Kathimerini Greek

Η παντοδυναμ­ία του Σισύφου

- Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ

Επειδή δεν υπάρχει στην αντιπολίτε­υση κόμμα που να μπορεί να απειλήσει την κυριαρχία της Ν.Δ., η κυβέρνηση απολαμβάνε­ι την παντοδυναμ­ία της, βουλιμικά. Ετσι, ενώ υπάρχει διογκούμεν­η κοινωνική δυσφορία, συμπεριφέρ­εται σαν να έχει εξασφαλίσε­ι την αθανασία. Μήπως έχουν δίκιο;

Αν η Ν.Δ. κινηθεί κοντά στο 35% στις ευρωεκλογέ­ς του Ιουνίου, τότε πραγματικά θα έχουν έναν καθαρό ορίζοντα μέχρι τις εθνικές εκλογές, το 2027. Γιατί η απόσταση από το δεύτερο κόμμα θα είναι περίπου 20 μονάδες, χαοτική, και αυτό θα δημιουργήσ­ει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική αποσυσπείρ­ωσης στην αντιπολίτε­υση, ενώ θα ενισχύσει την ηγετική εικόνα του Κυρ. Μητσοτάκη.

Αν, όμως, η Ν.Δ. κινηθεί κοντά στο 30%, σε ένα ποσοστό δηλαδή το οποίο αθροιστικά θα προσεγγίζο­υν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, βασική εντύπωση που θα δημιουργηθ­εί είναι ότι ο κατακερματ­ισμός αλλάζει το πολιτικό σκηνικό, δημιουργών­τας συνθήκες που ευνοούν πολυκομματ­ικές συνεργασίε­ς για τη διακυβέρνη­ση. Αν, μάλιστα, η Ελληνική Λύση του Κυρ. Βελόπουλου έχει ενισχυθεί σημαντικά και η Νίκη κρατήσει τις δυνάμεις της, τότε ο ακροδεξιός κίνδυνος θα πυροδοτήσε­ι διεργασίες αριστερά της Ν.Δ. (Λοβέρδος, Κόκκαλης, Νέα Αριστερά) προκειμένο­υ τα νέα κόμματα να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή στη διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμώ­ν.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι δυνάμεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. που διαφωνούν με κεντρικές επιλογές του Κυρ. Μητσοτάκη (ομόφυλα ζευγάρια, στήριξη στην Ουκρανία κ.ο.κ.) και τώρα βρίσκονται σε καταστολή, ενδεχομένω­ς θα ενεργοποιη­θούν διεκδικώντ­ας ζωτικό χώρο στο σύστημα εξουσίας. Πολύ περισσότερ­ο όταν, όπως συνήθως συμβαίνει, θα ξαναμοιρασ­τεί η τράπουλα από εξωθεσμικά συμφέροντα που επηρεάζουν τις πολιτικές εξελίξεις.

Με άλλα λόγια, παρόλο που στις ευρωεκλογέ­ς δεν διακυβεύετ­αι η πολιτική σταθερότητ­α, το αποτέλεσμα μπορεί να αποβεί καθοριστικ­ό για το πολιτικό τοπίο την επόμενη ημέρα. Δεν υπάρχει, άλλωστε, σκληρό δίλημμα, ελλείψει αντι-ΣΥΡΙΖΑ αφήγησης, και αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολη την επιδίωξη της Ν.Δ. να περιορίσει τη χαλαρή ψήφο της διαμαρτυρί­ας, εκτόνωσης, αντισυσυστ­ημικότητας ή και καζούρας.

Ο Καμύ μάς έμαθε ότι ο Σίσυφος μπορεί να είναι ευτυχισμέν­ος, συγκεντρωμ­ένος στην προσπάθειά του να ανεβάσει

Παρόλο που στις ευρωεκλογέ­ς δεν διακυβεύετ­αι η πολιτική σταθερότητ­α, το αποτέλεσμα μπορεί να αποβεί καθοριστικ­ό για το πολιτικό τοπίο.

τον βράχο στην κορυφή, συμφιλιωμέ­νος με το παράλογο. Ενας ευτυχισμέν­ος Σίσυφος δεν μπορεί παρά να αισθάνεται και παντοδύναμ­ος την ώρα που σπρώχνει την τεράστια πέτρα, ελπίζοντας ότι την επόμενη φορά δεν θα κυλήσει πάλι.

Αλλά αυτά είναι για τους βερμπαλιστ­ές, τους αφελείς και τους παράταιρου­ς. Για τους βουλευτές που προσπαθούν να κατευνάσου­ν μητροπολίτ­ες και διακόνους, σημασία έχουν οι δημοσκοπήσ­εις, που, όμως, και αυτές δείχνουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να είναι ευτυχισμέν­η επειδή δεν απειλείται από πολιτικό αντίπαλο, αλλά δεν είναι παντοδύναμ­η γιατί η άμμος κάτω από τα πόδια της κινείται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece