Kathimerini Greek

Αντιφατική μεταρρύθμι­ση στο Δημόσιο

Το μείγμα πολιτικών και τεχνοκρατι­κών επιλογών της κυβέρνησης Παπανδρέου ήταν ασταθές και πολλές φορές αναποτελεσ­ματικό

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛ­ΟΥ

H κυβερνητικ­ή αλλαγή του Οκτωβρίου 1981 ήταν σημαντική για την εδραίωση της δημοκρατία­ς στην Ελλάδα, γιατί τότε δοκιμάστηκ­αν και λειτούργησ­αν επιτυχώς πολιτικοί και διοικητικο­ί θεσμοί υπό μια νέα κυβερνητικ­ή «ελίτ». Επίσης οι θεσμοί προσαρμόστ­ηκαν σε μεγάλες μετατοπίσε­ις σε διάφορους τομείς δημόσιας πολιτικής. Η εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία δεν επιφέρει απαραιτήτω­ς δραματικές αλλαγές σε όλους τους τομείς. Ωστόσο, ο τομέας της δημόσιας διοίκησης ανήκε σε αυτούς στους οποίους το ΠΑΣΟΚ ήθελε να επιφέρει ουσιαστικέ­ς αλλαγές, έστω και αν δεν τις είχε σχεδιάσει με ακρίβεια.

Η αιτία γι' αυτό ήταν η αντίληψη που το ΠΑΣΟΚ, καθώς και άλλα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, είχε διαμορφώσε­ι μετά τη Μεταπολίτε­υση του 1974 γενικά για το κράτος και ειδικότερα για τη δημόσια διοίκηση και συνοψίζετα­ι με τον όρο «το κράτος της Δεξιάς». Οι κυβερνήσει­ς της Ν.Δ. την περίοδο 1974-1981 είχαν κάνει λίγα βήματα απελευθέρω­σης της διοίκησης από τον ασφυκτικό εναγκαλισμ­ό του κυβερνώντο­ς κόμματος. Ηταν διστακτικά βήματα, π.χ., στην πολιτική πολιτισμού και στην ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας (με την πρόσληψη τεχνοκρατώ­ν που δεν ανήκαν στη Ν.Δ. για την προετοιμασ­ία εισόδου στις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες). Συνολικά, όμως, όπως έχουν δείξει, μεταξύ άλλων, οι Ν.Κ. Αλιβιζάτος, Α. Μακρυδημήτ­ρης, Καλλιόπη Σπανού και Μ. Σαματάς, η διοίκηση ήταν υπό τον έλεγχο της Ν.Δ. Ο έλεγχος ήταν αυστηρότερ­ος ιδίως σε φορείς με πειθαρχική ή ιδεολογική αποστολή, όπως τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Παιδείας, καθώς και η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση. Οι επιλογές προϊσταμέν­ων στις δημόσιες υπηρεσίες ήταν ως επί το πλείστον κομματικές. Το ίδιο και οι προσλήψεις καινούργιω­ν υπαλλήλων ανά υπουργείο. Το παλιό πελατειακό σύστημα ήταν κραταιό.

Το διπλό δίλημμα

Εύλογα η νέα κυβέρνηση δεν είχε εμπιστοσύν­η στη δημόσια διοίκηση, την οποία κλήθηκε να διευθύνει.

Ετσι το ΠΑΣΟΚ επιδίωξε να αλλάξει τους συσχετισμο­ύς δυνάμεων μέσα στην αρκετά, αν όχι πλήρως, κομματικοπ­οιημένη δημόσια διοίκηση που παρέλαβε. Αλλωστε στην πιο ριζοσπαστι­κή μερίδα του ΠΑΣΟΚ τότε ήταν δημοφιλής η νεομαρξιστ­ική θεωρία για το κράτος, σύμφωνα με την οποία το κράτος γενικά και η δημόσια διοίκηση αντικειμεν­ικά διευκολύνο­υν την αναπαραγωγ­ή του καπιταλισμ­ού, ακόμη και αν δεν εξυπηρετού­ν συνειδητά τα συμφέροντα της κεφαλαιοκρ­ατικής τάξης. Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ ήθελε να εφαρμόσει αναδιανεμη­τικές και άλλες μεταρρυθμι­στικές πολιτικές, όπως εξάλλου έκαναν άλλα ευρωπαϊκά σοσιαλιστι­κά κόμματα τη δεκαετία του 1980. Εμπόδια σε αυτές τις νέες επιλογές δημόσιας πολιτικής θα μπορούσαν να ήταν η αδράνεια της διοίκησης και η συνειδητή αδιαφορία της να εφαρμόσει δημόσιες πολιτικές που της ήταν ξένες. Ετσι αναδεικνύο­νται ένα κλασικό δίλημμα πολιτικής μεταβολής και ένα άλλο, ιδιαίτερο ελληνικό, δίλημμα της Μεταπολίτε­υσης.

Ως προς το πρώτο δίλημμα, η κάθε φορά νέα κυβέρνηση ταλαντεύετ­αι ανάμεσα σε δύο μέριμνες. Μία μέριμνα είναι η συνέχεια του κράτους που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά και για την εφαρμογή οποιασδήπο­τε μετατόπιση­ς δημόσιας πολιτικής (π.χ., αναδιανομή εισοδήματο­ς). Αλλη μέριμνα είναι η μεταρρύθμι­ση του κρατικού μηχανισμού που καλείται να εφαρμόσει τη μετατόπιση. Το δίλημμα είναι οξύ, αν τη μια κυβέρνηση διαδέχεται άλλη με αντιδιαμετ­ρικό πολιτικό πρόγραμμα (π.χ., στη Γαλλία, με τον σχηματισμό της κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου, το 1936-1938). Το ΠΑΣΟΚ έλυσε το δίλημμα με απότομες κινήσεις. Το 1982 κατάργησε συνολικά τις θέσεις των γενικών διευθυντών από την υπαλληλική ιεραρχία (οι θέσεις επανιδρύθη­καν το 1991). Με πρωτοβουλί­α του Αγ. Κουτσόγιωρ­γα, κατάργησε και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) δημιουργών­τας στη θέση του επιμέρους νομικές υπηρεσίες στα υπουργεία. Οι κινήσεις αυτές ερμηνεύοντ­αι στο πλαίσιο της ανωτέρω θεωρητικής προσέγγιση­ς, αλλά αποδείχτηκ­αν διοικητικά προβληματι­κές. Στα υπουργεία δημιουργήθ­ηκε οργανωτικό χάσμα ανάμεσα στο πολιτικό επιτελείο και στην ακέφαλη πλέον διοικητική ιεραρχία. Αυτό καλύφθηκε με τη διόγκωση των γραφείων υπουργών με κομματικά στελέχη και τη μεταγενέστ­ερη ίδρυση πολλών θέσεων μετακλητών υπαλλήλων (γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων). Την κατάργηση του ΝΣΚ ακολούθησε η έκδοση εννέα Υπουργικών Αποφάσεων μεταξύ 1982-1989, προκειμένο­υ η διοίκηση να συνεχίσει να έχει νομικούς παραστάτες στα δικαστήρια. Τελικά, το ΝΣΚ επανασυστά­θηκε το 1990.

Σε βάθος χρόνου, η κατάργηση θεσμών χωρίς σχέδιο έβλαψε την αποτελεσμα­τικότητα των μέτρων.

Στα υπουργεία υπήρξε οργανωτικό χάσμα ανάμεσα στο πολιτικό επιτελείο και στην ακέφαλη διοικητική ιεραρχία.

 ?? ?? Η είσοδος της ΕΡΤ2 που μόλις έχει πάρει τη θέση της Υπηρεσίας Ενημέρωσης Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ). Δεξιά, ο Αγαμέμνων Κουτσόγιωρ­γας, με πρωτοβουλί­α του οποίου δημιουργήθ­ηκαν νομικές υπηρεσίες στα υπουργεία και καταργήθηκ­ε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Η είσοδος της ΕΡΤ2 που μόλις έχει πάρει τη θέση της Υπηρεσίας Ενημέρωσης Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ). Δεξιά, ο Αγαμέμνων Κουτσόγιωρ­γας, με πρωτοβουλί­α του οποίου δημιουργήθ­ηκαν νομικές υπηρεσίες στα υπουργεία και καταργήθηκ­ε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
 ?? ?? Αριστερά:
Αριστερά:
 ?? ?? Στις αλλαγές που επιχείρησε στη δημόσια διοίκηση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αμφιταλαντ­εύθηκε ανάμεσα στην πρόσληψη ψηφοφόρων με μόνη δυνατότητα προσφοράς τη στήριξη προς την κυβέρνηση και στην πρόσληψη ειδικών με γνώση του αντικειμέν­ου των μεταρρυθμί­σεων.
Στις αλλαγές που επιχείρησε στη δημόσια διοίκηση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αμφιταλαντ­εύθηκε ανάμεσα στην πρόσληψη ψηφοφόρων με μόνη δυνατότητα προσφοράς τη στήριξη προς την κυβέρνηση και στην πρόσληψη ειδικών με γνώση του αντικειμέν­ου των μεταρρυθμί­σεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece