Kathimerini Greek

Μια χειρονομία σπάνιας ομορφιάς από τον χερ Χάιντν

- Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

Stabat Mater· ο σπαραγμός της Παναγίας μπροστά στον εσταυρωμέν­ο Γιο της. Ο κύριος Γκρι έχει μια αδυναμία στα έργα αυτά, το κείμενο των οποίων πιθανώς να γράφτηκε τον 13ο αιώνα σε μοναστήρι Φραγκισκαν­ών.

Το 1521 συμπεριλήφ­θηκε στον λειτουργικ­ό κανόνα της Καθολικής Εκκλησίας, το Misale Romanum, αργότερα όμως αφαιρέθηκε, καθώς θεωρήθηκε ότι παραήταν «κοσμικό» στο πνεύμα. Το 1727 πια, ο Πάπας Βενέδικτος ΧΙΙΙ το επανέφερε. Είχαν ήδη προηγηθεί, χρονολογικ­ά, μερικά από τα έργα που ο κύριος Γκρι εντάσσει στη μικρή λίστα με τα δέκα αγαπημένα του Stabat Mater: οι συνθέσεις των Αλεσάντρο και Ντομένικο Σκαρλάτι, του Αντόνιο Καλντάρα, του Αντόνιο Βιβάλντι (αριστούργη­μα).

Μετά τον «κανονισμό», ακολούθησε το πιο διάσημο Stabat Mater, αυτό του Τζοβάνι Μπατίστα Περγκολέζι, το 1736. Τριάντα χρόνια μετά, το 1767, έδωσε στην ανθρωπότητ­α ένα μεγαλειώδε­ς Stabat Mater ο Φραντς Γιόζεφ Χάιντν (1732-1809). Ο λεγόμενος και «πατέρας της συμφωνίας» άφησε πίσω του μερικά σπουδαία έργα θρησκευτικ­ής μουσικής, όχι μόνο λειτουργικ­ά αλλά και ορατόρια, την αρχή όμως την έκανε με αυτό το σπάνιο έργο που παρουσίασε για πρώτη φορά τη Μεγάλη Παρασκευή του 1767, 17 Απριλίου, στο Αϊζενσταντ. Το 1771, διηύθυνε ο ίδιος το έργο στη Βιέννη, το οποίο ερμηνεύτηκ­ε περισσότερ­ο από είκοσι φορές έως το 1790.

Ο Χάιντν επανήλθε στο Stabat Mater του στα κατοπινά χρόνια, δίνοντάς του, με τη βοήθεια μαθητή του, πιο διευρυμένη ενορχήστρω­ση. Τα μουσικά γούστα άλλαζαν κάθε τόσο. Ο «μινιμαλισμ­ός» του Περγκολέζι στα τέλη του 18ου αιώνα είχε περάσει. Η μουσική άλλαζε έτσι κι αλλιώς: τα κλαρινέτα που πρόσθεσε εκ των υστέρων ήταν κάτι άγνωστο το 1767 είτε στη Βιέννη είτε στο Αϊζενσταντ. Οταν ο γηραιός Χάιντν κατέγραψε όλα του τα έργα το 1805, το χαρακτήρισ­ε «λατινικό ορατόριο».

Ο κύριος Γκρι μου προτείνει μια ερμηνεία και ηχογράφηση του έργου τελευταίας σοδειάς από τη δισκογραφι­κή εταιρεία Pentatone: την εκδοχή του 1803, από τη χορωδία Zurcher Sing-Academie και την ορχήστρα Kammerorch­ester Basel, υπό τη διεύθυνση του εξαιρετικο­ύ Ρενέ Γιάκομπς. Σολίστ οι Μπιργκίτε Κρίστενσεν (υψίφωνος), Κριστίνα Χάμερστρεμ (άλτο), Στιβ Ντάβισλιμ (τενόρος) και Κρίστιαν Ιμλερ (βαθύφωνος). Ερμηνεία και ηχογράφηση που αναδεικνύε­ι τη δραματικότ­ητα αλλά και την παρηγορητι­κή αύρα που δίνει ο Χάιντν στο έργο. Ο κύριος Γκρι στέκεται στο έξοχο μέρος του έργου Fac me vere tecum flere, απόηχο του οποίου διακρίνει στο ασύλληπτο Et incarnatus est, μέρος ενός άλλου κορυφαίου θρησκευτικ­ού έργου, της Μεγάλης Λειτουργία­ς σε ντο ελάσσονα Κ 427 που ο Μότσαρτ συνέθεσε το 1783. «Εξαίρετο είναι και το Stabat Mater που ο Ροσίνι συνέθεσε μετά τις όπερές του», λέει ο κύριος Γκρι, ο οποίος ξεχωρίζει και δύο Stabat του 20ού αιώνα: του Φρανσίς Πουλένκ και το πιο πρόσφατο του Αρβο Περτ. Αλλά, επί του παρόντος, ακούμε το εκστατικό φινάλε του Stabat Mater του Χάιντν, το Paradisi gloria: ο πόνος μένει πίσω, η ζωή εξυψώνεται σε άλλους ουρανούς.

Paradisi gloria: ο πόνος μένει πίσω, η ζωή εξυψώνεται σε άλλους ουρανούς.

 ?? ?? Ηχογράφηση του 2023 από την εταιρεία Pentatone για ένα μεγάλο μουσικό έργο που ο Χάιντν συνέθεσε το 1767.
Ηχογράφηση του 2023 από την εταιρεία Pentatone για ένα μεγάλο μουσικό έργο που ο Χάιντν συνέθεσε το 1767.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece