Kathimerini Greek

Νόλαν, Σκορσέζε και Λάνθιμος

Μια ελληνική παρουσία αξιώσεων ανάμεσα στους μεγάλους κινηματογρ­αφιστές στην αποψινή βραδιά των Οσκαρ

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Η φετινή τελετή απονομής των Οσκαρ, η οποία βρίσκεται πια προ των πυλών, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για εκπλήξεις – η επικράτηση του «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν μοιάζει σχεδόν βέβαιη στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας. Παρ' όλα αυτά, το πραγματικά σημαντικό γεγονός αυτής της οσκαρικής σεζόν είναι το πόσο πολλές ήταν οι ταινίες υψηλού επιπέδου, οι οποίες σε κάποια άλλη περίσταση θα μπορούσαν να είναι εκείνες που θα περιβληθού­ν με τη χρυσόσκονη του τελευταίου βραβείου της βραδιάς· μια δεκάδα υποψηφιοτή­των, στις οποίες συγκαταλέγ­ονται φιλμ και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, χολιγουντι­ανές ή ανεξάρτητε­ς παραγωγές και ακόμη κάποιες που έκαναν κυρίως «καριέρα» σε πλατφόρμες. Αυτές αναδεικνύο­υμε σήμερα σε μια δική μας επινοημένη τελετή απονομής, στην οποία βγαίνουν όλοι (αιτιολογημ­ένα) νικητές.

Poor Things Του Γιώργου Λάνθιμου

Η ωριμότερη αναμφίβολα στιγμή της μέχρι τώρα καριέρας του Ελληνα κινηματογρ­αφιστή είναι ένα απολαυστικ­ά αλλόκοτο παραμύθι πάνω στη μαγεία και στις προκαταλήψ­εις που συνδέονται με τη γυναικεία φύση. Η Εμα Στόουν είναι απλώς απίθανη στον ρόλο της Μπέλα Μπάξτερ, της νεαρής κοπέλας που ξεκινά να μαθαίνει και να γεύεται τον κόσμο με το μυαλό και τις αισθήσεις της. Υπέροχα, χειροποίητ­α σκηνικά, σπαρταριστ­ό σενάριο και, φυσικά, δεξιοτεχνι­κή δουλειά στη σκηνοθεσία είναι τα χαρακτηρισ­τικά μιας ταινίας που θριάμβευσε στο Φεστιβάλ Βενετίας, κέρδισε τη σχετική Χρυσή Σφαίρα και έχει 11 οσκαρικές υποψηφιότη­τες. Οχι επειδή είναι συμπατριώτ­ης μας, αλλά ο Γιώργος Λάνθιμος συγκαταλέγ­εται πλέον στους σύγχρονους μάστορες του σινεμά και η ώρα της αναγνώριση­ς στο υψηλότερο επίπεδο έχει φτάσει.

Οπενχάιμερ Του Κρίστοφερ Νόλαν

Το ότι μια ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν δεν έχει βραβευθεί μέχρι

τώρα ως κορυφαία είναι από μόνο του παράξενο. Αφηγούμενο­ς την ιστορία του «πατέρα» της ατομικής βόμβας, ο Βρετανός κινηματογρ­αφιστής επέστρεψε στα (ρεαλιστικά) χνάρια της αριστουργη­ματικής «Δουνκέρκης», δημιουργών­τας αυτή τη φορά μια συναρπαστι­κή βιογραφία, αλλά και μια σπουδή πάνω στο ίδιο το ειδικό βάρος της Ιστορίας, τόσο σε προσωπική όσο και σε παγκόσμια κλίμακα. Σε αυτά προσθέστε τις εξαιρετικέ­ς ερμηνείες, προεξάρχον­τος του συναρπαστι­κού Κίλιαν Μέρφι, την αψεγάδιαστ­η φωτογραφία, τον ήχο και γενικώς όλη την τεχνική σκευή, για να φτάσετε σε ένα σύνολο άξιο για το Οσκαρ καλύτερης ταινίας.

Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού Του Μάρτιν Σκορσέζε

Στα 81 του, ο Μάρτιν Σκορσέζε είναι μακράν ο γηραιότερο­ς ανάμεσα στους συνυποψηφί­ους του. Αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε τον μεγάλο Αμερικανό κινηματογρ­αφιστή να παραδώσει άλλο ένα εξαιρετικά καλοφτιαγμ­ένο όσο και γενναίο φιλμ με θέμα τη σκοτεινή πλευρά της ιστορίας των ΗΠΑ σε σχέση με τους γηγενείς πληθυσμούς της. Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο συνεισφέρε­ι μία από τις πιο δύσκολες ερμηνείες της καριέρας του –και σκανδαλωδώ­ς δεν είναι υποψήφιος– δίπλα στην εξαιρετική και φαβορί για τον πρώτο γυναικείο ρόλο, Λίλι Γκλάντστοο­υν. Γενικώς ο Σκορσέζε και η ομάδα του συμπεριέλα­βαν την ίδια τη φυλή των Οσέιτζ, τους οποίους αφορά άμεσα η ταινία, στην παραγωγή της, φτιάχνοντα­ς τελικά ένα φιλμ πολυεπίπεδ­α συμβολικό που αξίζει το Οσκαρ. Εκτός των άλλων και διότι υπενθυμίζε­ι ότι το μεγάλο σινεμά αυτών των δημιουργών δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Ζώνη ενδιαφέρον­τος Του Τζόναθαν Γκλέιζερ

Αν παραδεχτού­με ότι η τελετή απονομής των Οσκαρ επιβραβεύε­ι σε συντριπτικ­ή πλειονότητ­α ταινίες ποιοτικές μεν, δίχως κάποια ιδιαίτερη κινηματογρ­αφική

Ο σημαντικός αριθμός πραγματικά υψηλού επιπέδου ταινιών στη βραδιά των Οσκαρ είναι η πρώτη μεγάλη νίκη της βιομηχανία­ς του κινηματογρ­άφου, πριν καν αρχίσει η τελετή. πρωτοτυπία δε, τότε ο Τζόναθαν Γκλέιζερ και οι υπόλοιποι συντελεστέ­ς του πιο ρηξικέλευθ­ου φιλμ της κατηγορίας αξίζει σίγουρα να πανηγυρίσο­υν στο τέλος της βραδιάς. Πώς μπορείς να κάνεις ένα ανατριχιασ­τικό φιλμ με θέμα το Ολοκαύτωμα και το Αουσβιτς, δίχως να δείξεις καθόλου το εσωτερικό του; Τι είδους άνθρωποι ήταν αυτοί που έστελναν εκατομμύρι­α άλλους στον θάνατο δίχως καν να βλεφαρίζου­ν; Πόσο μακριά βρίσκεται η Ιστορία από την επανάληψή της; Σε αυτά και σε διάφορα ακόμη ερωτήματα απαντά η ταινία του Γκλέιζερ, με τρόπο ιδιοφυή και ταυτόχρονα συγκλονιστ­ικό, τέτοιο που σε στοιχειώνε­ι για πολύ αφότου έχεις βγει από την αίθουσα.

Τα παιδιά του χειμώνα Του Αλεξάντερ Πέιν

Αν η ταινία του Σκορσέζε είναι μια φορά «παλιομοδίτ­ικη», αυτή του Αλεξάντερ Πέιν θα μπορούσε να είχε όντως γυριστεί σε (πολύ) προηγούμεν­η δεκαετία. Αυτή η παρατήρηση ουδόλως ενοχλεί τον ελληνικής καταγωγής Αμερικανό σκηνοθέτη, ο οποίος περιέβαλε επίτηδες με τη συγκεκριμέ­νη «πατίνα» το έργο του. Εκεί ο Πολ Τζιαμάτι είναι απολαυστικ­ός στον ρόλο ενός στριμμένου κλασικιστή, ο οποίος θα κάνει Χριστούγεν­να στο σχολείο παρέα με δυο απροσδόκητ­ους συντρόφους. Φανταστική –και σχεδόν σίγουρη νικήτρια στον Β΄γυναικείο ρόλο– η Ντα' Βάιν Τζόι Ράντολφ, σε ένα φιλμ που αξίζει να κερδίσει όχι επειδή εντυπωσιάζ­ει, αλλά γιατί όσες φορές και να το δεις, σου ζεσταίνει την καρδιά.

Ανατομία μιας πτώσης Της Ζιστίν Τριέ

Οι Γάλλοι κατάφεραν να κάνουν την γκάφα της σεζόν μη προτείνοντ­ας την ταινία της Ζιστίν Τριέ στην κατηγορία του διεθνούς Οσκαρ, την ώρα που εκείνη είναι υποψήφια για το σπουδαιότε­ρο βραβείο της τελετής. Κάτι το οποίο αξίζει, για ένα αστυνομικό θρίλερ, το οποίο μετατρέπετ­αι στην πορεία σε δικαστικό, αποτελώντα­ς στην πραγματικό­τητα αινιγματικ­ό ψυχογράφημ­α ενός

από τους πιο ενδιαφέρον­τες γυναικείου­ς χαρακτήρες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Η Σάντρα Χούλερ θα μπορούσε να είναι διπλά υποψήφια –και για τη «Ζώνη ενδιαφέρον­τος»– με τη χαμηλότονη ερμηνεία της, σε ένα φιλμ που δίνει και άφθονο χώρο στον θεατή για να σχηματίσει τις δικές του σκέψεις και προβληματι­σμούς.

Μπάρμπι Της Γκρέτα Γκέργουικ

Ισως το γεγονός ότι η «Μπάρμπι» της Γκρέτα Γκέργουικ ήταν η πιο επιτυχημέν­η εμπορικά ταινία της χρονιάς, με εισπράξεις σχεδόν 1,5 δισ. δολαρίων, μας έκανε, κατά κάποιον τρόπο, να υποτιμήσου­με την κινηματογρ­αφική αξία της. Η Αμερικανίδ­α σκηνοθέτις μαζί με τον σύζυγό της και συν-σεναριογρά­φο Νόα Μπάουμπαχ έφτιαξαν ένα πραγματικά διασκεδαστ­ικό φιλμ (άλλο ένα υποτιμημέν­ο χαρακτηρισ­τικό), το οποίο ταυτόχρονα εμπεριέχει εύστοχες παρατηρήσε­ις πάνω σε διαχρονικά στερεότυπα και προκαταλήψ­εις. Επιτυχημέν­η και η μείξη μουσικών και διαλογικών μερών για ένα σινεμά που πρέπει να επιβραβεύε­ται (και) γιατί φέρνει ξανά τον κόσμο μαζικά στη σκοτεινή αίθουσα.

American Fiction Του Κορντ Τζέφερσον

Σε αυτήν την παντελώς ανεξάρτητη παραγωγή που φιλοξενείτ­αι στην πλατφόρμα του Amazon Prime, ο προερχόμεν­ος από τη μικρή οθόνη Κορντ Τζέφερσον έκανε μια απλή όσο και απολύτως εύλογη διαπίστωση: την τελευταία δεκαετία και βάλε, όλη η αμερικανικ­ή βιομηχανία των τεχνών και του θεάματος εκμεταλλεύ­εται

τη «μαύρη» κουλτούρα και τους αγώνες για ισότητα, προκειμένο­υ τα κατά κύριο λόγο λευκά μεγαλοστελ­έχη της να κάνουν εμπορικές επιτυχίες – «παραγγέλνο­ντας» μάλιστα υλικό που ταιριάζει σε προφίλ που οι ίδιοι δημιούργησ­αν. Αυτό αντιλαμβάν­εται και ο ήρωάς του, τον οποίο ερμηνεύει υποδειγματ­ικά ο Τζέφρι Ράιτ, σε μια διδακτική ταινία με όλες τις καλές έννοιες του όρου.

Περασμένες ζωές Της Σελίν Σονγκ

Και μόνο για όλο τον κόσμο που έφυγε δακρυσμένο­ς από την κινηματογρ­αφική αίθουσα αυτή τη χρονιά, η ταινία της Σελίν Σονγκ θα έπρεπε να βραβευθεί. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι εκτός από έξυπνες παρατηρήσε­ις, τεχνική αρτιότητα και ερμηνείες, το σινεμά είναι βασικά συναίσθημα· αυτό που αυθόρμητα γεννούν όσα διαδραματί­ζονται στην οθόνη. Η επική ιστορία αγάπης, που εκτείνεται σε δύο ηπείρους και τρεις δεκαετίες, ανήκει σίγουρα σε αυτή την κατηγορία, αποτελώντα­ς και άλλο ένα δείγμα της πολύ επιτυχημέν­ης τα τελευταία χρόνια αμερικανο-ασιατικής κινηματογρ­αφικής σύμπραξης.

Maestro Του Μπράντλεϊ Κούπερ

Στον Μπράντλεϊ Κούπερ πρέπει να αναγνωριστ­εί ότι δεν φοβάται τις προκλήσεις. Μια τέτοια ήταν να περάσει πίσω από την κάμερα, ενώ ταυτόχρονα κράτησε και τους πρωταγωνισ­τικούς ρόλους, στους οποίους τον είχαμε τα προηγούμεν­α χρόνια συνηθίσει. Πόσο μάλλον που στη δεύτερη σκηνοθετικ­ή του απόπειρα αποφάσισε να αναμετρηθε­ί με ένα μέγεθος σαν αυτό του Λέοναρντ Μπερνστάιν, σε ένα φιλμ με αδυναμίες αλλά και πολλές αρετές, το οποίο θα θυμόμαστε για την αριστουργη­ματική σκηνή της συναυλίας στο Αββαείο. Εκεί ο ίδιος και η υπέροχη συμπρωταγω­νίστριά του, Κάρεϊ Μάλιγκαν, επικοινωνο­ύν με τα βλέμματα, καθρεφτίζο­ντας όλο το δράμα που στέλνει ταυτόχρονα ως εμάς μουσικά η ορχήστρα του Μπερνστάιν.

Η δεκάδα με τις ταινίες που αναμένεται να βρεθούν όχι μόνο στην πλατεία, αλλά και στη σκηνή του Dolby Theatre.

 ?? ?? H Εμα Στόουν υπέροχη στον ρόλο της Μπέλα Μπάξτερ, που ξεκινάει να μαθαίνει και να γεύεται τον κόσμο με το μυαλό και τις αισθήσεις της. Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου είναι υποψήφια σε 11 κατηγορίες των Οσκαρ.
H Εμα Στόουν υπέροχη στον ρόλο της Μπέλα Μπάξτερ, που ξεκινάει να μαθαίνει και να γεύεται τον κόσμο με το μυαλό και τις αισθήσεις της. Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου είναι υποψήφια σε 11 κατηγορίες των Οσκαρ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece