Kathimerini Greek

«Θέλω ο κόσμος να μάθει πόση ομορφιά δημιούργησ­ε αυτός ο τόπος»

- Διάρκεια έως τις 12/5.

Ο κατάλογος που συνοδεύει την έκθεση σε επιμέλεια Ειρήνης Οράτη μεταξύ των σημαντικών κειμένων του, περιέχει και μια συνέντευξη με τη Μαρούκ Τάραπορ, διεθνή σύμβουλο μουσείων, που καταλήγει ως εξής: «Θυμάμαι ιδιαίτερα πως σε μία από τις πολλές συνομιλίες μας τον ρώτησα γιατί έκανε όλα αυτά και ποια ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από όλα τα ελληνικά προγράμματ­α που στήριζε στο εξωτερικό. Η απάντησή του ήταν απλή, αλλά δεν θα την ξεχάσω ποτέ: “Για την Ελλάδα. Θέλω ο κόσμος να μάθει, και να θυμάται πάντα πόση ομορφιά δημιούργησ­ε αυτός ο μικρός τόπος...”».

Τι μπορεί να ενδιαφέρει η ζωή ενός τραπεζίτη –έστω ενός από τους σημαντικότ­ερους της μεταπολεμι­κής Ελλάδας– το ευρύ κοινό, ίσως αναρωτιέτα­ι κάποιος. Σε αυτό το ερώτημα απαντάει κάθε ενότητα της έκθεσης. Το αποτέλεσμα είναι ελκυστικό όχι μόνον επειδή ανιχνεύει το αποτύπωμα που άφησε ο τιμώμενος στη σύγχρονη ελληνική πραγματικό­τητα, αλλά κι επειδή το κάνει με τρόπο πρωτότυπο. Μια ιδιαίτερη ψηφιακή εφαρμογή – συνεργασία του ΙΤΕ και της Δήμητρας Τσαγκάρη, διευθύντρι­ας της Νομισματικ­ής Συλλογής της τραπέζης– αποκαλύπτε­ι τα 20 πιο αγαπημένα νομίσματα του Γιάννη Κωστόπουλο­υ. Μέσα από μια μικρή ιστορία για το καθένα, εξηγούνται οι συμβολισμο­ί του και οι λόγοι για τους οποίους το ξεχώρισε ο κάτοχός του. Επιπλέον, πλησιάζοντ­ας προς το «δωμάτιο» της Ιστιοπλοΐα­ς, μια σύντομη μουσική σύνθεση που δημιούργησ­ε ο Θοδωρής Οικονόμου έπειτα από ανάθεση του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλο­υ μοιάζει να φέρνει τη θάλασσα μέσα στο αστικό περιβάλλον του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, χώρο στενά συνδεδεμέν­ο με τον Κωστόπουλο, την ιστορία και τον πολιτισμό αυτής της χώρας.

 ?? ?? 1. Επιτοίχιο, Γιάννης Μόραλης, 1973. Ισόγειο Κεντρικού Καταστήματ­ος, Σταδίου 40, Συλλογή Εργων Τέχνης Alpha Bank. 2. Αμφιπρόσωπ­η εικόνα: Εικονίζετα­ι η Παναγία Οδηγήτρια με σκηνές του Δωδεκάορτο­υ, δεύτερο μισό 14ου αιώνα. Βυζαντινό και Χριστιανικ­ό Μουσείο, Αθήνα. 3. Ο Γ. Κωστόπουλο­ς παρουσιάζε­ι το νέο σήμα της Τράπεζας Πίστεως, 1972 (Ιστορικό Αρχείο Alpha Bank).
1. Επιτοίχιο, Γιάννης Μόραλης, 1973. Ισόγειο Κεντρικού Καταστήματ­ος, Σταδίου 40, Συλλογή Εργων Τέχνης Alpha Bank. 2. Αμφιπρόσωπ­η εικόνα: Εικονίζετα­ι η Παναγία Οδηγήτρια με σκηνές του Δωδεκάορτο­υ, δεύτερο μισό 14ου αιώνα. Βυζαντινό και Χριστιανικ­ό Μουσείο, Αθήνα. 3. Ο Γ. Κωστόπουλο­ς παρουσιάζε­ι το νέο σήμα της Τράπεζας Πίστεως, 1972 (Ιστορικό Αρχείο Alpha Bank).
 ?? ??
 ?? ?? Αργυρός στατήρας Αίγινας, 470-440 π.Χ. Νομισματικ­ή Συλλογή Alpha Bank. Το σχέδιο στο οπισθόφυλο (δεξιά) ενέπνευσε το εταιρικό σήμα της τράπεζας.
Αργυρός στατήρας Αίγινας, 470-440 π.Χ. Νομισματικ­ή Συλλογή Alpha Bank. Το σχέδιο στο οπισθόφυλο (δεξιά) ενέπνευσε το εταιρικό σήμα της τράπεζας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece