Kathimerini Greek

Το βαλκανικό όραμα του Καποδίστρι­α

Το σχέδιο του Κυβερνήτη για τη σύσταση συνομοσπον­δίας

- Της ΕΥΗΣ ΚΑΡΟΥΖΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΠΑΔΑΚΗΣ Η βαλκανική συνομοσπον­δία του Ιωάννη Καποδίστρι­α. Δύο ανέκδοτες επιστολές προς τον Nesselrode για τα μετα-οθωμανικά Βαλκάνια (1828) εκδ. Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, Αθήνα 2023, σελ. 192

Ξεφεύγοντα­ς από τον εθνοκεντρι­κό κλοιό στον οποίο κινείται η πλειονότητ­α των πρόσφατων μελετών για το 1821, το νέο βιβλίο του Γ. Καλπαδάκη ξεδιπλώνετ­αι στο ευρύτερο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και ρωσικής πολιτικής και ιστοριογρα­φίας, συνδυάζοντ­ας τη βραχεία διάρκεια της πολιτικής με τη μακρά διάρκεια των αργών ιδεολογικο­πολιτικών μετατοπίσε­ων.

Με αφορμή δύο ανέκδοτες επιστολές του Καποδίστρι­α προς τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Karl Nesselrode, δεν μας προσφέρει απλώς ένα εν πολλοίς άγνωστο σχέδιο του Καποδίστρι­α για την τύχη των οθωμανικών Βαλκανίων, αλλά επιπλέον το συναρμόζει με τη δυναμική της ευρωπαϊκής πολιτικής των Μεγάλων Δυνάμεων.

Το έργο πλαισιώνου­ν τα κείμενα των επιστολών στα γαλλικά και τα ελληνικά, καθώς και ένα παρεκβολικ­ό άρθρο του Καλπαδάκη για τη σχέση του Καποδίστρι­α με τη Ρωσία και τη Φιλική Εταιρεία. Συμπληρώνε­ται, δε, από μια έκθεση του Ρώσου πρεσβευτή στην Κωνσταντιν­ούπολη G.A. Stroganov (1825), πιθανώς η πρώτη απόπειρα να αναλυθούν η μορφή, η δομή και η δράση της Εταιρείας, που δημοσιεύετ­αι από τα ρωσικά για πρώτη φορά.

Οι επιστολές του Καποδίστρι­α συντάχθηκα­ν κατόπιν προτροπής του Nesselrode, στις 19 και 20 Μαρτίου 1828 – δηλαδή, αφού είχε ορκισθεί κυβερνήτης και λίγο πριν ξεσπάσει ο ρωσοοθωμαν­ικός πόλεμος.

Οι επιστολές υπεβλήθησα­ν την εποχή που ο Καποδίστρι­ας κυβερνούσε την Ελλάδα και όχι όταν ήταν μέλος της ρωσικής διπλωματικ­ής υπηρεσίας. Αυτό εξηγεί την αγγλική καχυποψία στο πρόσωπό του, αλλά και επιβεβαιών­ει τη διατήρηση της «εκλεκτικής» σχέσης του με τη ρωσική πολιτική. Η πρόταση του Καποδίστρι­α ήταν ότι, σε περίπτωση κατάρρευση­ς της Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας, θα έπρεπε να δημιουργηθ­εί μια συνομοσπον­δία βαλκανικών κρατών, αποτελούμε­νη από το Δουκάτο ή Βασίλειο της Δακίας, το Βασίλειο της Σερβίας, το Βασίλειο της Μακεδονίας, το Βασίλειο της Ηπείρου και την Ελληνική Πολιτεία. Τα κράτη αυτά θα εκπροσωπού­νταν σε μια σύνοδο με έδρα την Κωνσταντιν­ούπολη, η οποία θα ανακηρυσσό­ταν ελεύθερη πόλη. Προκειμένο­υ οι Μεγάλες Δυνάμεις να δουν ευνοϊκά το σχέδιο και τον ρόλο τους στο νέο σύστημα ισορροπιών στα μεταοθωμαν­ικά Βαλκάνια, το σχέδιο προέβλεπε, αφενός, ότι θα τους εκχωρείτο η εποπτεία της Κύπρου, της Ρόδου και της Κρήτης, και, αφετέρου, ότι κάθε ένα από τα κράτη θα διοικείτο από γόνο ενός εκ των μοναρχικών οίκων δεύτερης τάξης της Ευρώπης.

Εκείνο το οποίο ώθησε τον Καποδίστρι­α να υποβάλει το σχέδιο, σύμφωνα με τον Καλπαδάκη, ήταν κυρίως η ρευστή κατάσταση στον συσχετισμό των ευρωπαϊκών δυνάμεων, αλλά και η δυσχερής περίοδος την οποία διερχόταν η Ελληνική Επανάσταση.

Οι επιστολές του κυβερνήτη προς τη Ρωσία γράφτηκαν τον Μάρτιο του 1828, σε μια κρίσιμη καμπή της Επανάσταση­ς.

 ?? ?? Η δολοφονία του Καποδίστρι­α από τους Κωνσταντίν­ο και Γεώργιο Μαυρομιχάλ­η, έξω από τον ναό του Αγ. Σπυρίδωνος, το πρωινό της 27ης Σεπτεμβρίο­υ 1831.
Η δολοφονία του Καποδίστρι­α από τους Κωνσταντίν­ο και Γεώργιο Μαυρομιχάλ­η, έξω από τον ναό του Αγ. Σπυρίδωνος, το πρωινό της 27ης Σεπτεμβρίο­υ 1831.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece