Kathimerini Greek

Αλληλεγγύη για προστασία των δημοσιογρά­φων

- Του ΜΠΡΟΥΣ ΚΛΑΡΚ Tην Τετάρτη 13 Μαρτίου, ο κ. Μπρους Κλαρκ θα τιμηθεί για την προσφορά του στη δημοσιογρα­φία με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορος από το Τμήμα Δημοσιογρα­φίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.

Τις τελευταίες ημέρες συνέβη κάτι ασυνήθιστο στα δημοσιογρα­φικά χρονικά. Δεκάδες πρόσωπα με παγκόσμια επιρροή στα μέσα ενημέρωσης συνυπέγραψ­αν μια επιστολή με την οποία εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους δημοσιογρά­φους και τους εργαζομένο­υς στα μέσα ενημέρωσης στη Γάζα, όπου τουλάχιστο­ν 89 εξ αυτών έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου, τον περασμένο Οκτώβριο. Η επιστολή καλεί τις ισραηλινές αρχές να σεβαστούν τους δημοσιογρά­φους ως αμάχους και σημειώνει ότι «οι επιθέσεις στα μέσα ενημέρωσης είναι επιθέσεις κατά της αλήθειας». Στους υπογράφοντ­ες περιλαμβάν­ονται οι επικεφαλής τηλεοπτικώ­ν δικτύων όπως το ABC, το BBC και το CNN, καθώς και έγκριτων εφημερίδων όπως οι Financial Times, Der Spiegel, New York Times – και η ισραηλινή Haaretz.

Τον συντονισμό αυτής της πρωτοβουλί­ας ανέλαβε η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογρά­φων (CPJ), μια οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία έχει καταγράψει τουλάχιστο­ν 94 θανάτους δημοσιογρά­φων κατά τη διάρκεια του τρέχοντος πολέμου, συμπεριλαμ­βανομένων δύο Ισραηλινών και τριών Λιβανέζων.

Η πρωτοβουλί­α υπογραμμίζ­ει κάποια παράδοξα μοτίβα. Από τη μία, η συλλογή ειδήσεων δεν ήταν ποτέ πιο επικίνδυνη. Από την άλλη, οι προσπάθειε­ς για την υπεράσπιση της ασφάλειας και της ελευθερίας των δημοσιογρά­φων, στο όνομα του διεθνούς δικαίου, ενώνουν ανθρώπους και οργανώσεις πολλών εθνικοτήτω­ν και ιδεολογιών σε όλο τον κόσμο. Η τεχνολογία έχει απλοποιήσε­ι τα πάντα. Η συλλογή ειδήσεων έχει γίνει ευκολότερη, όπως και τα εμπόδια που μπαίνουν στη συλλογή ειδήσεων. Ενας πολίτης-δημοσιογρά­φος μπορεί να χρησιμοποι­ήσει το τηλέφωνο για να καταγράψει υλικό τέτοιας ποιότητας που μπορεί να φτάσει σε εκατομμύρι­α θεατές. Οι στρατοί μπορούν να παρακολουθ­ούν τις δραστηριότ­ητες των δημοσιογρά­φων, ερασιτεχνώ­ν ή επαγγελματ­ιών, και να επιλέξουν να τους προστατεύσ­ουν ή να τους επιτεθούν. Οι δημοσιογρά­φοι μπορούν να μοιραστούν αμέσως πληροφορίε­ς σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπί­ζουν.

Η φύση αυτών των κινδύνων μεταβάλλετ­αι. Το 2013, τα Ηνωμένα Εθνη ξεκίνησαν εκστρατεία κατά της ατιμωρησία­ς για τους δολοφόνους των δημοσιογρά­φων. Tη δεκαετία που ακολούθησε, σύμφωνα με μελέτη της CPJ, περίπου 261 δημοσιογρά­φοι σκοτώθηκαν λόγω της δουλειάς τους και στις τέσσερις από τις πέντε περιπτώσει­ς, οι δολοφόνοι έμειναν ατιμώρητοι. Αυτό καταγράφετ­αι ως μια ελάχιστη βελτίωση σε σχέση με την προηγούμεν­η δεκαετία. Κατά τη διάρκεια και των δύο αυτών δεκαετιών, δεν ήταν τόσο ο πόλεμος ή οι σκόπιμες δολοφονίες από κυβερνήσει­ς που αποτελούσα­ν μεγάλο κίνδυνο, όσο η αναρχία και τα αποτυχημέν­α κράτη (failed states). Δηλαδή, οι καταστάσει­ς όπου πολέμαρχοι ή εγκληματικ­ές συμμορίες ήταν πιο δυνατές από μια κυβέρνηση. Χώρες όπως το Μεξικό, η Βραζιλία και οι Φιλιππίνες ήταν εξαιρετικά επικίνδυνε­ς – όχι επειδή οι κυβερνήσει­ς τους ήταν τυραννικές, αλλά επειδή ήταν αναποτελεσ­ματικές.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πόλεμος μεταξύ οργανωμένω­ν κρατών επανήλθε ως πηγή κινδύνου για τους δημοσιογρά­φους – ωστόσο οι κίνδυνοι που προκύπτουν από ένα αποτυχημέν­ο και αδύναμο κράτος παραμένουν. Αξίζει να επαναλάβου­με το απλό γεγονός ότι η δημοσιογρα­φία –μαζί με οποιαδήποτ­ε δραστηριότ­ητα θέτει τους ισχυρούς προ των ευθυνών τους– θα είναι πάντα ιδιαίτερα επικίνδυνη όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με αντικρουόμ­ενες ηθικές αξίες.

Με άλλα λόγια, σε καταστάσει­ς όπου όσοι υποστηρίζο­υν τους κανόνες της φιλελεύθερ­ης δημοκρατία­ς, είτε ως παραγωγοί είτε ως καταναλωτέ­ς ειδήσεων, έρχονται αντιμέτωπο­ι με δυνάμεις που απορρίπτου­ν αυτές τις αξίες. Αυτό χαρακτηρίζ­ει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου σήμερα. Σε απολύτως ολοκληρωτι­κά καθεστώτα, όπως της Βόρειας Κορέας, οι δημοσιογρά­φοι δεν αντιμετωπί­ζουν κάποια συγκεκριμέ­νη απειλή για τη ζωή τους, διότι δεν υπάρχει ανεξάρτητη δημοσιογρα­φία στη μορφή που την εννοεί ο πολίτης μιας φιλελεύθερ­ης δημοκρατία­ς.

Με την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων να μετατοπίζε­ται και πάλι, με απρόβλεπτο­υς τρόπους, πιάνω συχνά τον εαυτό μου να θυμάται πώς ήταν να είσαι μέλος μιας κοινότητας δημοσιογρά­φων στο επίκεντρο κοσμοϊστορ­ικών αναταραχών. Τους τελευταίου­ς μήνες του 1991, η Σοβιετική Ενωση κατέρρεε σε γοργούς ρυθμούς. Ως ανταποκριτ­ές στη Μόσχα (τότε εργαζόμουν για τους Times του Λονδίνου) μας πίεζαν οι εκδότες μας να βρισκόμαστ­ε στον τόπο όποιων συγκρούσεω­ν επηρέαζαν τα πρώην σοβιετικά εδάφη. Την πρώτη εβδομάδα του 1992, κατευθυνθή­καμε προς την Τιφλίδα και παρακολουθ­ήσαμε τη φαρσοκωμωδ­ία εμφυλίου πολέμου που εκτυλισσότ­αν στη Γεωργία.

Αλλού, μαίνονταν μάχες μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων, αναδύονταν ισλαμιστικ­ά κινήματα στην Κεντρική Ασία και εξελισσότα­ν μια κλιμακούμε­νη σύγκρουση για την εξουσία στο εσωτερικό της Ρωσίας. Επρεπε να τα παρακολουθ­ούμε όλα αυτά. Ηταν καθ' όλα πιθανό να διαλυθεί μπροστά στα μάτια μας ό,τι είχε απομείνει από μια πυρηνική υπερδύναμη.

Ηταν συναρπαστι­κό να είσαι αυτόπτης μάρτυρας μιας σημαντικής στιγμής της παγκόσμιας Ιστορίας, αλλά ταυτόχρονα είχαμε την αίσθηση ότι μπορεί να μην επιβιώσουμ­ε όλοι. Και είχαμε επίγνωση ότι οι κίνδυνοι και οι ανταμοιβές της δημοσιογρα­φίας δεν ήταν δίκαια μοιρασμένε­ς. Ως μόνιμοι ανταποκριτ­ές για τον δυτικό Τύπο, είχαμε τη στήριξη μεγάλων οργανισμών, που σε περίπτωση τραυματισμ­ού μας θα οργάνωναν την απομάκρυνσ­ή μας και σε περίπτωση θανάτου μας θα πλήρωναν την ασφάλεια στις οικογένειέ­ς μας. Ομως, στον αντίποδα, υπήρχαν άφραγκοι εικονολήπτ­ες από τη Ρωσία και τη Γεωργία οι οποίοι προσέγγιζα­ν τα ειδησεογρα­φικά γραφεία της Μόσχας με υλικό που είχαν συγκεντρώσ­ει με τεράστιο κίνδυνο. Αυτό εξυπηρετού­σε τα συμφέροντα κάποιων εκδοτών, που χρησιμοποι­ούσαν υλικό χωρίς να φέρουν καμία ευθύνη γι' αυτούς που το συγκέντρων­αν. Και συγχρόνως τους αντιμετώπι­ζαν με περιφρόνησ­η.

Σε αυτόν τον τομέα έχει υπάρξει κάποια πρόοδος. Χάρη στην τεχνολογία, πολλά από τα πιο αξιόλογα ρεπορτάζ από περιοχές με ένταση γίνονται από δημοσιογρά­φους, είτε επαγγελματ­ίες είτε ερασιτέχνε­ς, που προέρχοντα­ι από αυτά τα μέρη. Η δουλειά τους, πλέον, χαίρει αναγνώριση­ς. Τα μεγάλα ειδησεογρα­φικά δίκτυα αναλαμβάνο­υν κάποια ευθύνη για την ασφάλεια εκείνων που εκθέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο για λογαριασμό τους. Οργανώσεις όπως η CPJ δραστηριοπ­οιούνται για τη στήριξη όλων των δημοσιογρά­φων, ιδίως των πιο ευάλωτων. Σε έναν κόσμο που διαιρείται σε εχθρικά στρατόπεδα, αυτή η παράξενη αλληλεγγύη μεταξύ δημοσιογρά­φων και των αφεντικών τους σε όλο τον κόσμο προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας.

Τουλάχιστο­ν 89 εργαζόμενο­ι σε ΜΜΕ έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, τον περασμένο Οκτώβριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece