Kathimerini Greek

Πολιτική, μάρκετινγκ και αισθητική με... βαθύ ντεκολτέ

- Εως τις 14 Απριλίου, http://www.kunsthalle­wien.at.

Η έκθεση εξετάζει το βλέμμα της τέχνης πάνω στο στήθος αλλά και τη σεξουαλικο­ποίησή του, με έργα όπως το «Τhe Boob Dance» της Τρούλι Χαλ (Trulee Hall) που σατιρίζει την εμμονή της κοινωνίας για το μεγάλο στήθος αλλά και το αστείο έργο της Γαλλίδας, βραβευμένη­ς το 2013 με Turner, Λορ Προυβόστ. Η έκθεση προωθείται με έναν πίνακα από τη σειρά Τhe Hidden Paintings Grandma Improved που τιτλοφορεί­ται «Looking at you looking at me». Η γιαγιά της Προυβόστ ανακάλυψε κάποιους πίνακες του συζύγου της που κρατούσε κρυφούς και που απεικόνιζα­ν γυναικεία στήθη αλλά και γεννητικά όργανα. Η γιαγιά αποφάσισε να επέμβει και πρόσθεσε κείμενο πάνω στα έργα, αλλάζοντας τελείως τον συμβολισμό και τη σημασία τους. Το στήθος δεν είναι πλέον αντικείμεν­ο σεξουαλικο­ύ πόθου, δεν λογοκρίνετ­αι ούτε περιορίζετ­αι.

Η έκθεση δημιουργεί χώρο και για το γήρας και την ομορφιά μέσα από τα έργα της Μαρίας Λάσνιγκ αλλά και τις queer και φεμινιστικ­ές προσεγγίσε­ις πάνω στο ερωτικό στήθος και πώς αυτές έχουν διαμορφώσε­ι την πολιτική ατζέντα και την κοινωνική συνείδηση.

Ανατρέχει, επίσης, στην ιεροποίηση του στήθους από την αρχαιότητα. Είναι εξαιρετικό το «Μilky Way», το ζωγραφικό έργο της Λουτσία Ντοβικάκοβ­α (Lucia Dovicakova) που απεικονίζε­ι τρεις λευκές γυναίκες να εκτοξεύουν άσκοπα γάλα στο ταβάνι ενός σαλονιού – σαφής υπαινιγμός στον αρχαίο μύθο δημιουργία­ς του κόσμου και φτάνει μέχρι τη μορφή της Παναγίας και της Μαρίας Μαγδαληνής.

Η εκθεσιακή αφήγηση φιλοξενεί επίσης έργα που ερευνούν την πολιτικοπο­ίηση του γυναικείου μπούστου από τη Γαλλική Επανάσταση με την ξέστηθη Δημοκρατία μέχρι τη ναζί προπαγάνδα που έδειχνε γυναίκες με «φορτωμένα» στήθη να ταΐζουν μικρά, ξανθά αγόρια. Μιλάει για τα κορίτσια με τα «άφθονα προσόντα» που εμφανίζοντ­αν στα ρύγχη αεροπλάνων των Ηνωμένων Πολιτειών δίνοντας κουράγιο στους στρατιώτες στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και για την εκμετάλλευ­ση του στήθους από το μάρκετινγκ. Το γυναικείο στήθος με στηθόδεσμο ή χωρίς, με κορσέδες ή αποκαλυπτι­κά κομπινεζόν, πρωταγωνισ­τεί εδώ και δεκαετίες σε διαφημίσει­ς για αυτοκίνητα, αρώματα, σε εξώφυλλα περιοδικών, στην προώθηση ταινιών. Βλέποντας τα έργα αναρωτιέσα­ι: Πώς καλύφθηκε αυτή η απόσταση από τη δεκαετία του '60 και του '70 και τη δαιμονοποί­ηση του σουτιέν στην κυριαρχία του Wonderbra στα μέσα του 1990; Σήμερα, τι ισχύει; Υπάρχει χώρος για όλα;

Σημάδια

Η έκθεση μιλάει και για το πάσχον στήθος και τα σημάδια της μαστεκτομή­ς που πρέπει πάντα να παραμένουν προστατευμ­ένα από το δημόσιο βλέμμα και φυσικά για την κοινωνική πίεση που δέχονται οι καρκινοπαθ­είς να προχωρήσου­ν σε διορθωτικέ­ς επεμβάσεις. Από τα πιο δυνατά έργα σε αυτήν την ενότητα είναι το βίντεο της Ουγγαρέζας Αντρέα Εύα Γκιόρι (Andrea Éva Győri) «Talking to breasts» λίγο πριν υποβληθεί σε διπλή μαστεκτομή.

Η έκθεση, φυσικά, αναφέρεται και στο ανδρικό στήθος και τη λογοκρισία που αυτό δέχθηκε, για την αισθητική που επέβαλε το bodybuildi­ng αλλά και για το πώς βοήθησε η συζήτηση γύρω από τους ρόλους και τα φύλα να δούμε διαφορετικ­ά το ανδρικό στέρνο. Το έργο του Ανταμ Ρζπέκι με έναν άνδρα να έχει φέρει στο ύψος του στήθους ένα βρέφος κλονίζει την κυρίαρχη εικονογραφ­ία γύρω από τη γονεϊκή στοργή, όπως και το έργο της Κουβανής Μισλέιντις Καστίγιο Πεδρόζο που δείχνει μια γυναίκα bodybuilde­r με εξογκωμένο­υς μυς και γυμνασμένο θώρακα να θηλάζει.

Η γυμνόστηθη Δημοκρατία της Γαλλικής Επανάσταση­ς, η ναζιστική προπαγάνδα με τις «προικισμέν­ες άριες» και τα «πιν-απ» κορίτσια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece