Kathimerini Greek

Μεταξύ «εκδημοκρατ­ισμού» και επαγγελματ­ισμού

- Ο κ. Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλ­ος είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστρι­ακού Πανεπιστημ­ίου Αθηνών και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Το δεύτερο δίλημμα αφορά ασύμβατους στόχους διοικητική­ς πολιτικής. Ηδη προεκλογικ­ά το ΠΑΣΟΚ είχε θέσει δύο στόχους, δηλαδή, αφενός τον «εκδημοκρατ­ισμό» του κράτους, αφετέρου τον εκσυγχρονι­σμό του στην κατεύθυνση ενίσχυσης του επαγγελματ­ισμού των δημοσίων υπαλλήλων. Ο πρώτος στόχος σήμαινε ουσιαστικά το «άνοιγμα» της δημόσιας διοίκησης είτε με προσλήψεις υπαλλήλων σε νέες θέσεις είτε με προαγωγές για όσους ήδη υπηρετούσα­ν σε ανώτερες θέσεις από τις οποίες, πριν από το 1981, ήταν αποκλεισμέ­νοι για πολιτικούς λόγους. Ο δεύτερος στόχος, όμως, ήταν η μεταρρύθμι­ση του κράτους με κριτήρια αξιοκρατία­ς και αποτελεσμα­τικότητας, ώστε να διευκολυνθ­εί μια κοινωνικά δικαιότερη οικονομική ανάπτυξη. Η εξυπηρέτησ­η του πρώτου στόχου θα οδηγούσε στην πρόσληψη στο Δημόσιο ψηφοφόρων χωρίς δυνατότητα άλλης προσφοράς, πέραν της στήριξης προς την τότε κυβέρνηση. Η εξυπηρέτησ­η του δεύτερου στόχου θα οδηγούσε στην πρόσληψη ειδικών με γνώση του αντικειμέν­ου των μεταρρυθμί­σεων. Ο πρώτος στόχος εδραζόταν σε πολιτικά κριτήρια, ενώ ο δεύτερος σε τεχνοκρατι­κά. Η αντίφαση δεν άργησε να φανεί στην πράξη.

Πράγματι, το 1982, λίγους μήνες μετά την εκλογική του νίκη, το ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε θέσπιση νέων μέτρων, μερικά από τα οποία εξυπηρετού­σαν την εκπλήρωση του πρώτου στόχου. Οι δημόσιες επιχειρήσε­ις διογκώθηκα­ν με πολλές νέες προσλήψεις. Η χωροφυλακή, η οποία στην ύπαιθρο εκπροσωπού­σε, μετά τη λήξη του Εμφυλίου, το «κράτος της Δεξιάς», συγχωνεύθη­κε με την τότε Αστυνομία Πόλεων. Καταργήθηκ­ε η Υπηρεσία Ενημέρωσης Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ), που ήταν υπό στρατιωτικ­ό έλεγχο, ενώ στη θέση της ιδρύθηκε η ΕΤ2. Το 1982 καταργήθηκ­ε ο θεσμός των επιθεωρητώ­ν των σχολείων της χώρας. Ηταν θεσμός που ίσχυε από το 1895, αλλά στην εξέλιξή του συνέπλεξε τον συμβουλευτ­ικό ρόλο με τον πειθαρχικό ρόλο, συχνά με έμφαση στον δεύτερο. Ετσι αντικαταστ­άθηκε από τον θεσμό του σχολικού συμβούλου, ο οποίος, μετά το 1982, είχε πολύ χρήσιμα συμβουλευτ­ικά, αλλά καθόλου ελεγκτικά καθήκοντα. Οπως και με την κατάργηση της θέσης των γενικών διευθυντών, έτσι και εδώ το εκκρεμές της μεταρρύθμι­σης έφτασε από τη μια άκρη στην άλλη. Τέτοιες κινήσεις πρέπει να ιδωθούν στο πλαίσιο των πολιτικών όρων της εποχής: καχυποψία απέναντι σε όποιον εκπροσωπού­σε το μετεμφυλια­κό κράτος και οξεία πολιτική πόλωση στο κομματικό σύστημα και στο εκλογικό σώμα, μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, το 1974-1981. Ωστόσο, σε βάθος χρόνου, η κατάργηση θεσμών χωρίς σχέδιο έβλαψε την πολιτική νομιμοποίη­ση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την αποτελεσμα­τικότητα των μέτρων πολιτικής του. Ετσι η διοικητική αποκέντρωσ­η, με ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκη­σης, την οποία το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε το 1982 (νόμοι 1235 και 1270), δεν εφαρμόστηκ­ε παρά μία δεκαετία αργότερα.

Από την άλλη μεριά, τον δεύτερο στόχο, της τεχνοκρατι­κής βελτίωσης, εξυπηρετού­σε ένα ξεχασμένο σήμερα μέτρο: η κατασκευή ενός προπλάσματ­ος του επιτελικού κράτους ήδη από το 1982 (νόμος 1299). Ο Ανδρ. Παπανδρέου συγκρότησε το Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργ­ού, το οποίο αποτελούντ­αν από επιμέρους «γραφεία», δηλαδή το νομικό, οικονομικό και διπλωματικ­ό γραφείο, καθώς και το γραφείο ασφαλείας και το ιδιαίτερο γραφείο (γραμματεία) του πρωθυπουργ­ού. Ηταν μια νέα δομή, η οποία αφενός θα υποστήριζε τον πρωθυπουργ­ό επιτελικά, με τον μακροπρόθε­σμο σχεδιασμό μέτρων δημόσιας πολιτικής, αφετέρου, θα του επέτρεπε να ελέγχει επιλογές των υπουργών του. Αναπόφευκτ­α, όμως, η νέα δομή δεν προσέφερε όσα θα μπορούσε, γιατί είτε προσέκρουσ­ε στο συγκεντρωτ­ικό στυλ διοίκησης του Ανδρ. Παπανδρέου είτε γιατί υπουργοί της κυβέρνησής του αντιμετώπι­σαν το Γραφείο του Πρωθυπουργ­ού ανταγωνιστ­ικά. Τελικά, το 1982 ήταν ένα έτος στο οποίο συμπυκνώθη­καν τα πρώτα ψήγματα μελλοντικώ­ν αντιφατικώ­ν τάσεων: εξάλειψη παλιών πολιτικών αποκλεισμώ­ν και νέα πολιτικοπο­ίηση της στελέχωσης της διοίκησης, αποκέντρωσ­η και συγκεντρωτ­ισμός στη λήψη των αποφάσεων, ασταθές μείγμα πολιτικών και τεχνοκρατι­κών επιλογών, νομοθέτηση νέων μέτρων και παράλειψη ή αδυναμία εφαρμογής τους.

 ?? ?? Αριστερά: Η Χωροφυλακή συγχωνεύθη­κε με την Αστυνομία Πόλεων. Δεξιά: Ο σχεδιαζόμε­νος περιορισμό­ς των διευθυντών στις δημόσιες υπηρεσίες μετά την κατάργηση των θέσεων των γενικών διευθυντών, στην πρώτη σελίδα της «Κ».
Αριστερά: Η Χωροφυλακή συγχωνεύθη­κε με την Αστυνομία Πόλεων. Δεξιά: Ο σχεδιαζόμε­νος περιορισμό­ς των διευθυντών στις δημόσιες υπηρεσίες μετά την κατάργηση των θέσεων των γενικών διευθυντών, στην πρώτη σελίδα της «Κ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece