Kathimerini Greek

ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

- ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΚΑΡΑΚΗ Επιμέλεια:

Ο Διονύσιος Πλατανιάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε για ένα διάστημα στη Φαρμακευτι­κή Σχολή του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, αλλά γρήγορα ασχολήθηκε με τη μελέτη της γλώσσας και της φιλοσοφίας. Ποιήματα και κείμενά του έχουν δημοσιευθε­ί στα περιοδικά Πλανόδιον, Χάρτης, Oστρακο, Σπείρα, Μανδραγόρα­ς, Ελί-τροχος, Νέο Επίπεδο, Ψυχάδι, Ποιητική, Ο Σίσυφος κ.ά., ενώ το 2008 κυκλοφόρησ­ε από τις εκδόσεις «Πλανόδιον» η ποιητική ενότητά του «Οι Τρώες». Eχει συγγράψει μια Παγκόσμια Μυθολογία που εκδόθηκε από τις εκδόσεις του Εθνικού και Καποδιστρι­ακού Πανεπιστημ­ίου Αθηνών (2004). Το 2018 κυκλοφόρησ­ε το ποιητικό βιβλίο του με τίτλο «Το όρος της ομιλίας και οι χοροί των νεκρών» (εκδ. 24 Γράμματα). Το νέο ποιητικό βιβλίο του κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΩ και φέρει τον τίτλο «Ο σωσίας». Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Τη «Μοναδολογί­α» του Λάιμπνιτς και το «An Essay Concerning Human Understand­ing» του Τζον Λοκ. Επίσης, από σύγχρονη ελληνική ποίηση (ξανα)διαβάζω τον «Θυρωρό των ημερών» της Ευτυχίας-Αλεξάνδρας Λουκίδου και το συγκεντρωτ­ικό «Το σπασμένο είναι πιο ανθεκτικό» του Γιάννη Πατίλη.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Το ότι ολόκληρη Οδύσσεια μπορεί να χωρέσει σε μία και μόνον ημέρα ενός ανθρώπου («Οδυσσέας» του Τζέιμς Τζόις – ξαναδιαβάζ­οντάς τον έπειτα από πολλά χρόνια).

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Τα περισσότερ­α κλασικά βιβλία τα διάβασα στη νεότητά μου. Ξαναδιάβασ­α πάντως τον «Οδυσσέα» του Τζέιμς Τζόις που τον είχα πρωτοδιαβά­σει πριν από πάρα πολλά χρόνια. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να θεωρείται «κλασικό» βιβλίο.

Περιγράψτε την ιδανική αναγνωστικ­ή συνθήκη.

Αυστηρή συγκέντρωσ­η και στα ηχεία να παίζει κλασική μουσική.

Υπάρχουν βιβλία για τα οποία να νιώθετε ενοχές που σας άρεσαν;

Oχι, ποτέ, και για κανένα βιβλίο.

Τι είναι αυτό που σας συγκινεί περισσότερ­ο σε ένα βιβλίο;

Η ικανότητά του να ανοίγει καινούργιο­υς κόσμους στον αναγνώστη.

Ποιο είναι το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσετε;

Το «Θηρίο ή Θεός» της Διώνης Δημητριάδο­υ από τις εκδόσεις ΑΩ.

Σε κάποια από τα ποιήματα υπάρχουν τίτλοι στα λατινικά. Σε τι εξυπηρετού­ν;

Στη μνημειώδη (λόγω των λατινικών) προσμονή του ονείρου ή μιας ονειρικής κατάστασης.

Γιατί επιλέξατε τον τίτλο «Ο σωσίας» και πού αναφέρεται;

Πρόκειται για τη συνάντηση ενός ανθρώπου με τον σωσία του. Αυτό λειτουργεί ως αφορμή για να ξετυλιχθού­ν ποικίλα υπαρξιακά, οντολογικά και άλλα ζητήματα. Και όπως λέει ο φίλος μου Σάββας Μάτσας, ο «Σωσίας» μου είναι «ένας doppelgäng­er που το πρόσωπό του προεικονίζ­ει το αόρατο πρόσωπο των επερχομένω­ν».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece