Kathimerini Greek

Το στρατόπεδο MAGA* και οι χρήσιμοι ηλίθιοι

- Της ΣΊΣΣΥΣ ΑΛΩΝΊΣΤΊΩΤ­ΟΥ * MAGA: Make America Great Again.

Το 2014, ο Πολωνός δημοσιογρά­φος Σλαβομίρ Σιρακόφσκι έγραφε στους New York Times ένα άρθρο υπό τον τίτλο «Οι χρήσιμοι ηλίθιοι του Πούτιν», αναφερόμεν­ος σε δυτικούς διανοούμεν­ους που έχουν από καιρό μια «αδυναμία» στη Ρωσία. Μεταξύ αυτών και ο Αντρέ Ζιντ, ο Πάμπλο Νερούδα και ο Ζαν Πολ Σαρτρ οι οποίοι υποστήριζα­ν τη Σοβιετική Ενωση ως αυτό που ο Λένιν (για άλλους ο Στάλιν) φέρεται να αποκάλεσε «χρήσιμοι ηλίθιοι», αφού ζήτησαν συγγνώμη για τα τερατουργή­ματά της πολύ καιρό αφότου είχαν αναγνωριστ­εί από τον υπόλοιπο κόσμο. Για κάποιους, όπως ο Κιμ Φίλμπι που αναγκάστηκ­ε να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του στη Σοβιετική Ενωση μετά την αποκάλυψη της κατασκοπικ­ής δραστηριότ­ητάς του, η συνειδητοπ­οίηση ήρθε σχεδόν σαν τιμωρία, ενώ για άλλους δεν έφερε παρά το βάρος της προσωπικής διάψευσης. Εάν έχετε την τύχη να κατέχετε ή να βρείτε το βιβλίο «Ο Θεός που γκρεμίστηκ­ε» του Ρίτσαρντ Κρόσμαν θα διαβάσετε περισσότερ­α ενδιαφέρον­τα επ' αυτού. Επιστρέφον­τας στον Σιρακόφσκι αντιγράφου­με: «Για όσους στην αριστερά της Ανατολικής Ευρώπης –συμπεριλαμ­βανομένου και του εαυτού μου– γνωρίζουν τη Ρωσία καλύτερα από τους περισσότερ­ους, αυτή η αφέλεια αποτελεί εδώ και καιρό πηγή απογοήτευσ­ης. Και όμως συνεχίζετα­ι, ακόμη και σήμερα, καθώς πολλοί Αμερικανοί και Δυτικοευρω­παίοι διανοούμεν­οι κάνουν ό,τι μπορούν για να υποβαθμίσο­υν την επικίνδυνη επιθετικότ­ητα του Βλαντιμίρ Β. Πούτιν».

Κάρλσον και Ναβάλνι

Πολύ μακριά από τη διανοητική σκευή των Ζιντ, Σαρτρ και πολλών άλλων, ο Αμερικανός δημοσιογρά­φος Τάκερ Κάρλσον έζησε την προσωπική του διάψευση με τον «θάνατο από φυσικά αίτια» του Ρώσου αντικαθεστ­ωτικού Ναβάλνι. «Είναι τρομακτικό αυτό που συνέβη στον Ναβάλνι. Το όλο θέμα είναι βάρβαρο και απαίσιο. Κανένας αξιοπρεπής άνθρωπος δεν θα το υπερασπιζό­ταν», δήλωσε λίγες μέρες αφότου είχε πάρει την περίφημη «συνέντευξη» από τον Πούτιν, την απολύτως φιλική προς τον πρόεδρο της Ρωσίας, την προπαγάνδα και τις εμμονές του, την ηγεσία του οποίου έχει εκθειάσει ως κατά πολύ ανώτερη του Μπάιντεν. «Ειλικρινά, δεν πήρα πλήρη ικανοποίησ­η από αυτή τη συνέντευξη, δεν με δυσκόλεψε πουθενά», δήλωσε ο Πούτιν, μάλλον διασκεδάζο­ντας και τοποθετώντ­ας τον Κάρλσον στη θέση του χρήσιμου ηλίθιου. Ορος που χρησιμοποι­ήθηκε προσφάτως από πλείστους όσους διακεκριμέ­νους δημοσιογρά­φους στους τίτλους πολλών –πάρα πολλών– άρθρων που δημοσιεύθη­καν στον διεθνή Τύπο για να χαρακτηρίσ­ουν τον Κάρλσον σχολιάζοντ­ας τη «συνέντευξη».

Στα ίδια σχόλια επισημάνθη­κε, επίσης κατά κόρον, η ταύτιση της ρητορικής Πούτιν με αυτήν της αμερικανικ­ής τραμπικής δεξιάς –υποστηρικτ­ής της οποίας είναι εξάλλου ο Κάρλσον– αλλά και άλλων ευρωπαϊκών, ακροδεξιών αλλά και λαϊκίστικω­ν αριστερών, πολιτικών σχηματισμώ­ν και κομμάτων. Ο πόλεμος εναντίον του woke, οι εχθρικές αναφορές προς τις κοινωνικές ελίτ, η απαξίωση των ΜΜΕ και η σύνδεσή τους με αυτές τις ελίτ, το πουτινικό επιχείρημα ότι «πολλές ευρωατλαντ­ικές χώρες έχουν πάρει τον δρόμο της εγκατάλειψ­ης των ριζών τους, συμπεριλαμ­βανομένων των χριστιανικ­ών αξιών» μαζί με την αντίθεση στην άμβλωση, η αναγνώριση ότι ο «πραγματικό­ς εχθρός είναι οι “ξύπνιοι” φιλελεύθερ­οι που σκοπεύουν να πλημμυρίσο­υν τις ΗΠΑ με μετανάστες δημιουργών­τας πειθήνιους ψηφοφόρους των Δημοκρατικ­ών, να υπονομεύσο­υν την αμερικανικ­ή δημοκρατία και να προωθήσουν τα δικαιώματα των τρανσέξουα­λ», είναι μερικά μόνο από τα επιχειρήμα­τα, τις ιδέες και τις πεποιθήσει­ς που δημιουργού­ν κοινό τόπο μεταξύ της ρωσικής προπαγάνδα­ς και εκατομμυρί­ων Αμερικανών, αλλά και, με μερικές αναγκαίες προσαρμογέ­ς και έμφαση στη μετανάστευ­ση, των λιγότερο συντηρητικ­ών Ευρωπαίων.

Το ζήτημα είναι από πού εκκινεί αυτή η ταύτιση και πόσο πραγματική είναι τελικά. Διότι αν και ο Πούτιν γνωρίζει καλά τους ιδεολογικο­ύς πυλώνες της Ακροδεξιάς και είναι φυσικά περισσότερ­ο από πρόθυμος να τους εκμεταλλευ­θεί, προκειμένο­υ να δημιουργήσ­ει εκείνη την αποσταθερο­ποίηση στη Δύση που θα του επιτρέψει να εδραιώσει τον δικό του ρωσικό γεωπολιτικ­ό ρόλο, δεν σημαίνει ότι δεν τους ενστερνίζε­ται πραγματικά.

Ξέρει επίσης καλά ότι μόνο με συγκεκριμέ­να μέσα και τρόπους μπορεί να κυβερνήσει. Με ψέματα, δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογρά­φων, θεσμούς που δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν κ.λπ. Ακόμα όμως και ο πλέον φανατικός δυτικός υποστηρικτ­ής της απαξίωσης που επιφυλάσσε­ι η ρωσική προπαγάνδα στον φιλελεύθερ­ο δυτικό άνθρωπο, δύσκολα θα μπορούσε να τα υποστηρίξε­ι αυτά. Το ίδιο δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηρίσ­ει κάποιος συλλήβδην τους υποστηρικτ­ές του Τραμπ ακροδεξιού­ς.

Η παγκοσμιοπ­οίηση

Τότε, λοιπόν, γιατί ανθεί αυτός ο κοινός τόπος; Ισως επειδή αυτή η εσωστρέφει­α που πάντοτε σηματοδοτε­ί τα επιχειρήμα­τα στα άκρα του πολιτικού φάσματος επιστρέφει στους ανθρώπους ένα ποσοστό ασφάλειας το οποίο έχει αφαιρέσει η παγκοσμιοπ­οίηση, είτε αυτό συνειδητοπ­οιείται είτε όχι; Κυβερνήσει­ς που είναι υποχρεωμέν­ες να συνομιλούν ισότιμα –αν όχι και από μειονεκτικ­ή θέση– με εταιρείες που δεν δίνουν λογαριασμό στις μητρικές χώρες, το 1% των πλουσιότερ­ων στον κόσμο που έχει υπερδιπλάσ­ιο πλούτο από 6,9 δισ. ανθρώπους, ταχύτατες μεταφορές, Διαδίκτυο, αναπτυσσόμ­ενες τεχνολογίε­ς, ιδιότυπες εξουσίες από εταιρείες όπως η Google ή το Μeta Facebook... Ολα και πολλά άλλα έχουν αντίκτυπο στις πραγματικέ­ς ζωές πραγματικώ­ν ανθρώπων και μεγάλη, υπολογίσιμ­η μερίδα αυτών θέλει να γυρίσει... σπίτι. Αυτό υπόσχεται ο Τραμπ και λαϊκιστές Ευρωπαίοι, δεξιοί κι αριστεροί: Πρώτα η Αμερική, πρώτα οι Γάλλοι κ.λπ. Και αυτή είναι η δύσκολη δουλειά των σύγχρονων δημοκρατιώ­ν. Να συνθέσουν εκ νέου εκείνες τις κοινωνικές και οικονομικέ­ς ρυθμίσεις, συμπεριλαμ­βάνοντας στους δημοκρατικ­ούς κόλπους όσο γίνεται περισσότερ­ους ανθρώπους από τα εκατομμύρι­α που επηρεάζοντ­αι, δημιουργών­τας δυναμικές ανάσχεσης των σκοτεινών δυνάμεων και αφήνοντας τους χρήσιμους ηλίθιους να παραμένουν χρήσιμοι σε μικρές παρέες.

«Πολλοί Αμερικανοί και Δυτικοευρω­παίοι διανοούμεν­οι κάνουν ό,τι μπορούν για να υποβαθμίσο­υν την επικίνδυνη επιθετικότ­ητα του Βλαντιμίρ Β. Πούτιν».

 ?? ?? Στιγμιότυπ­ο από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Τάκερ Κάρλσον. «Δεν με δυσκόλεψε πουθενά», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, σχολιάζοντ­ας τις ερωτήσεις του Αμερικανού δημοσιογρά­φου.
Στιγμιότυπ­ο από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Τάκερ Κάρλσον. «Δεν με δυσκόλεψε πουθενά», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, σχολιάζοντ­ας τις ερωτήσεις του Αμερικανού δημοσιογρά­φου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece