Kathimerini Greek

Ο εξοστρακισ­μός μιας ιδιοφυΐας

Ο ρόλος του FBI στην αποκαθήλωσ­η του Τσάρλι Τσάπλιν

- Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΠΑΠΑΡΣΕΝΟΥ Ο κ. Αχιλλέας Παπαρσένος υπηρέτησε ως προϊστάμεν­ος του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνί­ας στην ελληνική πρεσβεία της Ουάσιγκτον.

SCOTT EYMAN Charlie Chaplin vs America εκδ. Simon & Schuster, 2023, σελ. 423

Η ιστορία του Τσάρλι Τσάπλιν (1889-1977), ο οποίος από αντικείμεν­ο λατρείας μετατράπηκ­ε σε παρία στην Αμερική, μας υπενθυμίζε­ι ότι οι πολιτισμικ­οί πόλεμοι και η «κουλτούρα της ακύρωσης», που διακρίνοντ­αι για τη μοχθηρία τους σήμερα, διεξάγοντα­ν με ιδιαίτερη σκληρότητα τον περασμένο αιώνα. Πολύ μελάνι έχει χυθεί για την καλλιτεχνι­κή ιδιοφυΐα του διάσημου κωμικού, που αγαπήθηκε σε όλο τον κόσμο, αλλά ο Σκοτ Εϊμαν, συγγραφέας πολλών βιβλίων για το Χόλιγουντ και τους αστέρες του, επικεντρών­εται στη σύγκρουση τέχνης, διασημότητ­ας και πολιτικής, περιγράφον­τας το πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικ­ό κλίμα της εποχής του «κόκκινου τρόμου», όταν καταστράφη­καν πολλές ζωές με κορυφαίο παράδειγμα τον εξοστρακισ­μό της πιο εμβληματικ­ής προσωπικότ­ητας του βωβού και ομιλούντος κινηματογρ­άφου στο πρώτο ήμισυ του 20ού αιώνα.

Πρωταγωνισ­τής στη δολοφονία του χαρακτήρα του Τσάπλιν ήταν το FBI, που είχε συντάξει γι' αυτόν ένα φάκελο 1.900 σελίδων. Η παραπληροφ­όρηση για αναπόδεικτ­ες υποψίες αριστερής πολιτικής δράσης και ακόλαστη ιδιωτική ζωή διοχετεύον­ταν σε δημoσιογρά­φους που ειδικεύοντ­αν στο κουτσομπολ­ιό, στη συνωμοσιολ­ογία και στην α ντι κομμουνιστ­ική υστερία. Α υ το προσδιοριζ­όμενος από φιλελεύθερ­ος έως αναρχικός, πολέμιος του εθνικισμού, τελειομανή­ς, υπερόπτης και αντισυμβατ­ικός, ο Τσάπλιν απολάμβανε την ελευθερία που του εξασφάλιζε η διασημότητ­ά του.

Ο πόλεμος και η ΕΣΣΔ

Η έκκλησή του το 1942 να ανοίξουν οι ΗΠΑ ένα δεύτερο μέτωπο στον πόλεμο κατά του Χίτλερ για να ελαφρυνθεί το βάρος που επωμιζόταν τότε η Σοβ. Ενωση, ερμηνεύθηκ­ε όχι ως αντιφασιστ­ική αλλά ως φιλ ο κομμουνιστ­ική ενέργεια, παρότι η Αμερική και η Σοβιετική Ενωση ήταν σύμμαχοι στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ίδιος δεν ανήκε σε καμία πολιτική οργάνωση, ούτε ήταν ποτέ μέλος ή χρηματοδότ­ης του Κ.Κ. ΗΠΑ, όπως μερικοί συνεργάτες του, γεγονός που παραδέχθηκ­ε αργότερα ο διευθυντής του FBI, Εντγκαρ Χούβερ. Η άρνησή του να δαιμονοποι­ήσει τότε τη Σοβιετική Ενωση και η δημόσια αναγνώριση της αποφασιστι­κής συμβολής της στην ήττα του Χίτλερ ήταν εύκολο να διαστρεβλω­θούν, όπως και η στάση του υπέρ ειρηνικής συνύπαρξης, διεθνούς συνεργασία­ς και προστασίας των ευάλωτων.

Η σεξουαλική ηδονή, και ιδιαίτερα η αδυναμία του στα νεαρά κορίτσια (οι τρεις από τις τέσσερις συζύγους του ήταν ηλικίας 16 έως 18 ετών, όταν τις παντρεύτηκ­ε), καθώς και η σκανδαλοθη­ρική δίκη εκβιασμού του για την πατρότητα ενός παιδιού (που δεν ήταν δικό του), έδωσαν τροφή στους αντιδραστι­κούς κύκλους να τον κατηγορήσο­υν ως διαφθορέα, ηθικά επιλήψιμο και υπονομευτή του αμερικανικ­ού τρόπου ζωής, ζητώντας από μποϊκοτάζ των ταινιών του μέχρι την απέλασή του.

Τέλος, η άρνησή του να αποκτήσει την αμερικανικ­ή υπηκοότητα, γιατί θεωρούσε τον εαυτό του πολίτη του κόσμου, ήταν για τους αντιπάλους του τρανή απόδειξη αντιαμερικ­ανισμού, καθώς αποκάλυπτε έναν αγνώμονα οπορτουνισ­τή απέναντι στη χώρα που του προσέφερε φήμη και πλούτο για 40 χρόνια, όταν μετανάστευ­σε πάμπτωχος το 1910 από την Αγγλία για να εξελιχθεί σε κινηματογρ­αφικό φαινόμενο ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογρά­φος, μουσικός παραγωγός και χρηματοδότ­ης όλων των ταινιών του, με δικό του στούντιο και εταιρεία διανομής ταινιών.

«Δεν θέλω να κάνω επανάσταση, παρά μόνον ταινίες», διεκήρυττε συχνά, αλλά το FBI τον παρακολουθ­ούσε από το 1922 για τα προφητικά μηνύματα με την παγκόσμια απήχηση που εξέπεμπαν οι ταινίες του, όταν υποδυόταν τον κατατρεγμέ­νο αλλά αξιοπρεπή Σαρλό, που αγωνίζεται να επιβιώσει στο περιθώριο ενός σκληρού συστήματος, τον εργάτη που συνθλίβετα­ι από την ανεργία, την αυτοματοπο­ίηση και την απληστία του καπιταλισμ­ού στους «Μοντέρνους καιρούς» (1936), την καταδίκη του απομονωτισ­μού, του ολοκληρωτι­σμού και του σοβινισμού στην αντιχιτλερ­ική σάτιρα του «Μεγάλου δικτάτορα» (1940). Αυτή ήταν η πρώτη ομιλούσα ταινία του, η δαπανηρότε­ρη και πιο πολιτική της καριέρας του, που γυρίστηκε ένα χρόνο πριν από το Περλ Χάρμπορ, όταν πολλοί Αμερικανοί προτιμούσα­ν τη μη εμπλοκή στον πόλεμο.

Η άρνησή του να αποκτήσει αμερικανικ­ή υπηκοότητα ερμηνεύθηκ­ε από τους εχθρούς του ως δήθεν απόδειξη αντιαμερικ­ανισμού.

Ο μακαρθισμό­ς

Το 1952, στο κλίμα παράνοιας που είχε επιβάλει ο μακαρθισμό­ς, ήταν πλέον persona non grata, με αποτέλεσμα να ανακληθεί η άδεια επανεισόδο­υ στην Αμερική ύστερα από επαγγελματ­ικό ταξίδι του στην Ευρώπη. Εξοργισμέν­ος από τη μεταχείρισ­η που του επιφύλαξε η αμερικανικ­ή κυβέρνηση και πικραμένος από τη σιωπή των ισχυρών του Χόλιγουντ και του φιλελεύθερ­ου κατεστημέν­ου, αναγκάστηκ­ε να αυτοεξορισ­θεί επιλέγοντα­ς τη γαλήνη της Ελβετίας. Πούλησε την περιουσία του στην Αμερική και γύρισε τις δύο τελευταίες ταινίες του στο Λονδίνο, που όμως δεν είχαν την επιτυχία των παλαιότερω­ν. Συναισθημα­τικά και καλλιτεχνι­κά είχε πληρώσει το τίμημα της γενναιότητ­ας να μη συμβιβαστε­ί, της άρνησης να θυσιάσει την ανεξαρτησί­α του.

Η επιστροφή του στην Αμερική μετά 20 χρόνια εξορίας έγινε απρόθυμα το 1972, όταν του απονεμήθηκ­ε τιμητικό Οσκαρ, ενώ το 1975 χρίσθηκε ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Τα Χριστούγεν­να του 1977, τον βρήκε ο θάνατος στην Ελβετία σε ηλικία 88 ετών. Στο πλευρό του παρέμεινε ο μεγάλος έρωτας της ζωής του, η Ούνα Ο' Νιλ, η αφοσιωμένη τέταρτη σύζυγός του, με την οποία απέκτησε οκτώ παιδιά, κόρη του νομπελίστα θεατρικού συγγραφέα Ευγένιου Ο' Νιλ , ο οποίος την αποκήρυξε όταν το 1943, σε ηλικία 18 ετών, παντρεύτηκ­ε τον 54χρονο Τσάπλιν.

 ?? ?? Στο βιβλίο του για τον Τσάρλι Τσάπλιν, ο Σκοτ Εϊμαν εστιάζει στη σύγκρουση τέχνης, διασημότητ­ας και πολιτικής, περιγράφον­τας το πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικ­ό κλίμα της εποχής του «κόκκινου τρόμου».
Στο βιβλίο του για τον Τσάρλι Τσάπλιν, ο Σκοτ Εϊμαν εστιάζει στη σύγκρουση τέχνης, διασημότητ­ας και πολιτικής, περιγράφον­τας το πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικ­ό κλίμα της εποχής του «κόκκινου τρόμου».
 ?? ?? Ο Τσάρλι Τσάπλιν το 1972, σε ηλικία 88 ετών, βραβεύθηκε με Οσκαρ για την προσφορά του στον κινηματογρ­άφο. Ο σπουδαίος ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός επέστρεψε στις ΗΠΑ έπειτα από 20 χρόνια αυτοεξορία­ς για να παραλάβει το τιμητικό βραβείο.
Ο Τσάρλι Τσάπλιν το 1972, σε ηλικία 88 ετών, βραβεύθηκε με Οσκαρ για την προσφορά του στον κινηματογρ­άφο. Ο σπουδαίος ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός επέστρεψε στις ΗΠΑ έπειτα από 20 χρόνια αυτοεξορία­ς για να παραλάβει το τιμητικό βραβείο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece