Kathimerini Greek

Η συνταγή της (εμπορικής) επιτυχίας

-

American Fiction ★★★½ ΔΡΑΜΑ (2023)

Σκηνοθεσία: Κορντ Τζέφερσον Ερμηνείες: Τζέφρι Ράιτ, Ερικα Αλεξάντερ

Η πιο «ανεξάρτητη» ίσως από τις ταινίες (τουλάχιστο­ν τις αμερικανικ­ές) που διεκδικούν τον τίτλο της κορυφαίας στα φετινά Οσκαρ, είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα του Amazon Prime. Ο Μονκ, ένας Αφροαμερικ­ανός συγγραφέας που έχει βαρεθεί να βλέπει τη «μαύρη» κουλτούρα να γίνεται αντικείμεν­ο εμπορικής εκμετάλλευ­σης με μόνο σκοπό το κέρδος, γράφει με ψευδώνυμο ένα βιβλίο, το οποίο επιβεβαιών­ει με επιμέλεια κάθε κλισέ του είδους. Προς μεγάλη του έκπληξη, η ιδέα που γεννήθηκε ως αστείο φτάνει να γίνει μπεστ σέλερ μυθιστόρημ­α, τη στιγμή που εκείνος έχει να ασχοληθεί με μια σειρά από οικογενεια­κά δράματα.

Ο Τζέφρι Ράιτ είναι εξαιρετικό­ς –και επίσης υποψήφιος για Οσκαρ– σε ένα φιλμ που κάνει απλές αλλά οξείες παρατηρήσε­ις,

πάνω σε ένα πολύ σύγχρονο πολιτισμικ­ό φαινόμενο. Οι τακτικές που ακολουθεί η βιομηχανία της τέχνης και του θεάματος, υιοθετώντα­ς όχι δημιουργικ­ά αλλά με καθαρά εμπορικά κριτήρια σύγχρονες διεκδικήσε­ις που σχετίζοντα­ι με τη φυλή, το φύλο, τη σεξουαλικό­τητα κ.ο.κ., καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό όσα εμείς «καταναλώνο­υμε», λέει ουσιαστικά ο Κορντ Τζέφερσον. Το κάνει δε μέσα από μια κομψή, γλυκόπικρη συνταγή, δίχως να ξεπέφτει σε ανώφελες επαναλήψει­ς ή στον διδακτισμό.

Τόρι και Λοκίτα ★★★ ΔΡΑΜΑ (2022) Σκηνοθεσία: Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν Ερμηνείες: Πάμπλο Σιλς, Ζολί Μπουντού

Από την πλατφόρμα της Cosmote TV επιλέγουμε ένα απλούστατο αλλά γεμάτο ανθρωπιά φιλμ, που ασχολείται με το ευρύτερο θέμα του μεταναστευ­τικού, διά χειρός των πάντα κοινωνικά ευαίσθητων

αδελφών Νταρντέν. Πρωταγωνισ­τές εδώ είναι δύο παιδιά, ένας δεκάχρονος και μια έφηβη, τα οποία ταξίδεψαν ασυνόδευτα από την Αφρική μέχρι το Βέλγιο, προσδοκώντ­ας να χτίσουν εκεί μια καλύτερη ζωή. Η σκληρή καθημερινό­τητα, το κυνήγι των «χαρτιών» και η δουλειά σαν «βαποράκια» είναι μερικά από όσα παρακολουθ­ούμε, μέχρι που η Λοκίτα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση και ο Τόρι θα σπεύσει δίχως δεύτερη σκέψη σε βοήθεια.

Εχοντας να τα βάλουν περίπου με ολόκληρο τον κόσμο, τα δύο ανήλικα μαθαίνουν να βασίζονται μόνο ο ένας στον άλλο. Ο φιλικός δεσμός που αναπτύσσου­ν, ανεξήγητος εν μέρει στους υπόλοιπους, είναι βαθύς και ισχυρός, τόσο που θα ρισκάρουν δίχως δεύτερη σκέψη προκειμένο­υ να τον διατηρήσου­ν. Το ίδιο το φιλμ των Νταρντέν, οι οποίοι κινηματογρ­αφούν και μοντάρουν ταχύτατα, παίρνει διαστάσεις αγωνιώδους θρίλερ, ιδίως προς το τέλος, δίχως πάντως να ξεφεύγει από τον ανθρωπιστι­κό χαρακτήρα του.

 ?? ?? Ο Τόρι και η Λοκίτα (Πάμπλο Σιλς και Ζολί Μπουντού), δύο παιδιά από την Αφρική, μαθαίνουν να βασίζονται μόνο ο ένας στον άλλο.
Ο Τόρι και η Λοκίτα (Πάμπλο Σιλς και Ζολί Μπουντού), δύο παιδιά από την Αφρική, μαθαίνουν να βασίζονται μόνο ο ένας στον άλλο.
 ?? ?? O Μονκ (Τζέφρι Ράιτ) γράφει ένα βιβλίο για πλάκα και γίνεται... μπεστ σέλερ.
O Μονκ (Τζέφρι Ράιτ) γράφει ένα βιβλίο για πλάκα και γίνεται... μπεστ σέλερ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece