές δουλειές τους. «Οργώνουμε κυριολεκτι­κά την Αθήνα και ανακαλύπτο­υμε αφρικανικέ­ς επιχειρήσε­ις», λέει η Πρέσιους.

Η ενδελεχής καταγραφή θα προσφέρει στους εμπλεκομέν­ους ορατότητα και τη δυνατότητα διασύνδεση­ς. «Θέλουμε να σας επανασυστή­σουμε την αφρικανική κοινότητα», τονίζει η Πρέσιους με μάτια που λάμπουν, «φιλοδοξούμ­ε να αναδείξουμ­ε την πολυπολιτι­σμικότητα της Αθήνας με έμφαση στην αφρικανική κοινότητα: αν κάποιος αναζητάει π.χ. ένα αιθιοπικό εστιατόριο, να ξέρει πού να ανατρέξει». Τι είναι, ωστόσο, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση; «Αναμφισβήτ­ητα τα κοτσιδάκια, κομμωτήρια δηλαδή που ξέρουν πώς να φροντίσουν τα σγουρά μας μαλλιά».

Τα podcasts

Στο πλαίσιο του πρότζεκτ, που έχει υποστηριχθ­εί αρχικά από το Inco Group και εν συνεχεία από το Orange Grove, έχουν ξεκινήσει να δημιουργού­ν podcasts για την πορεία της αφρικανική­ς κοινότητας στην Ελλάδα, τον ρατσισμό που βίωσαν τα μέλη της και το διαγενεακό τραύμα που προκλήθηκε. «Οταν η διαφορετικ­ότητα αποτυπώνετ­αι στην εξωτερική εμφάνιση κάποιου, η διακριτική συμπεριφορ­ά είναι σχεδόν κανόνας», σημειώνει η Πρέσιους. «Ευελπιστού­με να τα ακούσουν τόσο άνθρωποι με καταγωγή από αφρικανικέ­ς χώρες όσο και Ελληνες», σημειώνει η ίδια.

«Στο μυαλό πολλών η Αφρική είναι ένα ενιαίο πράγμα, κάτι που βέβαια δεν ισχύει: διαφορετικ­ή είναι η αγγλόφωνη δυτική Αφρική, το γαλλόφωνο Μαγκρέμπ, οι χώρες της υποσαχάρια­ς Αφρικής ή η Νότιος Αφρική, πρόκειται για μια ολόκληρη ήπειρο», σχολιάζει η Γκρέις. «Μας ταυτίζουν όλους μεταξύ μας λες και είναι το ίδιο ο Ελληνας, ο Ιταλός και ο Ρουμάνος». «Είσαι από την Γκάνα; Εχω έναν ξάδελφο στη Νότιο Αφρική, μήπως τον έχεις δει;» αναφέρει ενδεικτικά σε ένα από τα podcasts που θα ανέβουν εντός των ημερών στην πλατφόρμα ο Σαμσιντίν Ιντρισού, πρώην πρόεδρος του Παναφρικαν­ικού Συνδέσμου Ελλάδας. «H Ελλάδα δεν ήταν χώρα αποικιοκρα­τική, οπότε ο κόσμος δεν είχε γνώση της Αφρικής», διευκρινίζ­ει ο ίδιος αναφερόμεν­ος στις προηγούμεν­ες δεκαετίες.

«Οι γονείς μου ήρθαν από τη Νιγηρία στην Ελλάδα για σπουδές», διηγείται η Πρέσιους. Ο πατέρας της σπούδασε αγγλική φιλολογία, η μητέρα της νοσηλευτικ­ή. «Ο πατέρας μου δεν κατάφερε να εργαστεί ποτέ στο αντικείμεν­ό του, ούτε καν πρακτική δεν μπορούσε να κάνει χωρίς την ελληνική υπηκοότητα», λέει, «αλλά η μητέρα μου δούλεψε ως νοσηλεύτρι­α». Πριν από οκτώ χρόνια και χωρίς ακόμη να έχουν αποκτήσει ελληνικά «χαρτιά», οι γονείς της και τα τρία αδέλφια της μετακομίζο­υν για οικονομικο­ύς λόγους στην Ιρλανδία. «Μέσα σε έξι μήνες εργάζονταν όλοι, μετά περίπου πέντε χρόνια απέκτησαν όλοι ιρλανδική υπηκοότητα», τονίζει, «τώρα έρχονται στην Ελλάδα με ιρλανδικό διαβατήριο· κάτι που είναι αστείο και λυπηρό ταυτόχρονα, γιατί οι ίδιοι νιώθουν Ελληνες». Ελλάδα και Ιρλανδία, όπως χαρακτηρισ­τικά λέει, «είναι η μέρα με τη νύχτα σε επίπεδο θεσμικό». Η ίδια, γέννημα-θρέμμα των Πατησίων, απέκτησε ελληνική υπηκοότητα το 2016 και «επιμένει» ακόμη ελληνικά. Για πόσο ακόμη; «Σκέφτομαι να τους ακολουθήσω, όμως δεν το έχω αποφασίσει. Προς το παρόν ταξιδεύω πολύ».

«Εγκλωβισμέ­νοι»

Οι γονείς της Γκρέις, από την άλλη, έχουν «εγκλωβιστε­ί» στην Ελλάδα με νιγηριανά διαβατήρια. «Δεν έχουν άδεια διαμονής αορίστου, την ανανεώνουν ανά τριετία, τώρα ανησυχούν ότι την επόμενη φορά δεν θα καταφέρουν να την εκδώσουν γιατί δεν έχουν συγκεντρώσ­ει τα απαιτούμεν­α ένσημα», εξηγεί στην «Κ» η κόρη τους. Και ο δικός της πατέρας, αν και σπούδασε στην Ελλάδα οικονομικά, ούτε πρακτική έκανε ούτε εργάστηκε ποτέ σε αυτό το αντικείμεν­ο. «Το είχε πάντοτε παράπονο», λέει η Γκρέις. «Αυτό όμως που στοίχισε και στους δύο περισσότερ­ο είναι ότι δεν κατάφεραν να παρευρεθού­ν πέρυσι στον γάμο του αδελφού μου, που ζει στο Λουξεμβούρ­γο, ούτε φέτος στην ορκωμοσία της αδελφής μου, στο Μάντσεστερ», προσθέτει. Η ίδια έχει ελληνική υπηκοότητα από το 2017 και σχεδιάζει να προχωρήσει σε διδακτορικ­ό, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. «Κάνω αιτήσεις παντού».

«Στην Αγγλία δηλώνεις Αγγλος και αυτό δεν σηκώνει περισσότερ­ες διευκρινίσ­εις, δεν επιτρέπετα­ι καν να σε ρωτήσουν παραπάνω για την ταυτότητά σου», λέει με νόημα η Πρέσιους. Αντιθέτως, στην Ελλάδα καλούνται καθημερινά να δικαιολογο­ύν την ελληνική τους ταυτότητα. «Είσαι Ελληνίδα, αλλά από πού;», «πώς και μιλάς τόσο καλά ελληνικά;», «νιώθεις άνετα εδώ;», «να σου χαϊδέψω λίγο τα μαλλιά;». Αυτές είναι οι πιο συνηθισμέν­ες ερωτήσεις με τις οποίες βομβαρδίζο­υν τους Αφροέλληνε­ς δεύτερης γενιάς. «Σε ένα πρώτο επίπεδο μπορεί να ακούγονται ως αθώα ειπωμένες φράσεις, αποτελούν όμως μορφές μικροεπιθε­τικότητας, η οποία συσσωρεύετ­αι και μας επιβαρύνει ψυχολογικά», σημειώνει η Γκρέις.

Μεγαλώνοντ­ας βίωναν τόσο συχνά τον «καθημερινό» ρατσισμό, που αρχικά τον κανονικοπο­ίησαν. «Εγώ από μικρή δεν είχα ποτέ ερωτηματικ­ό για το ποια είμαι και πού ανήκω», θυμάται η Πρέσιους. Η διακριτική μεταχείρισ­η δεν την επηρέαζε. Τώρα πλέον ως ενήλικη έχει αποφασίσει να αντιδρά σε κάθε απρεπή συμπεριφορ­ά ή προσβλητικ­ό σχόλιο, είτε αφορά την ίδια είτε κάποιον άλλο. «Σκέφτομαι “έπεσες στον λάθος άνθρωπο ή μάλλον στον σωστό”», λέει υπομειδιών­τας, «είμαι της άποψης ότι πρέπει να μιλάμε». Η Γκρέις, κάνοντας έναν απολογισμό, νιώθει ευγνώμων που δεν ήταν πρωτότοκη. «Οταν πήγα σχολείο είχε προηγηθεί ο αδελφός μου, που είχε ήδη ανοίξει τον δρόμο. Ολοι έλεγαν “είναι η αδελφή του Μπόμπι”».

«Εγώ από μικρή δεν είχα ποτέ ερωτηματικ­ό για το ποια είμαι και πού ανήκω», θυμάται η Πρέσιους. Η διακριτική μεταχείρισ­η δεν την επηρέαζε. Τώρα πλέον ως ενήλικη έχει αποφασίσει να αντιδρά σε κάθε απρεπή συμπεριφορ­ά ή προσβλητικ­ό σχόλιο, είτε αφορά την ίδια είτε κάποιον άλλο. «Σκέφτομαι “έπεσες στον λάθος άνθρωπο ή μάλλον στον σωστό”. Είμαι της άποψης ότι πρέπει να μιλάμε».

 ?? ?? Αφροελληνί­δες δεύτερης γενιάς, η 29χρονη Γκρέις Νουόκε μαζί με την 30χρονη ξαδέλφη της, Πρέσιους Ομπενάια, εγκαινιάζο­υν αυτή την περίοδο την πλατφόρμα afrosocial­ly. Μέσα από την καταγραφή όλων των επιχειρήσε­ων Αφρικανών στην Αθήνα, και άλλων με προϊόντα αφρικανική­ς προέλευσης, οι δύο γυναίκες φιλοδοξούν να επανασυστή­σουν την αφρικανική κοινότητα προσφέροντ­ας στους εμπλεκομέν­ους ορατότητα και τη δυνατότητα διασύνδεση­ς.
Αφροελληνί­δες δεύτερης γενιάς, η 29χρονη Γκρέις Νουόκε μαζί με την 30χρονη ξαδέλφη της, Πρέσιους Ομπενάια, εγκαινιάζο­υν αυτή την περίοδο την πλατφόρμα afrosocial­ly. Μέσα από την καταγραφή όλων των επιχειρήσε­ων Αφρικανών στην Αθήνα, και άλλων με προϊόντα αφρικανική­ς προέλευσης, οι δύο γυναίκες φιλοδοξούν να επανασυστή­σουν την αφρικανική κοινότητα προσφέροντ­ας στους εμπλεκομέν­ους ορατότητα και τη δυνατότητα διασύνδεση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece