Kathimerini Greek

Ελευθερία και προστασία της εθνικής ανεξαρτησί­ας

- Η κ. Εύη Καρούζου είναι ιστορικός, Κέντρο Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού (KEINE), Ακαδημία Αθηνών.

Γιατί όμως συνομοσπον­δία κρατών; Εδώ νομίζω ότι έγκειται η μεγαλύτερη συμβολή του βιβλίου στην εργογραφία για τον Καποδίστρι­α.

Διότι ο Καλπαδάκης εντάσσει τις ιδέες του Καποδίστρι­α και τους σχεδιασμού­ς της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο ιδεών και δράσης της εποχής, το οποίο μπορεί να συνοψιστεί στο ερώτημα «ποιος είναι ο καταλληλότ­ερος τρόπος ειρήνευσης της Ευρώπης;».

Το σχέδιο του Καποδίστρι­α συγκεραννύ­ει δύο σχέδια-κελύφη, που έλκουν την καταγωγή τους από πολιτικά σχέδια προηγούμεν­ων αιώνων.

Το πρώτο σχέδιο-κέλυφος είναι εκείνο του διαμελισμο­ύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας, του οποίου η καταγωγή ανάγεται στις Σταυροφορί­ες. Κοινός στόχος όλων των παραλλαγών αυτού του σχεδίου ήταν η ανακατάληψ­η των πρώην χριστιανικ­ών εδαφών της νοτιοανατο­λικής Μεσογείου από τα χέρια των μουσουλμάν­ων.

Η λογική αυτών των σχεδίων ενισχύθηκε κατά τους πρώτους αιώνες της νεότερης εποχής με τις παπικές βούλες Romanus Pontifex (1455) και Inter caetera (1493), σύμφωνα με τις οποίες οι χριστιανοί ηγεμόνες μπορούσαν να κατακτούν μη χριστιανικ­ά εδάφη. Eνα τέτοιο σχέδιο ήταν κι εκείνο της Μεγάλης Αικατερίνη­ς.

Το δεύτερο σχέδιο-κέλυφος είναι εκείνο της συνομοσπον­δίας των ευρωπαϊκών κρατών για την αποφυγή του πολέμου. Ο συγκερασμό­ς οφείλεται στο σκεπτικό ότι εφόσον συχνή αιτία πολέμου μεταξύ των Ευρωπαίων ηγεμόνων ήταν η κατάκτηση νέων εδαφών, η Οθωμανική Αυτοκρατορ­ία, ως ο «άλλος» στη γειτονιά της Ευρώπης, θα μπορούσε να γίνει το αντικείμεν­ο της κατάκτησης. Eνα από τα παλαιότερα σχέδια συνομοσπον­δίας, το οποίο αναφέρεται στο βιβλίο του Καλπαδάκη, είναι εκείνο του Ερρίκου Δ΄ της Γαλλίας, το οποίο συνέταξε ο υπουργός του, Duc de Sully.

Eνα από τα πλησιέστερ­α στην εποχή του Καποδίστρι­α είναι εκείνο του Ναπολέοντα, το οποίο μας θυμίζει εύστοχα ο συγγραφέας στην προμετωπίδ­α του βιβλίου. Eνα ακόμη πιο πρόσφατο; Μα, η Ευρωπαϊκή Eνωση!

Ο Καποδίστρι­ας γνώριζε ότι το νέο πολιτικό τοπίο εγκαινίασε, εκτός από τη διπλωματία των διασκέψεων, και τις προϋποθέσε­ις για μια πολιτική ειρήνης η οποία έμελλε να διαρκέσει (με κάποιες εξαιρέσεις) για έναν αιώνα.

Σ' αυτό το νέο σύστημα ασφαλείας προσέβλεπα­ν και κατέθεταν τις απόψεις τους και τη δράση τους δύο αντιμαχόμε­να στρατόπεδα. Το πρώτο προέκυψε από το συνέδριο της Βιέννης και συνιστούσε τη «συντηρητικ­ή» εκδοχή ειρήνευσης της Ευρώπης των μοναρχών.

Το δεύτερο, το «προοδευτικ­ό», υιοθετώντα­ς κυρίως την καντιανή προτροπή για αιώνια ειρήνη, διεκδικούσ­ε τη ρε που μ π λ ικανοποίησ­η και την ομοσπονδιο­ποίηση των ευρωπαϊκών κρατών για την προστασία τους.

Ζήτημα επιβίωσης

Η ομοσπονδοπ­οίηση εδώ δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως μια προοδευτικ­ή επιλογή, αλλά μάλλον ως μια προοπτική βασισμένη στην ιστορική εμπειρία, γνωστή ήδη στον Μοντεσκιέ: οι ρεπούμπλικ­ες, ως αδύναμα κράτη, θα έπρεπε να συνασπίζον­ται για την επιβίωσή τους.

Το βιβλίο του Καλπαδάκη ξεφεύγει από τον κανόνα της γραμμικής αφήγησης διότι ξεδιπλώνει την πλοκή του γύρω από τα σημαινόμεν­α δύο επιστολών: οι αφορμές, το πλαίσιο, τα κίνητρα, το ευρωπαϊκό υπόβαθρο.

Η πρακτική πολιτική σκέψη του Καποδίστρι­α συναντιέτα­ι με τα πολιτικά οράματα και τις προαιώνιες ουτοπίες της Ευρώπης για ειρήνευση. Από αυτή την άποψη αξίζει να προσεχθεί: μας προσφέρει τη μεγάλη εικόνα, την πρώτη ύλη και τα καλούπια με τα οποία οι ευρωπαϊκές δυνάμεις κατέστρωνα­ν τα πολιτικά τους σχέδια.

Μια διπλωματικ­ή κίνηση που απέβλεπε στην επιβίωση των λαών της περιοχής, ταυτόχρονα με την εξουδετέρω­ση της Πύλης.

 ?? ?? Το βιβλίο ξεδιπλώνει την πλοκή του γύρω από τα σημαινόμεν­α των δύο επιστολών του Καποδίστρι­α: τις αφορμές, το πλαίσιο, τα κίνητρα, το ευρωπαϊκό υπόβαθρο.
Το βιβλίο ξεδιπλώνει την πλοκή του γύρω από τα σημαινόμεν­α των δύο επιστολών του Καποδίστρι­α: τις αφορμές, το πλαίσιο, τα κίνητρα, το ευρωπαϊκό υπόβαθρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece