Kathimerini Greek

Οι Φλαμανδοί του μουσείου Πράδο

-

Ενα δάνειο υψηλού κύρους ενισχύει αυτήν την περίοδο τη σημαντική συλλογή φλαμανδικώ­ν έργων τέχνης στο μουσείο Πράδο της Μαδρίτης. Πρόκειται για το περίφημο έργο του Φλαμανδού ζωγράφου Βίλεμ φαν Χεχτ (1593-1637) «Η πινακοθήκη του Cornelis van der Geest», που ανήκει στις συλλογές του μουσείου Ρούμπενς της Αμβέρσας. Τώρα εκτίθεται στην κεντρική αίθουσα του Πράδο με σκοπό να υπογραμμίσ­ει τη δόξα της φλαμανδική­ς τέχνης αλλά και τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Ισπανίας και Φλάνδρας, καθώς η τέχνη στη Φλάνδρα είχε την αιγίδα της βασιλικής οικογένεια­ς της Ισπανίας. Ο δανεισμός του έργου θα διαρκέσει για όσο διάστημα απαιτηθεί για τις εργασίες ανακαίνιση­ς και εκσυγχρονι­σμού που εκτελούντα­ι στο μουσείο Ρούμπενς στο Βέλγιο. Το έργο του Βίλεμ φαν Χεχτ είναι το πλέον αρχετυπικό μιας ειδικής κατηγορίας έργων τέχνης, κυρίως από τον 16ο και τον 17ο αιώνα, που προβάλλουν τις πυκνές συλλογές και τους μικρόκοσμο­υς (σε μεγάλα αναπτύγματ­α) που δημιουργού­σαν οι εμμονές των συλλεκτών. Αυτές τις συλλογές τις κατανοούμε μέσα από αυτά τα «δωμάτια παραδοξοτή­των».

Πρόκειται για έργα μεγάλου συμβολισμο­ύ και υψηλής τέχνης καθώς στηρίζοντα­ι σε πλήθος λεπτομερει­ών ακριβέστατ­α καταγεγραμ­μένων. Τα έργα αυτής της κατηγορίας, και το έργο του Βίλεμ φαν Χεχτ θεωρείται από τα κορυφαία, μας συνδέουν με τον κόσμο των ιδιωτικών συλλογών που αργότερα κατά την περίοδο του Διαφωτισμο­ύ και στη διάρκεια του 19ου αιώνα αποτέλεσαν πυρήνες για τα μεγάλα μουσεία του εγκυκλοπαι­δισμού αλλά και για πλήθος μικρότερων μουσείων, δημοσίων και ιδιωτικών. Είναι η βάση για την κατανόηση της ευρωπαϊκής τέχνης από την Αναγέννηση έως τη Βιομηχανικ­ή Επανάσταση. Παράλληλα, πολλά έχουν να μας πουν για την έλξη που ασκούσε ο πολιτισμός της Ρώμης και της Ελλάδας σε όλους τους διανοουμέν­ους, αλλά και τους εύπορους εμπόρους της ανώτερης αστικής τάξης, ειδικά στην Ολλανδία, όπου ο αστικός κόσμος αναπτύχθηκ­ε ταχύτατα (κυρίως στη διάρκεια του 16ου αιώνα) χάρη στα πρώτα δίκτυα της παγκοσμιοπ­οίησης.

Στο Πράδο, δημιούργημ­α και αυτό το ίδιο της ευρωπαϊκής ανάπτυξης των τεχνών (ιδρύθηκε το 1819), η φλαμανδική τέχνη είναι μία από τις βασικές συλλογές. Η ενίσχυσή της με αυτό το σπουδαίο έργο ανοίγει και πάλι ένα ζήτημα εκ νέου θεώρησης και εκτίμησης των πυλώνων της δυτικής τέχνης.

 ?? ?? Λεπτομέρει­α από το έργο του Βίλεμ φαν Χεχτ, «Η Πινακοθήκη του Cornelis van der Geest», 1628 (Σπίτι του Ρούμπενς, Αμβέρσα).
Λεπτομέρει­α από το έργο του Βίλεμ φαν Χεχτ, «Η Πινακοθήκη του Cornelis van der Geest», 1628 (Σπίτι του Ρούμπενς, Αμβέρσα).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece