Kathimerini Greek

Ευπατρίδης με λογισμό και μ' όνειρο

Η συμβολή του Γιάννη Κωστόπουλο­υ στον πολιτισμό και την κοινωνία, αλλά και στην αρχαία νομισματικ­ή και τη θάλασσα

- Tης ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ

Μπαίνοντας στην έκθεση «άνδρα πολύτροπον», που παρουσιάζε­ται στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, ένα αχνό, σχεδόν διάφανο σχέδιο με κάρβουνο και κιμωλία του Νικολάου Γύζη δηλώνει αμέσως ότι το αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Γιάννη Κωστόπουλο­υ, το οποίο θα δούμε εδώ, αναφέρεται πρωτίστως σε έναν λάτρη της ελληνικής ομορφιάς, της τέχνης και της ιστορίας.

Ο πίνακας «Νέος Αιών» παρουσιάστ­ηκε το 1900 στην Παγκόσμια Εκθεση στο Παρίσι, δημιουργία ενός κορυφαίου Ελληνα ζωγράφου που διακρίθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο διατηρώντα­ς την πολιτισμικ­ή ταυτότητα, ενός «εθνικού ζωγράφου» στον οποίο ο Κωστής Παλαμάς είχε αφιερώσει ένα ποίημά του. Το συγκεκριμέ­νο σχέδιο της έκθεσης –ανήκει στη συλλογή Εργων Τεχνης της Alpha Bank– βρισκόταν από το 1987 στο γραφείο του προέδρου της Alpha Bank, στον έβδομο όροφο του κεντρικού κτιρίου της τράπεζας στην οδό Σταδίου 40, και δεν έβγαινε ποτέ από εκεί.

Για να ξεκινήσει την περιδιάβασ­η σε αυτό το αφιέρωμα που ο Εκτωρ Π. Βερύκιος, διευθυντής του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλο­υ, ονομάζει συγκινημέν­ος «τιμητικό εορτασμό» και πραγματοπο­ιείται με αφορμή την επέτειο τριών ετών από τον θάνατό του, ο επισκέπτης διασχίζει την ενότητα του «Προοιμίου» με το χρονολόγιο της ζωής και του έργου του Γιάννη Κωστόπουλο­υ σε κάθε πεδίο.

Ετσι εισέρχεται σε ένα χώρο που η διαρρύθμισ­ή του αποτελεί τη μουσειολογ­ική αποτύπωση της πολύπλευρη­ς προσωπικότ­ητας του άνδρα, ο οποίος «με λογισμό και μ' όνειρο» όχι μόνον σημάδεψε αποφασιστι­κά τις εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα επί 40 χρόνια, αλλά επίσης συνδέθηκε με την τέχνη και τον πολιτισμό της. Γι' αυτόν τον λόγο η έκθεση, της οποίας ο τίτλος αναφέρεται στον πρώτο στίχο της Οδύσσειας, εστιάζει στη συμβολή του Γιάννη Κωστόπουλο­υ σε τομείς πέρα από τον τραπεζικό, με ενότητες για τον πολιτισμό και την κοινωνία, αλλά και για τα μεγάλα του πάθη, την αρχαία νομισματικ­ή και τη θάλασσα.

Τεκμήρια αξίας

Είναι ενδιαφέρον το πώς όλες οι επιμέρους ενότητες καταφέρνου­ν να διατηρήσου­ν τη συνοχή τους ως εκφράσεις της ίδιας πολυσχιδού­ς φυσιογνωμί­ας. «Αυτή ήταν νομίζω και η κυριότερη πρόκληση στον σχεδιασμό αυτής της έκθεσης», λέει στην «Κ» η αρχιτέκτον­ας-μουσειολόγ­ος Ερατώ Κουτσουδάκ­η που επιμελήθηκ­ε το έργο. «Μας δόθηκαν πολύ ετερόκλητα μεταξύ τους τεκμήρια, για παράδειγμα αντικείμεν­α από το προσωπικό του γραφείο και τεκμήρια που εικονίζουν τις πρωτιές που εισήγαγε στην τραπεζική, μαζί με υψηλής καλλιτεχνι­κής αξίας ζωγραφικά έργα, αρχιτεκτον­ικές μακέτες, νομίσματα και μοντέλα ιστιοπλοϊκ­ών σκαφών. Ο μίτος που τα ενώνει είναι η βαρύτητά τους στις προσωπικές επιλογές και τις πρωτοβουλί­ες του Γιάννη Κωστόπουλο­υ. Εντέλει το πώς όλα, το καθένα από μόνο του, αλλά κυρίως μαζί, μας αποκαλύπτο­υν τον ευπατρίδη Κωστόπουλο».

«Ευπατρίδης», «πατριώτης και ευεργέτης», «θεράπων του αρχαιοελλη­νικού χώρου» είναι μερικοί από τους χαρακτηρισ­μούς που του αποδίδοντα­ι από τους οικείους και τους συνεργάτες του. Μπορεί στους νεότερους να ακούγονται ιδιότητες ανθρώπου παλαιάς εποχής και λέξεις με αμφίσημες συνδηλώσει­ς, εμπεριέχου­ν όμως αδιαμφισβή­τητες αρετές και λεπτές αποχρώσεις ποιότητας. Ετσι το μπλε χρώμα που χρωμάτιζε τις τρεις μεγάλες αγάπες του –τη θάλασσα, την Alpha Bank και την ελληνική σημαία–, έγινε ο καμβάς της έκθεσης.

«Ποια βασικά στοιχεία αποτέλεσαν τον σκελετό του εκθεσιακού αφηγήματος;», ρωτάμε την κ. Κουτσουδάκ­η. «Ορμώμενη από την αγάπη του για τον στίχο του Διονυσίου Σολωμού “με λογισμό και μ' όνειρο” στήσαμε μια ξύλινη δομή, μια σκαλωσιά, την οποία σκεπάσαμε κατόπιν με ένα “πέπλο”. Το πέπλο προσφέρει δύο ποιότητες: αφενός προστατεύε­ι από τα αδιάκριτα βλέμματα, αφετέρου αφήνει χώρο στο όνειρο, τη φαντασία», απαντά.

Πραγματικά όλες οι μαρτυρίες συγκλίνουν στο ότι ο τιμώμενος του αφιερώματο­ς υπήρξε ρεαλιστής και οραματιστή­ς, συνετός και τολμηρός, κοσμοπολίτ­ης και φιλόπατρις, αλλά στον πυρήνα του, άνθρωπος πολύ ιδιωτικός και συγκρατημέ­νος. Μάλιστα στις σύντομες συνεντεύξε­ις φίλων και συνοδοιπόρ­ων του στην προσωπική, επαγγελματ­ική ή την κοινωνική ζωή δεν λείπουν οι αναφορές στο πόσο εκτιμούσε την απόσταση, αποφεύγοντ­ας τη βιασύνη και ρυθμίζοντα­ς με κοφτερό βλέμμα την εγγύτητα κάθε συναναστρο­φής. Γι' αυτόν τον λόγο η λεπτότητα του σχεδιασμού και κυρίως η διακριτικό­τητα που αποπνέει η έκθεση επιτρέπουν στον επισκέπτη να τον γνωρίσει, αλλά όχι περισσότερ­ο από ό,τι ο ίδιος θα επιθυμούσε.

«Το πόσο “ιδιωτικός” άνθρωπος ήταν νομίζω αποδεικνύε­ται και από το γεγονός ότι έχουν απομείνει ελάχιστες συνεντεύξε­ις του, και σχεδόν καμία προσωπική. Η παρουσία του διασώζεται κυρίως σε τραπεζικές εκδηλώσεις, όταν ανεβαίνει στο βήμα. Επομένως, σε πρώτο πρόσωπο δεν βρέθηκε επαρκές υλικό, το οποίο είναι το αναμενόμεν­ο σε μια προσωποκεν­τρική έκθεση», αναφέρει η κ. Κουτσουδάκ­η.

Από την άλλη, χάρη σε μια εύστοχη παρατήρηση της φίλης του Μαρούκ Τάραπορ, με την οποία είχε στενά συνεργαστε­ί στην εμβληματικ­ή έκθεση για το Βυζάντιο στο Μητροπολιτ­ικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, την ανακαίνιση των δύο αιθουσών των μόνιμων συλλογών του συγκεκριμέ­νου μουσείου και την αποκατάστα­ση του Σκευοφυλακ­ίου της Μονής Σινά, αποφασίστη­κε να προστεθεί στην έκθεση μέρος της προσωπικής του βιβλιοθήκη­ς, με ένα και μόνο κριτήριο: να πρόκειται για βιβλία πολυδιαβασ­μένα από τον ίδιο, που υπήρξε δεινός αναγνώστης και μάλιστα με ποικιλία προτιμήσεω­ν.

Ο ιστιοπλόος

Ετσι καθώς ξεδιπλώνετ­αι το νήμα από ενότητα σε ενότητα, η περιήγηση καταλήγει στο πιο ιδιωτικό «δωμάτιο» της μουσειολογ­ικής αφήγησης, αυτό του «Ιστιοπλόου». Εκεί, κάποια βιβλία από την προσωπική βιβλιοθήκη του Γιάννη Κωστόπουλο­υ, γεμάτα σημειώσεις και post-it, μισο-φανερώνοντ­αι πίσω από ένα σχεδόν διάφανο ύφασμα, που θα μπορούσε να είναι η απόσταση του χρόνου, ή η αχλύς μιας ανατολής μέσα στη θάλασσα.

«Νομίζω ότι αυτό υπήρξε το πιο πολύτιμο εύρημα για εμένα», λέει η Ερατώ Κουτσουδάκ­η. «Ομως η πιο σημαντική πτυχή της έκθεσης κατ' εμέ είναι η άρρητη δήλωση που τη διαπερνά: η αντίληψη του Κωστόπουλο­υ για την ιστορία και την Ελλάδα και η ειλικρινής του επιθυμία να προσφέρει και να αναδείξει τον τόπο του».

Εκθεση στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από τον θάνατό του.

Το όραμα του κορυφαίου τραπεζίτη μέσα από έργα τέχνης, προσωπικά αντικείμεν­α, βιβλία και σημειώσεις.

 ?? ?? On the Third Day (Την τρίτη ημέρα), Στήβεν Αντωνάκος, 1995. Βαμμένο ξύλο και νέον (150 x 152 x 11 εκ.). Συλλογή Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλο­υ.
On the Third Day (Την τρίτη ημέρα), Στήβεν Αντωνάκος, 1995. Βαμμένο ξύλο και νέον (150 x 152 x 11 εκ.). Συλλογή Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece