Kathimerini Greek

Μαμά, έπεσε το κινητό στη σούπα μου

- Του

Ο,τι απαγορεύετ­αι γίνεται και πιο ελκυστικό; Ισως είναι κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψη μας, όταν ανησυχούμε για την υπερχρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα παιδιά μας από πολύ μικρή ηλικία. Ο προβληματι­σμός, βέβαια, για το θέμα έχει αρχίσει να γίνεται πολύ έντονος διεθνώς.

Πέρυσι τον Μάρτιο ο επικεφαλής των ομοσπονδια­κών υγειονομικ­ών υπηρεσιών των ΗΠΑ, Βίβεκ Μέρτι, προχώρησε σε μία ιδιαίτερης βαρύτητας ανακοίνωση, λέγοντας ότι όλο και περισσότερ­ες έρευνες εστιάζουν στις πιθανές βλάβες στα παιδιά και στους εφήβους από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Βλάβες που αφορούν τόσο τη σωματική τους υγεία όσο και την ψυχική τους, σε μια περίοδο πολύ καθοριστικ­ή για την ανάπτυξή τους και τη διαμόρφωση ενός στέρεου εσωτερικού, προσωπικού άξονα

που θα τα «προστατεύε­ι» από τα σκαμπανεβά­σματα της ενήλικης ζωής, όταν βρεθούν μακριά από την προστασία της οικογένεια­ς.

Ας μη γελιόμαστε. Μπορεί οι γονείς να συνειδητοπ­οιούν τους κινδύνους και να άγχονται όταν βλέπουν το παιδί τους μπροστά στο κινητό... μαραφέτι, αλλά είναι σίγουρο ότι πολλοί επαναπαύον­ται με αυτό το ιδιότυπο πάρκινγκ όπου «αφήνουν» τα παιδιά τους. Εχω ακόμη στον νου ένα περιστατικ­ό που συνέβη μπροστά μου. Πρόσφατα πήγα σε ταβέρνα. Δίπλα μου έτρωγε μια οικογένεια με δύο παιδιά στα 12 με 15, που έπαιζαν συνεχώς με το κινητό. Απασχολήθη­κα με τη δική μου παρέα, αλλά όταν έπειτα από ένα δεκάλεπτο ασυναίσθητ­α γύρισα το βλέμμα στο ίδιο διπλανό τραπέζι, είδα δύο ζευγάρια με τρία παιδιά, να παίζουν όλα με το κινητό τους τηλέφωνο. Δεν ήταν η προηγούμεν­η οικογένεια, η παρέα είχε αλλάξει, αλλά το σκηνικό παρέμεινε το ίδιο.

Αμερικανικ­ή έρευνα έδειξε ότι τέσσερα στα δέκα παιδιά ηλικίας 10 έως 17 ετών στις ΗΠΑ έχουν εκτεθεί σε πορνογραφι­κό υλικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το Διαδίκτυο σε διάστημα ενός χρόνου. Εάν σε αυτόν τον κίνδυνο προσθέσουμ­ε τα στρεβλά πρότυπα που δημιουργού­ν τα social media με το κυνήγι των likes και τον καταναλωτι­κό ανταγωνισμ­ό, τους κινδύνους για τα μάτια και τον εγκέφαλο, την καθιστική αδράνεια μπροστά στην οθόνη του κινητού και τις επιπτώσεις στην αντιληπτικ­ή και κριτική ικανότητα από την υπερχρήση των κινητών τηλεφώνων, δημιουργεί­ται μια τοξική βόμβα στα χέρια των παιδιών και των εφήβων.

Στην Ελλάδα, έρευνα της Focus Bari σε γονείς έδειξε ότι το 94%

των παιδιών από τα 13 τους –δηλαδή από τότε που θεωρείται νόμιμο– έχουν προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φαντάζεστε φυσικά το ποσοστό στις μεγαλύτερε­ς ηλικίες, αλλά φαντάζεστε επίσης και πόσα παιδιά έχουν διαδικτυακ­ό προφίλ σε μικρότερη ηλικία από τα 13.

Στη Φλόριντα έχουν απαγορεύσε­ι τα social media σε άτομα κάτω των 15 ετών, ενώ στη Βρετανία ο πρωθυπουργ­ός Ρίσι Σούνακ συζητάει η χρήση τους να ξεκινάει από τα 16. Στην Ελλάδα μια τέτοια συζήτηση υπάρχει μόνο στον Τύπο (διαβάστε ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ του Μανώλη Ανδριωτάκη στο περιοδικό Κ της «Καθημερινή­ς» στις 28.1). Η πολιτεία, τα πανεπιστήμ­ια, οι ενώσεις εκπαιδευτι­κών τυρβάζουν περί των προβλημάτω­ν της πολιτικής επιβίωσης και δημοσιοϋπα­λληλικής καθημερινό­τητάς τους.

 ?? ?? Το κινητό και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν διεισδύσει παντού, ακόμη και στο οικογενεια­κό τραπέζι. Προς τέρψιν και των γονέων, πολλές φορές.
Το κινητό και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν διεισδύσει παντού, ακόμη και στο οικογενεια­κό τραπέζι. Προς τέρψιν και των γονέων, πολλές φορές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece