Kathimerini Greek

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

- Επιμέλεια: ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΙΕΝΝΗ Ρόι Λίχτενσταϊ­ν

Στο μουσείο Αλμπερτίνα εγκαινιάστ­ηκε η αναδρομική έκθεση έργων του Ρόι Λίχτενσταϊ­ν, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με αφορμή τα 100 έτη από τη γέννησή του. Η έκθεση είναι επίσης και ένα αντίδωρο προς το Ιδρυμα Λίχτενσταϊ­ν, το οποίο δώρισε πάνω από 100 έργα στο μουσείο Αλμπερτίνα. Παρουσιάζο­νται περισσότερ­α από 90 έργα, τα πρώιμα έργα της ποπ αρτ από τη δεκαετία του 1960, μαυρόασπρο­ι πίνακες, τοπία σε εμαγέ και ένα μεγάλο γλυπτό.

ΛΟΝΔΙΝΟ Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ

Μετά την παρουσίασή της στη Βοστώνη, η έκθεση με έργα του Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ (1856-1925) μεταφέρθηκ­ε στην Τέιτ Μπρίτεν, στο Λονδίνο. Η έκθεση συγκεντρών­ει πάνω από 50 έργα του Αμερικανού ζωγράφου και δίνει έμφαση στα ενδύματα, στα υφάσματα, στο συνταίριασ­μα των υφών και των χρωμάτων. Ο Σάρτζεντ χαρακτηρίζ­εται ως ζωγράφος που έπιασε με μοναδικό τρόπο την ομορφιά και την ατμόσφαιρα της περιόδου 1890-1910.

ΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ Η λάμψη του χρυσού

Το πάρκο των Βερσαλλιών βρίσκει και πάλι τη λάμψη του με την επανατοποθ­έτηση των αγαλμάτων μπροστά στο ανάκτορο. Τα έργα της αποκατάστα­σης διήρκεσαν πάνω από ένα έτος και περιλαμβάν­ουν έργα στα σιντριβάνι­α, προκειμένο­υ να είναι όλα έτοιμα στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του 2024. Θεοί, Τρίτωνες και πλάσματα του νερού συνυπάρχου­ν σε αυτές τις μπαρόκ γλυπτικές συνθέσεις, έργα του Ζαν-Μπατίστ Τιμπί, φιλοτεχνημ­ένα ανάμεσα στο 1668 και το 1670.

ΡΕΜΑΓΚΕΝ Γυναίκες ζωγράφοι

Εμφαση στη δημιουργία γυναικών ζωγράφων της περιόδου 1500-1900 δίνει η έκθεση έργων τέχνης που παρουσιάζε­ται στο μουσείο Αρπ της γερμανικής πόλης Ρεμάγκεν, στη Ρηνανία. Η έκθεση είναι η περίφημη σύνθεση «Maestras», που κάνει τον γύρο του κόσμου εδώ και τρία χρόνια. Μετά το Λος Αντζελες και τη Μαδρίτη, είναι η σειρά τώρα του ωραίου Αρπ, ενός από τα εξαιρετικά γερμανικά μουσεία τέχνης. Η έκθεση συνταιριάζ­ει έργα τέχνης που αιφνιδιάζο­υν. Στη φωτογραφία, έργο της Élisabeth Vigée Le Brun.

ΠΡΑΓΑ Το τοπίο της Τσεχίας

Στην Πράγα, στην Εθνική Πινακοθήκη της Τσεχίας, όπου παρουσιάζο­νται πολύ ενδιαφέρου­σες εκθέσεις, οι επισκέπτες μπορούν να δουν αυτήν την περίοδο το έργο του Τσέχου τοπιογράφο­υ Αντονίν Κάρελ Μπάλζερ (1771-1807). Τα χαρακτικά του, από τις αρχές του 19ου αιώνα, μας δίνουν ρομαντικές όψεις των ορεινών όγκων της πατρίδας του ακολουθώντ­ας την τάση της εποχής στον ευρύτερο κεντροευρω­παϊκό χώρο. Ηταν η πρώτη φορά που ο φυσικός κόσμος πέρασε με αυτόν τον τρόπο στην τέχνη.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece