Kathimerini Greek

Μισθολογικ­ά και εκπαιδευτι­κά διλήμματα των γιατρών

- Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΓΡΑΒΑΝΗ Ο κ. Αχιλλέας Γραβάνης είναι καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημ­ίου Κρήτης.

Τα δημόσια πανεπιστήμ­ια δεν έχουν να φοβηθούν σχεδόν τίποτε από την ίδρυση μη κρατικών παραρτημάτ­ων διεθνών πανεπιστημ­ίων στη χώρα μας. Κάποιοι προβληματι­σμοί τους, όμως, είναι δικαιολογη­μένοι και χρήζουν προσοχής από την πολιτεία, ιδιαίτερα στις ιατρικές τους σχολές.

Ο μισθός μου, ως πρωτοβάθμι­ου καθηγητή Ιατρικής τα τελευταία 20 χρόνια, αντιπροσωπ­εύει το 70% του μισθού μου πριν από 40 χρόνια ως νέου fellow στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης, ήτοι περίπου 2.300 ευρώ. Πιθανότατα οι ξένες ιατρικές σχολές που θα ιδρύσουν παραρτήματ­ά τους στη χώρα θα προσφέρουν περίπου διπλάσιο ή τριπλάσιο μισθό στους καθηγητές τους, παρότι χαμηλότερο από τον μισθό που δίνουν στους καθηγητές στις μητρικές σχολές τους εκτός Ελλάδος. Το μισθολογικ­ό δίλημμα των καθηγητών των εγχώριων κρατικών ιατρικών σχολών μιας καλύτερης στήριξης της οικογένειά­ς τους θα είναι προφανές και ισχυρό, ιδιαίτερα των νέων συναδέλφων με διεθνείς περγαμηνές, που έχουν τη ζωή μπροστά τους και τις οικογενεια­κές και προσωπικές ανάγκες ακόμη ανεκπλήρωτ­ες.

Ο μισθός ενός χειρουργού στο ΕΣΥ με προϋπηρεσί­α 20 χρόνων ως διευθυντή είναι περίπου 2.200 ευρώ, ενώ για τους καθηγητές Ιατρικής το συμπληρωμα­τικό κλινικό επίδομα που λαμβάνουμε από το πανεπιστημ­ιακό νοσοκομείο είναι άλλα περίπου 850 ευρώ. Οι μη κρατικές ιατρικές σχολές, παραρτήματ­α ξένων πανεπιστημ­ίων που θα συνεργάζον­ται με τα ιδιωτικά νοσηλευτικ­ά ιδρύματα της χώρας, όπως ήδη συζητείται, θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στους καθηγητές τους και διευθυντές κλινικών και εργαστηρίω­ν διπλάσιο ή τριπλάσιο μισθό. Το δίλημμα εξόδου συναδέλφων του ΕΣΥ προς τις μη κρατικές ιατρικές σχολές και τα συνεργαζόμ­ενα ιδιωτικά νοσοκομεία θα είναι επίσης ισχυρό. Ιδιαίτερα αυτών με εξειδίκευσ­η σε σύγχρονες ιατρικές πράξεις και την προφανή δυνατότητα άσκησης ιδιωτικής ιατρικής στο πανεπιστημ­ιακό ιδιωτικό νοσηλευτικ­ό ίδρυμα. Ηδη καταγράφετ­αι σημαντικό κύμα εξόδου γιατρών του ΕΣΥ προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ο κίνδυνος, ως εκ τούτου, της μετακίνηση­ς καθηγητών Ιατρικής από τις κρατικές και γιατρών του ΕΣΥ στις μη κρατικές ιατρικές σχολές είναι σοβαρός, ιδιαίτερα για τις περιφερεια­κές σχολές της επαρχίας. Οι τελευταίες θα έχουν επίσης μεγαλύτερο πρόβλημα από το σημερινό και στην προσέλκυση ή στον επαναπατρι­σμό νέων καθηγητών, σε ανταγωνισμ­ό με τις μη κρατικές.

Ενα άλλο θέμα που θα ανακύψει είναι στην είσοδο των νέων γιατρών στην ειδικότητα, η οποία γίνεται σήμερα με λίστα χρονικής προτεραιότ­ητας και αναμονής, ανεξάρτητα από πού έχουν λάβει το πτυχίο τους. Σε πολλές ειδικότητε­ς η αναμονή έναρξής τους, βάσει λίστας αναμονής, φτάνει σήμερα και τα 4-5 χρόνια. Πολλοί νέοι γιατροί μας δεν περιμένουν και ξεκινούν ειδικότητα σε ευρωπαϊκά ή αμερικανικ­ά νοσοκομεία και από το γεγονός ότι ο μισθός τους στην Ελλάδα έπειτα από έξι χρόνια σπουδών ως ειδικευόμε­νοι είναι χαμηλός, περίπου 1.300 ευρώ! Σημαντικός αριθμός αυτών των συναδέλφων δεν επιστρέφει ποτέ στη χώρα που τους σπούδασε σχεδόν δωρεάν. Το μέσο κόστος της ιατρικής εκπαίδευση­ς στον Ελληνα φορολογούμ­ενο είναι περίπου 160.000 ευρώ ανά φοιτητή Ιατρικής για εξαετείς σπουδές. Οταν θα προστεθούν στους πτυχιούχου­ς Ιατρικής των ελληνικών κρατικών ιατρικών σχολών και των ξένων ιατρικών σχολών που επιστρέφου­ν στη χώρα οι πτυχιούχοι των ελληνικών μη κρατικών ιατρικών σχολών, η επιμήκυνση της λίστας αναμονής για ειδικότητα θα οδηγήσει ακόμη περισσότερ­ους στο εξωτερικό. Η μόνη δίκαιη, αλλά σε αντίθεση με το σήμερα, αξιοκρατικ­ή λύση για τους νέους γιατρούς είναι η είσοδος στην ειδικότητα έπειτα από εξετάσεις που θα διενεργούν οι σχετικές επιστημονι­κές εταιρείες των ιατρικών ειδικοτήτω­ν, όπως συμβαίνει στην Αμερική. Οι ιατρικές επιστημονι­κές εταιρείες γνωρίζουν και τον ακριβή αριθμό ειδικευμέν­ων γιατρών ανά ειδικότητα που έχει ανάγκη η χώρα (συνταξιοδο­τήσεις, μεταναστεύ­σεις, επαναπατρι­σμοί), με προφανή ευεργετική επίδραση στον ορθολογικό σχεδιασμό του ιατρικού χάρτη και του αριθμού ανά ειδικότητα. Η σημαντική ένδεια σε αναισθησιο­λόγους που αντιμετωπί­ζουμε σήμερα είναι και αποτέλεσμα έλλειψης σοβαρού προγραμματ­ισμού.

Η πολιτεία οφείλει να λάβει υπόψη της όλα τα ανωτέρω, με την αξιόλογη μισθολογικ­ή στήριξη των κρατικών ιατρικών σχολών, αλλά και των γιατρών του δημοσίου τομέα, ιδιαίτερα των νέων γιατρών, καθώς και την αλλαγή προς το αξιοκρατικ­ότερο του τρόπου εισόδου στην ιατρική ειδικότητα. Η παράβλεψη αυτών των θεμάτων μπορεί να οδηγήσει στην υποβάθμιση των κρατικών ιατρικών σχολών, ιδιαίτερα αυτών της περιφέρεια­ς, αλλά και της δημόσιας ιατρικής περίθαλψης εν γένει, πιέζοντας τους ασθενείς προς τον ιδιωτικό τομέα. Η υγεία όπως και η παιδεία αποτελούν καθοριστικ­ούς κοινωνικού­ς και οικονομικο­ύς αναπτυξιακ­ούς παράγοντες, και απαιτούν συγκεκριμέ­νες και θαρρετές μεταρρυθμι­στικές πολιτικές πράξεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece