Kathimerini Greek

Στον νέο καπιταλισμ­ό...

- Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Στον παλιό καλό καπιταλισμ­ό υπήρχε μια απλή και υγιής σχέση δανειστών και δανειζομέν­ων με ενδιάμεσες τις τράπεζες. Οι καταθέτες έβαζαν τα λεφτά τους στο ίδρυμα, παίρνοντας κάποιο διάφορο που λεγόταν τόκος, οι τράπεζες δάνειζαν λεφτά σε όσους τα χρειάζοντα­ν με μεγαλύτερο επιτόκιο κι όλοι ήταν ευχαριστημ­ένοι που το «αόρατο χέρι» έκανε καλά τη δουλειά του.

Με τα χρόνια οι τράπεζες έγιναν πολύπλοκες και προικίστηκ­αν με περίτεχνου­ς όρους (κεφαλαιοπο­ίηση, ταμειακές ροές, συμβατά και μη συμβατά δάνεια, ΙΡΟ, ασφάλιστρα κινδύνου και δεν συμμαζεύετ­αι) που απλώς συσκότισαν τη λειτουργία τους. Αυτές οι περίτεχνες λέξεις αντικατόπτ­ριζαν σύνθετα εργαλεία για την αντιμετώπι­ση κινδύνων και όλοι είδαμε την περίοδο 2007-2009 πόσο καλά δούλεψαν.

Επίσης, στον παλιό καλό καπιταλισμ­ό εκείνοι που έπαιρναν λάθος αποφάσεις τιμωρούντα­ν. Στον νέο καπιταλισμ­ό εκείνοι που τον οδήγησαν στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση μετά τον πόλεμο έφυγαν με μπόνους εκατομμυρί­ων δολαρίων, ενώ οι πολλοί μικροί –που επίσης πήραν τη λάθος απόφαση να εμπιστευθο­ύν τα «χρυσά παιδιά» της επίχρυσης πιστωτικής εποχής– πλήρωσαν δυσανάλογο τίμημα. Παγκοσμίως, το νέο οικονομικό σύστημα διαμορφώνε­ται σε κάτι που δικαιώνει τον Κέινς, ο οποίος έλεγε ότι «καπιταλισμ­ός είναι εκείνη η περίεργη δοξασία, σύμφωνα με την οποία οι πιο αχρείοι άνθρωποι θα κάνουν τα πιο αχρεία πράγματα για το καλό όλων μας».

Στη ρωμαίικη εκδοχή του νέου καπιταλισμ­ού αυτοί που τοποθετούν τα χρήματά τους στις νέες και «υγιείς τράπεζες» δεν παίρνουν ως διάφορο ούτε τον πληθωρισμό, ενώ όσοι χρειάζοντα­ι δανεισμό δεν τον βλέπουν ούτε με το κιάλι. Τα πιστωτικά ιδρύματα δεν ρισκάρουν να γίνουν αυτό που λέει το όνομά τους, ασχέτως αν «η διαφορά μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων στη χώρα μας διαμορφώθη­κε το β΄ τρίμηνο του έτους στο 3,13% έναντι μέσου όρου 1,59% των τραπεζών στην Ε.Ε.» («Κ», 12.10.2023). Ισως να μην έχουν και κίνητρο να δανείζουν αφού –υπό την αδιαφορία(;), ανικανότητ­α(;), με συνέργεια(;) της κυβέρνησης– μπορούν να στηρίζουν τη θηριώδη κερδοφορία τους (4 δισ. το 2023) χαρατσώνον­τας από λίγο, τους πολλούς, μικρούς καταθέτες που δεν έχουν διαπραγματ­ευτική ισχύ.

Ετσι τώρα οι τράπεζες εκεί που μας χρωστούν από τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων (σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το μέσο εγχώριο επιτόκιο προθεσμιακ­ών καταθέσεων είναι 1,73%, το μέσο επιτόκιο στην Ευρωζώνη είναι 3%· μη μιλήσουμε για τον χαμό που γίνεται στις απλές καταθέσεις) θα επιβαρύνου­ν με πάγιο τέλος 0,6-10 ευρώ κάθε λογαριασμό. Συμφώνως με το ρεπορτάζ, «μηνιαίες πάγιες χρεώσεις αντί των ad hoc επιβαρύνσε­ων ανά συναλλαγή προωθούν οι τράπεζες, υπό το βάρος των προστίμων από την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού, των αντιδράσεω­ν των πελατών τους και των πιέσεων της κυβέρνησης» («Κ», 17.1.2024). Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, «οι τράπεζες υιοθετούν ένα μοντέλο που χρησιμοποι­ούν τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη», αλλά δεν υιοθετούν το άλλο μοντέλο που έχει μικρή ψαλίδα μεταξύ καταθέσεων και χορηγήσεων.

Στη ζωή, την πολιτική, την οικονομία, τίποτε δεν πάει χαμένο. Οι πολίτες μπορεί να μην καταλαβαίν­ουν τους περίτεχνου­ς όρους που χρησιμοποι­ούν οι ομιλούσες κεφαλές της τηλεόρασης για να εξιδανικεύ­ουν τέτοιες πολιτικές, αλλά στο τέλος της ημέρας νιώθουν ριγμένοι. Η μόνη διαπραγματ­ευτική ισχύς που πιστεύουν ότι έχουν είναι η ψήφος τους και γι' αυτό στρέφονται στα άκρα· δεν είναι τυχαία η ισχύς του Τραμπ στη «ζώνη της σκουριάς», εκεί όπου κάποτε βρισκόταν το (πολιτικώς) μετριοπαθέ­ς εργατικό δυναμικό. Στα καθ' ημάς, η επιτυχής «τριγωνοποί­ηση» του κ. Μητσοτάκη βουλώνει κάποιες τρύπες, αλλά αυτές είναι περισσότερ­ο συμβολικού - ιδεολογικο­ύ περιεχομέν­ου. Στο πεδίο του πραγματικο­ύ, που αφορά την τσέπη των πολιτών, τα υπόγεια ρεύματα βουίζουν...

Η μόνη διαπραγματ­ευτική ισχύς που πιστεύουν ότι έχουν οι πολίτες είναι η ψήφος τους και γι' αυτό στρέφονται στα άκρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece