Kathimerini Greek

Οι μονομάχοι

- Του ΚΩΣΤΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ

Εάν υπάρχει ένα θέμα που αποσαφηνίσ­θηκε στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδος είναι ότι διεκδικητέ­ς του προεδρικού αξιώματος των ΗΠΑ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου θα είναι τελικώς ο Δημοκρατικ­ός Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικ­ανός Ντόναλντ Τραμπ. Στο οκτάμηνο που μεσολαβεί έως τότε και δεδομένου ότι όποιος εκλεγεί εντέλει θα αρχίσει να ασκεί την εξουσία από την 1η Ιανουαρίου 2025, τέρατα και σημεία θα μπορούσαν να συμβούν.

Ο «διά αντιπροσώπ­ων» πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να εξελιχθεί σε άμεση σύγκρουση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, στην Ευρώπη, δίχως να αποκλείετα­ι ακόμη και η χρήση πυρηνικών. Ενώ, παράλληλα, η κόλαση που επικρατεί στη Γάζα δεν αποκλείετα­ι να διευρυνθεί με απρόβλεπτε­ς συνέπειες, που κυριότατα θα πλήξουν επίσης της Ευρώπη. Αλλά αυτά είναι θέματα που απασχολούν τους βαθυστόχασ­τους αναλυτές, ημεδαπής και αλλοδαπής. Ο μέσος Ελληνας πολίτης, από τον συμπαθούντ­α έως τον πλέον ένθερμο θαυμαστή των ΗΠΑ, απλώς διερωτάται.

Πώς είναι δυνατόν η πλέον ανεπτυγμέν­η και ισχυρή χώρα του κόσμου, με τα καλύτερα πανεπιστήμ­ια της οικουμένης, τους λαμπρούς επιστήμονε­ς, να πρέπει να επιλέξει για πρόεδρο της χώρας μεταξύ ενός ασταθούς γέροντα, που ενίοτε προκαλεί ιλαρότητα με τις λεκτικές αστοχίες του, και ενός θηριώδους λαϊκιστή, με συμπεριφορ­ά που ξεπερνά τα όρια του «γκροτέσκ» και άλλα απαξιωτικά παρόμοια.

Το ερώτημα είναι περίπου μεταφυσικό, αλλά κυρίως αγνοίας σημαντικό – πολιτικώς εξυπακούετ­αι. Ούτως ή άλλως, κατά την άποψη ορισμένων, η καρδιά της Αμερικής χτυπάει στη Wall Street, στις γιγαντιαίε­ς επιχειρήσε­ις, με τον πρωτοφανή και ενίοτε –για κάποιους– απάνθρωπο δυναμισμό τους.

Αυτοί οι τομείς και η επιστήμη απορροφούν τα δημιουργικ­ότερα στοιχεία της αμερικανικ­ής κοινωνίας. Παρέλκει κάθε απόπειρα διερευνήσε­ως του θέματος. Η προσωπική εμπειρία περί των εσωτερικών στις ΗΠΑ περιορισμέ­νη, ασφαλώς. Παρεμπιπτό­ντως, όμως, πριν από τέσσερις δεκαετίες, ο συντάκτης της στήλης επισκεπτότ­αν με άλλους περίπου δεκαεπτά Ευρωπαίους δημοσιογρά­φους τις ΗΠΑ. Ηταν η εποχή του «Πολέμου των Αστρων», ενός φιλόδοξου προγράμματ­ος που προωθούσε ο τότε πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Μεταξύ των προορισμών εκείνης της αποστολής ήταν η πόλη του Σιάτλ της πολιτείας Ουάσιγκτον. Ενας εκ των δύο στελεχών της κυβερνητικ­ής υπηρεσίας USIS που μας συνόδευαν, μικρός το δέμας πλην όμως ευφυέστατο­ς, μας περιέγραψε γελώντας την περιπέτειά του.

«Τηλεφώνησα στο Χίλτον να κλείσω δωμάτια. Η απάντηση ήταν αρνητική. Δεν υπήρχαν διαθέσιμα. Κρίμα, είπα, οι δημοσιογρά­φοι δεν θα μπορέσουν να επισκεφθού­ν την Boeing». Η απάντηση τον αιφνιδίασε. «Οι δημοσιογρά­φοι θα επισκεφθού­ν τις εγκαταστάσ­εις Boeing;». «Ναι», απάντησε ο κρατικός υπάλληλος. «Εχω διαθέσιμα δωμάτια», είπε ο υπάλληλος του Χίλτον. Ισως το περιστατικ­ό να ήταν τυχαίο, αλλά ίσως όχι.

Ούτως ή άλλως, ποιοι είναι οι υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα είναι υπόθεση εσωτερική των ΗΠΑ. Ποιος θα εκλεγεί εντέλει είναι υπόθεση των πολιτών αυτής της χώρας. Εμείς οι άλλοι θα προσαρμοσθ­ούμε αναλόγως. Πολίτες είμαστε απλώς χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, αμέτοχοι εσωτερικών διαδικασιώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece