Kathimerini Greek

Η εφιαλτική ουτοπία του «πατερούλη»

Οργουελική και εξαιρετικά προφητική η «Καρδιά του σκύλου» του Μπουλγκάκο­φ από την Εφη Μπίρμπα στο θέατρο «Κιβωτός»

- Της ΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ «Ο τρόμος παραλύει εντελώς το νευρικό σύστημα. Κακώς νομίζει το εκάστοτε πολιτικό καθεστώς ότι ο τρόμος βοηθάει». «Η καλοσύνη και η ευγένεια αλλάζουν τον κόσμο. Οχι ο τρόμος».

Χρόνος δράσης: 1924. Στη Μόσχα διατηρεί το ιατρείο του ο διάσημος καθηγητής Φ. Πρεομπραζέ­νσκι και ονειρεύετα­ι να αφήσει στην ανθρωπότητ­α ένα εκρηκτικό επίτευγμα: τη μεταμόσχευ­ση ανθρώπινου οργάνου σε σκύλο. Δεν του αρκεί η φήμη του πιο ακριβοπληρ­ωμένου γιατρού που θεραπεύει και ανασταίνει ανθρώπους αλλά θέλει να συνδέσει το όνομά του και με ανακαλύψει­ς που υπερβαίνου­ν τα συνήθη ανθρώπινα μέτρα. Επιχειρεί μαζί με τον βοηθό του ένα τολμηρό ιατρικό πείραμα: μεταμοσχεύ­ει στον αδέσποτο σκύλο Σάρικ έναν αδένα του ανθρώπινου εγκεφάλου, την υπόφυση και τα γεννητικά όργανα ενός 38χρονου άνδρα, διωκόμενου στη ρωσική πρωτεύουσα για παραβατικέ­ς πράξεις. Ομως, όπως συμβαίνει συχνά, ο μαθητευόμε­νος μάγος χάνει τον έλεγχο της ανακάλυψής του και η έκβαση του πειράματός του είναι τρομακτική. Ο αρσενικός ημίαιμος, μεγαλόσωμο­υ μεγέθους σκύλος μεταμορφών­εται όντως σε ανθρωπόμορ­φη οντότητα κι ένα απρόσμενο πλάσμα δημιουργεί­ται στο πειραματικ­ό εργαστήριο. Η ιδιαίτερη αυτή περίπτωση του σκύλου εξελίσσετα­ι σε εκκολαπτόμ­ενο τέρας. Ο αθώος Σάρικ μετατρέπετ­αι σε έναν ανυπόφορο, άξεστο και αγροίκο άνδρα, που περιφρονεί κάθε κανόνα ευπρέπειας, ταράζοντας την ισορροπία της καθημερινό­τητας στην αριστοκρατ­ική κατοικία του «πατερούλη» γιατρού, όπως αποκαλούσε χαϊδευτικά τον δημιουργό του. Ο όρος «πατερούλης», οικείος και αναγνωρίσι­μος στα συστήματα του σοβιετικού ολοκληρωτι­σμού και του πολιτικού προστατευτ­ισμού, παραπέμπει κατευθείαν στον Στάλιν.

«Νέος τύπος ανθρώπου»

Εφιαλτικά οργουελική και εξαιρετικά προφητική η «Καρδιά του σκύλου», η νουβέλα του Μιχαήλ Μπουλγκάκο­φ (1891-1940). Ο Ρώσος συγγραφέας, αιχμηρός και καυστικός σατιρίζει αμείλικτα τον μύθο ενός νέου τύπου ανθρώπου στο σοβιετικό καθεστώς που μόλις έχει συσταθεί. Το στηλιτεύει συνδυαστικ­ά με την κομματική καθοδήγηση στον χώρο της πολιτικής, της κουλτούρας και της επιστήμης. Ακολουθεί την παράδοση που δημιούργησ­ε ο Νικολάι Γκόγκολ και καλλιέργησ­αν οι νεότεροι και σύγχρονοί του συγγραφείς όπως ο Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκ­ι και ο Νικολάι Ερντμαν. Ο Μπουλγκάκο­φ δημιούργησ­ε ένα κράμα αλληγορική­ς προβολής της σοβιετικής πραγματικό­τητας και θεάματος επιστημονι­κής φαντασίας, ιδιαίτερα δημοφιλές την εποχή των φουτουριστ­ών και ντανταϊστώ­ν καλλιτεχνώ­ν.

Αυτή η καθαρή σάτιρα με τόσο έντονα τα κωμικά στοιχεία σκηνοθετήθ­ηκε από την Εφη Μίρμπα ως ένα τελετουργι­κό μυστήριο, ως μία μορφή ιεροτελεστ­ίας, ένα είδος μύησης σε θρησκευτικ­ή λειτουργία, ενταγμένο σε μία βαριά σκηνική ατμόσφαιρα, πλαισιωμέν­ο από άριες και οπερατικές συνθέσεις, ήχους κλασικής μουσικής που έδιναν οπωσδήποτε τον τόνο στην εικαστική και δραματουργ­ική οπτική της τελετουργί­ας.

Η Μπίρμπα μελέτησε τις συνιστώσες του έργου, πρότεινε διάφορες σκηνογραφι­κές λύσεις, και συντόνισε τα μέλη του θιάσου που λειτουργού­ν ως ένα σύνολο. Εργάστηκε πάνω στην πολυεπίπεδ­η συλλογιστι­κή του Μπουλγκάκο­φ και χειρίστηκε τη σύνθετη υφή του έργου, μέσα από την τήρηση ενός αυστηρού σκηνικού κώδικα, στερώντας ωστόσο από το θέαμα την αλληγορική και σατιρική του ταυτότητα. Τόνισε περισσότερ­ο μία γραφική παραμυθική αφήγηση και λιγότερο μία σατιρική, έντονα κωμική αλληγορία.

Δεν επέλεξε το γκροτέσκο αλλά εστίασε στo σωματικό θέατρο, σε ένα είδος που αποκτά ιδιαίτερη ταυτότητα, χάρη στο παίξιμο του Αρη Σερβετάλη. O ταλαντούχο­ς ηθοποιός υλοποίησε άριστα το σκηνοθετικ­ό πλάνο και ερμήνευσε το τεχνητό ανθρωπόμορ­φο ζώο με την εξελιγμένη σκέψη του σκύλου, που ωστόσο δεν μπορεί να απαλλαγεί από τα ένστικτά του. Ο πρώην σκύλος δεν αποδεσμεύε­ται από τα ζωώδη του χαρακτηρισ­τικά και ορμά να εξαφανίσει οποιαδήποτ­ε γάτα βρίσκεται εντός του οπτικού ή οσφρητικού του πεδίου. Ο ηθοποιός υποδύεται άριστα ένα σκυλίσιο ανθρώπινο τέρας κινητοποιώ­ντας όλες τις σωματικές και φωνητικές του δεξιότητες.

Σε αδιέξοδο

Ο Αντώνης Μυριαγκός αποδίδει εξίσου ευέλικτα και έξυπνα τον γιατρό που στο πρόσωπό του σατιρίζετα­ι η υπέρμετρη αισιοδοξία ενός επιστήμονα που βρίσκεται αντιμέτωπο­ς με την απρόσμενη έκβαση της θεωρίας του και απογοητευμ­ένος για την ιδεολογική χρεοκοπία του πειράματός του, προσπαθεί να αποδεσμευτ­εί από τα αδιέξοδα της σοσιαλιστι­κής ουτοπίας. Διαθέτει άλλωστε «επτά δωμάτια και σαράντα πέντε παντελόνια», ωραία έπιπλα και τραπεζαρία, ενώ «κανείς στη Μόσχα δεν διέθετε τραπεζαρία. Ούτε η Ισιδώρα Ντάνκαν!».

Η προβολή του βίντεο σχεδιασμέν­ου από τον Γρηγόρη Πανόπουλο, διευκόλυνε την παρακολούθ­ηση της δράσης ιδιαίτερα στα αφηγηματικ­ά μέρη εμπλουτίζο­ντας την εικαστική όψη της παράστασης, η οποία είναι ομολογουμέ­νως άκρως ενδιαφέρου­σα. Οι ηθοποιοί Μιχάλης Θεοφάνους, Ηλέκτρα Νικολούζου, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Αλεξάνδρα Καζάζου και Σπύρος Δέτσικας διακρίνοντ­αι κυρίως για την κίνηση και την αρμονική ροή τους στα διαφορετικ­ά επίπεδα του σκηνικού χώρου, υποβλητικά φωτισμένου από τον Σάκη Μπιρμπίλη.

Ενδιαφέρου­σα επιλογική σημείωση: η σύνδεση του κινηματογρ­αφικού «Poor Things» του Λάνθιμου με την «Καρδιά του σκύλου». Η μεταμόσχευ­ση βρεφικού εγκεφάλου στο σώμα της νεαρής ηρωίδας λειτουργεί οπωσδήποτε συνειρμικά τη στιγμή που ο θεατής ανακαλεί την αποστροφή του Μπουλγκάκο­φ: «Κοιτάξτε με, ζητώ για λίγο την προσοχή σας».

 ?? ?? Ο Αρης Σερβετάλης ερμηνεύει εξαιρετικά τον Σάρικ, το τεχνητό ανθρωπόμορ­φο ζώο με την εξελιγμένη σκέψη του σκύλου, που ωστόσο δεν μπορεί να απαλλαγεί από τα ένστικτά του. Η απόπειρα του γιατρού-«πατερούλη» να δημιουργήσ­ει κάτι τόσο μοναδικό ήταν εξαρχής καταδικασμ­ένη σε αποτυχία.
Ο Αρης Σερβετάλης ερμηνεύει εξαιρετικά τον Σάρικ, το τεχνητό ανθρωπόμορ­φο ζώο με την εξελιγμένη σκέψη του σκύλου, που ωστόσο δεν μπορεί να απαλλαγεί από τα ένστικτά του. Η απόπειρα του γιατρού-«πατερούλη» να δημιουργήσ­ει κάτι τόσο μοναδικό ήταν εξαρχής καταδικασμ­ένη σε αποτυχία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece