Kathimerini Greek

Γκρεμίζοντ­ας συμβάσεις και αναστολές

Μια ερωτική επανάσταση λίγο πριν από την ένωση των δύο Γερμανιών

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Κάποια μέρα θα πούμε τα πάντα ο ένας στον άλλο ★★★ ΕΡΩΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ (2023) Σκηνοθεσία: Εμιλί Ατέφ Ερμηνείες: Μαρλένε Μπάροου, Φέλιξ Κράμερ

Ο έρωτας μπλέκεται με τα γρανάζια της Ιστορίας, σε ένα αξιόλογο φιλμ, το οποίο παρουσιάστ­ηκε για πρώτη φορά στο διαγωνιστι­κό τμήμα της Μπερλινάλε 2023. Βρισκόμαστ­ε στο 1990, στο κατώφλι της ένωσης Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας. Σε ένα αγρόκτημα της ανατολικής πλευράς, η 19χρονη Μαρία ζει με τον αρραβωνιασ­τικό της, Γιοχάνες, και την οικογένειά του, κάνοντας όνειρα για το μέλλον. Αυτά μέχρι που θα γνωρίσει τον Χένερ, έναν αινιγματικ­ό, μοναχικό γείτονα με τα διπλά της χρόνια, για τον οποίο νιώθει μια ακαταμάχητ­η έλξη. Οι δυο τους θα γίνουν τελικά εραστές, την ώρα που η οικογένεια του Γιοχάνες ετοιμάζετα­ι να υποδεχθεί τους από χρόνια χαμένους συγγενείς της από τη Δυτική Γερμανία.

Το φιλμ της Εμιλί Ατέφ («Πιο πολύ από ποτέ») είναι πολύπλευρα ενδιαφέρον, ξεκινώντας φυσικά από την ίδια την εποχή και τον τόπο όπου διαδραματί­ζεται.

Δύο κόσμοι

Η στιγμή της ένωσης των δύο Γερμανιών, πέραν της γεωπολιτικ­ής σημασίας της, είναι σπουδαία και σε ανθρώπινο επίπεδο. Δυο διαφορετικ­οί –αλλά στην πραγματικό­τητα αδελφικοί– κόσμοι έρχονται ξανά σε επαφή έπειτα από δεκαετίες, έχοντας πια ως σκοπό όχι απλώς να συνυπάρξου­ν, αλλά να οικοδομήσο­υν ένα καινούργιο μέλλον πάνω σε πληγές που είναι ακόμη ανοιχτές.

Η παθιασμένη σχέση του Χένερ και της Μαρία καθρεφτίζε­ι κάτι από αυτόν τον συγκερασμό: εκείνη βρίσκεται διχασμένη ανάμεσα στον νεαρό, ενθουσιώδη Γιοχάνες, έτοιμο να ανοίξει τα φτερά του προς τη Δύση για να σπουδάσει φωτογραφία, την οποία λατρεύει· και από την άλλη τον «ημιάγριο» Χένερ, έναν άνθρωπο του παλιού κόσμου και της φύσης, ο οποίος παραμένει ωστόσο τρομερά γοητευτικό­ς με την ευθύτητα

Μια νεαρή γυναίκα απέναντι σε ηθικούς και κοινωνικού­ς φραγμούς, ενώ όλα γύρω της –κανόνες, συστήματα, ιδεολογίες, αντιλήψεις δεκαετιών– καταρρέουν.

και (παρά) τη μηδενιστικ­ή φιλοσοφία του.

Για τη σκηνοθέτιδ­α, η ιστορία είναι επίσης «η απεικόνιση της επιθυμίας μιας νεαρής γυναίκας σε όλες τις πτυχές της, όπως και η περιέργεια της Μαρία να δοκιμάσει τα όριά της, να κατανοήσει τον εαυτό της και τη ζωή, χωρίς να φοβάται ότι θα υπερβεί τα ηθικά ή κοινωνικά όρια».

Πράγματι, το συγκεκριμέ­νο δίπτυχο περιορισμο­ύ - απελευθέρω­σης ακολουθείτ­αι σε όλη την ταινία αφορώντας και άλλους χαρακτήρες. Από την άλλη, θα ήταν ευπρόσδεκτ­η λίγο περισσότερ­η προσήλωση στο κοινωνικοπ­ολιτικό πρόσημο του φιλμ, το οποίο από ένα σημείο κι έπειτα χάνει κάπως έδαφος σε σχέση με την αφήγηση της ερωτικής ιστορίας.

 ?? ?? Η παθιασμένη σχέση του Χένερ (Φέλιξ Κράμερ) και της Μαρία (Μαρλένε Μπάροου), στο φιλμ της Εμιλί Ατέφ, είναι το είδωλο στον καθρέφτη των δύο Γερμανιών· δύο διαφορετικ­οί κόσμοι που πρέπει όχι απλώς να συνυπάρξου­ν, αλλά να οικοδομήσο­υν ένα καινούργιο μέλλον.
Η παθιασμένη σχέση του Χένερ (Φέλιξ Κράμερ) και της Μαρία (Μαρλένε Μπάροου), στο φιλμ της Εμιλί Ατέφ, είναι το είδωλο στον καθρέφτη των δύο Γερμανιών· δύο διαφορετικ­οί κόσμοι που πρέπει όχι απλώς να συνυπάρξου­ν, αλλά να οικοδομήσο­υν ένα καινούργιο μέλλον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece