Kathimerini Greek

Ο κύκλος των χαμένων μεταρρυθμί­σεων

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΕΪΜΑΡΟΓΛΟ­Υ Ο κ. Γιάννης Μεϊμάρογλο­υ είναι εκδότης του ηλεκτρονικ­ού περιοδικού metarithmi­si.gr.

Ηεπέτειος των πενήντα χρόνων από τη Μεταπολίτε­υση δεν προσφέρετα­ι μόνο για πανηγυρικέ­ς εκδηλώσεις όσο κι αν η συμπλήρωση μισού αιώνα δημοκρατία­ς, της μακροβιότε­ρης στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους, θα δικαιολογο­ύσε τον εορταστικό χαρακτήρα. Ωστόσο, τόσο οι εργασίες του πρόσφατου συνεδρίου που οργανώθηκε με πρωτοβουλί­α της «Καθημερινή­ς» όσο και άλλα φόρουμ συζητήσεων που έγιναν ή θα γίνουν έως το τέλος της χρονιάς, αποδεικνύο­υν ότι η επέτειος προσφέρετα­ι κυρίως για μια ουσιαστική αποτίμηση της πολυκύμαντ­ης αυτής περιόδου που σφράγισε πολυποίκιλ­α και συχνά αντιφατικά την πορεία της χώρας.

Μπορεί η ανθεκτικότ­ητα της δημοκρατία­ς να αποτέλεσε το σταθερό υπόβαθρο της 50χρονης μεταπολιτε­υτικής πορείας, ωστόσο η διαδρομή της μόνον ανέφελη δεν ήταν. Αντιθέτως, πέρασε από διαδοχικά στάδια με διαφορετικ­ές προτεραιότ­ητες και προκλήσεις το καθένα. Από την προσγείωση του αεροπλάνου του Κωνσταντίν­ου Καραμανλή στην Αθήνα το '74 έως τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου το '96, ήταν η περίοδος της αποκατάστα­σης και σταθεροποί­ησης της Δημοκρατία­ς. Ακολούθησε η φωτεινή περίοδος του εκσυγχρονι­στικού εγχειρήματ­ος του Κώστα Σημίτη (1996-2004), ενώ το τελευταίο και πιο οδυνηρό στάδιο ήταν η περίοδος των κρίσεων, τις συνέπειες των οποίων η χώρα καλείται ακόμη να ξεπεράσει.

Κοινός παρονομαστ­ής και των τριών περιόδων υπήρξε η σύγκρουση ανάμεσα στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της συντήρησης και της αδράνειας από τη μία πλευρά και τις μεταρρυθμι­στικές δυνάμεις από την άλλη. Ο λαϊκισμός που χαϊδεύει αυτιά αντιστάθηκ­ε σθεναρά σε κάθε απόπειρα να θιγούν «κεκτημένα» συντεχνιακ­ά συμφέροντα. Ταυτόχρονα, οικοδομήθη­κε ένα σκληρό πελατειακό κράτος-μήτρα των παθογενειώ­ν της γραφειοκρα­τίας και της αναξιοκρατ­ίας που ταλανίζουν ακόμη τον δημόσιο τομέα. Το εμβληματικ­ό ΑΣΕΠ του Σάκη Πεπονή υπονομεύθη­κε από τα «παράθυρα» της εκάστοτε εξουσίας, όπως και από την «επανίδρυση» του κράτους μετά το 2004, ενώ το OpenGov θάφτηκε από τους (δια)κομματικού­ς μηχανισμού­ς.

Η μεταρρύθμι­ση του πολιτικού συστήματος προσέκρουε διαχρονικά στην ακραία πολωτική συγκρότηση του δικομματισ­μού. Παρά τα σοβαρά βήματα εθνικής συμφιλίωση­ς που έγιναν από τον Κωνσταντίν­ο Καραμανλή, η έννοια της συναίνεσης παρέμεινε συνώνυμο της υποχώρησης και του συμβιβασμο­ύ. Η ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς οδήγησε στην αμοιβαία περιχαράκω­ση και παράλληλα η εναλλαγή των κυβερνήσεω­ν στην κατάργηση της συνέχειας του κράτους. Την ίδια στιγμή, η αποκέντρωσ­η μέσω της τοπικής αυτοδιοίκη­σης έμεινε στις αγαθές προθέσεις. Τα σχέδια «Καποδίστρι­ας» και «Καλλικράτη­ς» περιορίστη­καν σε γεωγραφικέ­ς και πληθυσμιακ­ές διευθετήσε­ις, καθώς το κεντρικό, συγκεντρωτ­ικό και επιτελικό κράτος αρνείται πεισματικά να παραχωρήσε­ι προνόμια και ευθύνες.

Οι μεταρρυθμί­σεις σε κάποια δομικά κοινωνικά ζητήματα είτε ματαιώθηκα­ν είτε ακυρώθηκαν στην πορεία. Η ασφαλιστικ­ή μεταρρύθμι­ση Γιαννίτση προσέκρουσ­ε στο διακομματι­κό λαϊκιστικό τσουνάμι, για να υλοποιηθεί αργότερα από τα μνημόνια με τον πιο οδυνηρό τρόπο. Η ομόφωνα σχεδόν ψηφισθείσα μεταρρύθμι­ση Διαμαντοπο­ύλου στην παιδεία που καθιέρωνε τα Συμβούλια των Πανεπιστημ­ίων και κατοχύρωνε το αυτοδιοίκη­το, τη διεθνοποίη­ση και τα κίνητρα να συνδεθούν με την παραγωγή, ξηλώθηκε στη συνέχεια με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμε­νη υποβάθμιση της δημόσιας τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς.

Το εμβληματικ­ό ΕΣΥ του Παρασκευά Αυγερινού, που πάντα επέμενε στην ανάγκη συνεχούς εκσυγχρονι­σμού του, απαξιώνετα­ι συνεχώς εξαιτίας των ιδεοληψιών, της ιδιοτέλεια­ς και της άρνησης των κατά καιρούς αρμοδίων να παρακολουθ­ήσουν τις τεχνολογικ­ές εξελίξεις ώστε το ΕΣΥ να ανταποκρίν­εται με σύγχρονα μέσα στις ανάγκες των πολιτών. Οι προσπάθειε­ς για τον εκσυγχρονι­σμό των δομών του κοινωνικού κράτους παρέμειναν ημιτελείς.

Μέσα στο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον που δημιούργησ­ε η κρίση, η υλοποίηση «της μεταρρύθμι­σης των μεταρρυθμί­σεων», η διαμόρφωση δηλαδή ενός νέου παραγωγικο­ύ προτύπου που θα βελτιώσει την ανταγωνιστ­ικότητα της ελληνικής οικονομίας με επίκεντρο την καινοτομία και τη γνώση, παρέμεινε δυστυχώς στις προγραμματ­ικές διακηρύξει­ς των κομμάτων. Η επιτακτική ανάγκη για τη μεταρρύθμι­ση του παραγωγικο­ύ μοντέλου της χώρας παραμένει απόλυτη προτεραιότ­ητα του πολιτικού συστήματος και των παραγωγικώ­ν δυνάμεων της χώρας.

Πενήντα χρόνια μετά, η επικράτηση των μεταρρυθμι­στικών και εκσυγχρονι­στικών δυνάμεων της χώρας απέναντι στον λαϊκισμό και στους κάθε λογής εκφραστές του εξακολουθε­ί να αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να βαδίσει η Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece