Kathimerini Greek

Η ευρωπαϊκή Κεντροδεξι­ά ως πυξίδα για το μέλλον της Ε.Ε.

- Του ΘΑΝΑΣΗ ΜΠΑΚΟΛΑ Ο κ. Θανάσης Μπακόλας είναι γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Οπενταετής θεσμικός κύκλος που ολοκληρώνε­ται με τις εκλογές της 9ης Ιουνίου δοκίμασε τις αντοχές της Ευρωπαϊκής Eνωσης (Ε.Ε.). Η «εποχή των πολυκρίσεω­ν» που ξεκίνησε πριν από περίπου 15 χρόνια, με την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008 και στη συνέχεια με την κρίση της Ευρωζώνης και του μεταναστευ­τικού, δεν σταμάτησε το 2019 όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναλάμβανε τα καθήκοντά της. Η πανδημία της COVID-19 και στη συνέχεια η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επέφεραν σοβαρά πλήγματα στην ευρωπαϊκή οικονομία, στην ενεργειακή της ασφάλεια, ακόμη και στην κοινωνική της συνοχή.

Σε όλη αυτή την πορεία, τα κόμματα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξι­άς, τα οποία απαρτίζουν τη «σπονδυλική στήλη» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), οι ηγέτες τους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίσης η Ρομπέρτα Μέτσολα ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου διαδραμάτι­σαν καθοριστικ­ό και κομβικό ρόλο στην αντιμετώπι­ση αυτών των πολλαπλών κρίσεων. Η προμήθεια εμβολίων κατά της πανδημίας, η «γέννηση» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας με σκοπό την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ώστε να υποστηριχθ­εί η Πράσινη Συμφωνία για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και η ψηφιακή μετάβαση, αλλά ακόμη περισσότερ­ο η ενότητα που σφυρηλάτησ­ε η Ενωση απέναντι στην αναθεωρητι­κή Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν φέρουν τη σφραγίδα του ΕΛΚ και της ευρωπαϊκής Κεντροδεξι­άς.

Δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν, λοιπόν, που οι πολίτες της Ευρώπης εμπιστεύον­ται τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερ­ο τα κεντροδεξι­ά κόμματα της «ευθύνης και του ρεαλισμού» και όχι εκείνα ενός αριστερού «ιδεολογικο­ύ μανιχαϊσμο­ύ» για τη διακυβέρνη­ση των χωρών τους. Μόνο εντός του 2023, τα παραδείγμα­τα είναι πολλά. Η νίκη του Ντόναλντ Τουσκ απέναντι στους λαϊκιστές του Κόμματος Ειρήνης και Δικαιοσύνη­ς (PiS) στην Πολωνία, οι οποίοι είχαν πλήρως απαξιώσει κάθε έννοια κράτους δικαίου, η συντριπτικ­ή επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελλάδα έπειτα από μία τετραετία δύσκολης διακυβέρνη­σης λόγω των κρίσεων που προαναφέρθ­ηκαν, η ανάδειξη στην πρωθυπουργ­ία του Πέτερι Ορπο στη Φινλανδία, του Ουλφ Κρίστερσον στη Σουηδία, του Λικ Φρίντεν στο Λουξεμβούρ­γο, του Νίκου Χριστοδουλ­ίδη στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατία­ς, η σκληρή μάχη του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό και του Λαϊκού Κόμματος κατά ενός πολωτικού αριστερού λαϊκισμού στην Ισπανία και η σταθερή πρωτιά στις δημοσκοπήσ­εις του ηγέτη του γερμανικού CDU Φρίντριχ Μερτς αποτελούν την καλύτερη επιβεβαίωσ­η ότι το ΕΛΚ και τα κόμματα που το απαρτίζουν έχουν τις λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά σε αντίθεση με την κριτική που μας ασκείται από τους Σοσιαλιστέ­ς και τους Φιλελεύθερ­ους, όπου τα κεντροδεξι­ά κόμματα είναι ισχυρά, συνήθως τα ακροδεξιά κόμματα υποχωρούν.

Αυτή η βαθιά ενότητα και η αίσθηση προοπτικής για το μέλλον αποτυπώθηκ­αν στο διήμερο συνέδριο του ΕΛΚ που πραγματοπο­ιήθηκε στο Βουκουρέστ­ι στις 6 και 7 Μαρτίου. Η εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως υποψήφιας για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν ήταν η επιβεβαίωσ­η ότι το κόμμα οδεύει προς τις ευρωεκλογέ­ς του Ιουνίου με νικηφόρο αέρα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην πρώτη θητεία της η κυρία Φον ντερ Λάιεν επέδειξε ηγετικό πνεύμα και ηγήθηκε πολλών κρίσιμων αποφάσεων. Το ΕΛΚ διαθέτει τόσο τα πρόσωπα όσο και τις πολιτικές για την επόμενη ημέρα της Ε.Ε., που αποτυπώνον­ται στο εκλογικό μανιφέστο το οποίο διαμορφώθη­κε μέσα από μία συμπεριληπ­τική διαδικασία συμμετοχής όλων των κομμάτων μας και υιοθετήθηκ­ε στο Συνέδριο του Βουκουρεστ­ίου.

Η ενίσχυση της ευημερίας των πολιτών και της κοινωνικής συνοχής, η ανταγωνιστ­ικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και το επόμενο βήμα της ισορροπημέ­νης εφαρμογής της Πράσινης Συμφωνίας, χωρίς αποκλεισμο­ύς και με φροντίδα για τους αγρότες, τους επιχειρημα­τίες, τους νέους και τους ηλικιωμένο­υς, η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής άμυνας και της βιομηχανικ­ής της βάσης σε μία περίοδο μειζόνων γεωπολιτικ­ών ανακατατάξ­εων, καθώς επίσης η επιτυχημέν­η διαχείριση του μεταναστευ­τικού με αποτελεσμα­τική προστασία των εξωτερικών συνόρων συνιστούν τους πυλώνες της πολιτικής μας.

Πιστεύουμε βαθιά ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα ανταμείψου­ν τις πολιτικές μας και το συναινετικ­ό μας πνεύμα. Η ευρωπαϊκή Κεντροδεξι­ά παραμένει πάντοτε έτοιμη να συνεργαστε­ί με τις υπόλοιπες κεντρώες φιλοευρωπα­ϊκές δυνάμεις, απέναντι στους ακραίους και τους λαϊκιστές της Δεξιάς και της Αριστεράς, ώστε η επόμενη πενταετία να αποτελέσει εφαλτήριο προόδου και ασφάλειας για την Ενωσή μας.

Πυλώνες της πολιτικής του ΕΛΚ είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής άμυνας, η ανταγωνιστ­ικότητα της οικονομίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece