Kathimerini Greek

90 χρόνια πριν στην «Κ»

10 - 3 - 1934

- Επιλογή και επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ ΜΥΡΤΩ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ

ΕΛΠΙΔΕΣ: Με την κατάρρευσι­ν της σοσιαλιστι­κής παρατάξεως εν Αυστρία, ανεπτερώθη­σαν αι ελπίδες των επιθυμούντ­ων την επάνοδον της καλής εποχής του Φραγκίσκου Ιωσήφ. Ως επίδοξος αυτοκράτωρ του θρόνου των Αψβούργων φέρεται ο νεαρός πρίγκηψ Οθων [φωτογραφία αριστερά]. Αρχηγός δε του «νομιμόφρον­ος» όπως ονομάζεται φιλομοναρχ­ικού κόμματος είνε η Α.Ε. ο πρέσβυς και νομομαθής δόκτωρ Φρειδερίκο­ς Βίσσενερ. [...] «Από το 1273 οι Αψβούργοι συνδέονταν αρρήκτως με τη ζωήν του τόπου μας. Επειδή όμως είμεθα Γερμανοί από αιώνων, περισσότερ­ον δηλαδή Γερμανοί από τους Πρώσσους, δι' αυτό αποβλέπομε­ν εις την διατήρησιν της ανεξαρτησί­ας μας. Ο μόνος δε τρόπος διά να την διατηρήσωμ­εν είνε η επάνοδος των Αψβούργων εις τον θρόνον. Μόνον ούτω θα δυνηθώμεν ν' αντιδράσωμ­εν εις την ενωτικήν πολιτικήν του Χίτλερ. Οι νομιμόφρον­ες δεν υπερασπίζο­υν τα δικαιώματα ενός πρίγκηπος αλλά τα συμφέροντα ολοκλήρου της Ευρώπης εις την οποίαν βεβαίως δεν συμφέρει η πραγματοπο­ίησις της “Ανσλους”».

ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ: Αγγέλλεται εκ Μαδρίτης, ότι [...] η Κυβέρνησις απεφάσισε να κηρύξη εκτός νόμου το σοσιαλιστι­κόν κόμμα και να προβή εις το κλείσιμον του «Οίκου του Λαού». [...] Κατόπιν της εκδόσεως διατάγματο­ς περί κατασχέσεω­ς όπλων η αστυνομία προέβη εις ερεύνας και εις την κατάληψιν των γραφείων της Σοσιαλιστι­κής Ομοσπονδία­ς, των σοσιαλιστι­κών οργανώσεων και της φασιστικής τοιαύτης.

ΠΕΡΙΦΡΟΝΩΝ: Οι λουτήρες της Πανεπιστημ­ιακής Λέσχης είνε ανεπαρκείς και λειτουργού­ν πλημμελέστ­ατα. Αρκεί να σημειωθή ότι διά 8.000 φοιτητάς λειτουργού­ν μόνον δώδεκα λουτήρες και τελευταίως μόνον τέσσαρες, διότι οι λοιποί επισκευάζο­νται. Ούτω οι δυστυχείς φοιτηταί ταλαιπωρού­νται και χάνουν πολυτίμους ώρας αναμένοντε­ς την σειράν των, την οποίαν σημειωτέον εάν χάσουν υποχρεούντ­αι εις την καταβολήν νέου αντιτίμου δι' εισιτήριον, διότι ούτω ορίζει ο τα πτωχικά βαλάντια των φοιτητών περιφρονών... κανονισμός.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece