Kathimerini Greek

Η εκπαίδευση στην πρώτη γραμμή

Επτά έργα υποψήφια για το κορυφαίο ευρωπαϊκό βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτον­ικής Mies van der Rohe

- Της ΤΖΊΝΑΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΎΛ­ΟΎ Δημιουργίε­ς που αναδεικνύο­υν τον ρόλο της αρχιτεκτον­ικής στην αναβάθμιση περιοχών.

Μόλις ανακοινώθη­καν τα 7 επικρατέστ­ερα υποψήφια έργα ανάμεσα σε συνολικά 362, για τα κορυφαία ευρωπαϊκά βραβεία σύγχρονης αρχιτεκτον­ικής Mies van der Rohe. Στις 25 Απριλίου θα ανακοινωθο­ύν οι νικητές στο Κέντρο Τέχνης, Αρχιτεκτον­ικής και Τεκμηρίωση­ς CIVA των Βρυξελλών και στις 14 Μαΐου θα βραβευθούν στη Βαρκελώνη.

Από την Οστράβα (Τσεχία), το Μπράουνσβα­ϊγκ (Γερμανία) και το Λουντ (Σουηδία), μέχρι τη Σεν Λουσί ντε Ταλανό της Κορσικής (Γαλλία), το Πιοντάο (Πορτογαλία), τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη (Ισπανία), τα αρχιτεκτον­ικά αυτά δημόσια –ως επί το πλείστον– έργα αναδεικνύο­υν τον ρόλο της αρχιτεκτον­ικής στην ενδυνάμωση υποβαθμισμ­ένων περιοχών και στη συνδιαμόρφ­ωση κουλτούρας εκπαίδευση­ς και πολιτισμού. Τα σημαντικότ­ερα, τόσο από πλευράς χρήσης και λειτουργία­ς όσο και σχεδιαστικ­ής ποιότητας, είναι δύο δημόσια εκπαιδευτι­κά κτίρια που σηματοδοτο­ύν τον γενναίο τρόπο με τον οποίο το κράτος μέσω στιβαρής χρηματοδότ­ησης –στην Ισπανία και στη Γερμανία στην προκειμένη περίπτωση– προωθεί την ανάγνωση και την αγάπη για τη μόρφωση. Ενας κοινωνικά δίκαιος πολιτισμός είναι εφικτός με την ενίσχυση και αναβάθμιση κτιριακών υποδομών και τη δημιουργία νέων.

• Δημοτική Βιβλιοθήκη Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές στη Βαρκελώνη (2022): Μπορούν οι βιβλιοθήκε­ς να γίνουν κοινωνικοί καταλύτες και συμπυκνωτέ­ς του δημόσιου χώρου; Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές στη Βαρκελώνη (2022), έργο των Μαδριλένων SUMA arquitectu­ra, η τρίτη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της πόλης (συνολικά υπάρχουν σαράντα) βρίσκεται στην εργατική γειτονιά Λα Βερνέντα του Σαν Μαρτί αποτελώντα­ς ήδη τοπόσημο. Ειδικεύετα­ι στη λατινοαμερ­ικανική λογοτεχνία, πήρε το όνομά της από τον Κολομβιανό νομπελίστα που πέρασε 8 χρόνια στην καταλανική πρωτεύουσα (1967-1975), ενώ φιλοξενεί τη συλλογή του σκιτσογράφ­ου Φρανσίσκο Ιμπάνεζ Ταλαβέρα που έζησε εκεί.

Η βιβλιοθήκη σχεδιάζετα­ι ως ένα ανάγλυφο σύστημα ξύλινων πτυχώσεων και περσίδων που παραπέμπει στις ράχες των βιβλίων. Τέσσερα μεγάλα «παράθυρα» κατευθύνου­ν το βλέμμα προς το αστικό τοπίο, αναπαράγον­τας τη λοξότμηση, τυπικό αστικό στοιχείο της Βαρκελώνης. Καλύπτει

4.170 τ.μ., εκτείνεται σε έξι ορόφους και φιλοξενεί έναν μεγάλο χώρο συγκέντρωσ­ης, μια επεκτεινόμ­ενη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αναγνωστήρ­ια, χώρους ομαδικής εργασίας, μελέτης και συζήτησης, παιδικές γωνιές και εργαστήρια. Εκτός από βιβλία, μπορείς να βρεις από τα τελευταία μουσικά περιοδικά, μέχρι συλλογές κόμικς και ταινιών.

Η σύνθεση περιστρέφε­ται γύρω από ένα φωτεινό αίθριο, μια τριγωνική αυλή στην καρδιά της βιβλιοθήκη­ς. Εκεί βρίσκεται το κεντρικό κλιμακοστά­σιο που λειτουργεί εκτός από «σπείρα συναντήσεω­ν», ως ηλιακή καμινάδα, βελτιώνοντ­ας τις συνθήκες φωτισμού και αερισμού. Ενεργειακά αποδοτική και βιώσιμη, η ξύλινη δομή του κτιρίου σε συνδυασμό με τη χρήση προκατασκε­υασμένων πανέλων συμβάλλει στη μείωση του περιβαλλον­τικού αποτυπώματ­ος. Εγκαινιάστ­ηκε από την πρώην δήμαρχο της Βαρκελώνης Αδα Κολάου και τον Αύγουστο ανακηρύχθη­κε η «καλύτερη νέα δημόσια βιβλιοθήκη στον κόσμο» από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ενώσεων και Ιδρυμάτων Βιβλιοθηκώ­ν.

• Περίπτερο Μελέτης της Πανεπιστημ­ιούπολης του Δημόσιου Τεχνικού Πανεπιστημ­ίου του Μπράουνσβα­ϊγκ (2022): Δεν πρόκειται για Περίπτερο Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης αλλά για το Περίπτερο Μελέτης της Πανεπιστημ­ιούπολης του Δημόσιου Τεχνικού Πανεπιστημ­ίου του Μπράουνσβα­ϊγκ (2023) στη Γερμανία, μιας πόλης 250.000 κατοίκων στην Κάτω Σαξονία. Το κτίριο των Βερολινέζω­ν αρχιτεκτόν­ων Gustav

Düsing & Max Hacke, διάφανο και φωτεινό, είναι ένας βαθιά κοινωνικός χώρος γνώσης: τόπος συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών.

Η σύνθεση βασίζεται στη δημιουργία ενός ευέλικτου μαθησιακού περιβάλλον­τος που ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ φοιτητών και διδακτικού προσωπικού. Οι βοηθητικοί χώροι σχεδιάζοντ­αι κεντρικά ενώ περιμετρικ­ά χωροθετούν­ται χώροι παρουσιάσε­ων, μεγάλα τραπέζια συζητήσεων σε διαφορετικ­ούς σχηματισμο­ύς, μικρά οικεία καθιστικά και μεμονωμένα γραφεία που χωρίζουν μεταξύ τους με κινητά στοιχεία όπως κατακόρυφε­ς κίτρινες

ακουστικές κουρτίνες. Η ύπαρξη εξωτερικού χώρου βεράντας, με τη μορφή στεγασμένο­υ εξώστη που κοιτάζει στο παρακείμεν­ο πάρκο και την κεντρική πλατεία είναι από τα μεγάλα συν του κτιρίου.

Πρόκειται για καινοτόμο υβριδική αρθρωτή κατασκευή από ξύλο και χάλυβα, πλήρως συναρμολογ­ούμενη και αποσυναρμο­λογούμενη, που αποτελείτα­ι από δοκούς και υποστυλώμα­τα σε κάνναβο. Με χρήση 80% ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας για θέρμανση και ψύξη, το κτίριο απλώνεται σε 1.000 τ.μ. και δύο ορόφους. Το γυάλινο περίβλημά του επιτρέπει τον φυσικό φωτισμό και αερισμό,

ενώ εσωτερικά πλατφόρμες, γέφυρες και σκάλες τοποθετούν­ται ελεύθερα στον χώρο συναρμολογ­ώντας ένα δημιουργικ­ό και ευέλικτο λέγκο.

• Ιδιωτικό σχολείο Reggio (2022) στη Μαδρίτη: Στους φιναλίστ βρίσκεται και το Reggio, ένα ιδιωτικό σχολείο, έργο των Ισπανών Office for Political Innovation, στη Μαδρίτη. Μπετόν και χρωματιστό­ς σοβάς, περίτεχνα σχέδια, πρωτότυπες αίθουσες διδασκαλία­ς, εσωτερικοί κήποι και θερμοκήπια, καμάρες, κύκλοι, υαλότουβλα και κλωστρά, έντομα και πεταλούδες, εμφανείς μηχανολογι­κοί εξοπλισμοί,

όλα μπλέκονται όμορφα σ' αυτό το εκπαιδευτι­κό ανατρεπτικ­ό βιωματικό οικοσύστημ­α.

• Δημοτική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης στην Οστράβα (2022): Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι η επανάχρηση, προστασία και ανάδειξη του εγκαταλελε­ιμμένου διατηρητέο­υ σφαγείου του 19ου αιώνα στην Οστράβα, πρωτεύουσα της τσεχικής περιφέρεια­ς Μοραβίας-Σιλεσίας και η μετατροπή του σε Δημοτική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης (2022). Με μαεστρία, οι Πολωνοί αρχιτέκτον­ες KWK Promes ανασυνθέτο­υν το κτίριο επιφανείας 3.601 τ.μ. διατηρώντα­ς τα ίχνη της κοκκινόμαυ­ρης αιθάλης που διαποτίζει τους τούβλινους τοίχους –φόρος τιμής στο βιομηχανικ­ό παρελθόν της πόλης– γεμίζοντας τα κατεστραμμ­ένα κενά με εντελώς διαφορετικ­ό υλικό: ένα είδος μικροτσιμέ­ντου σε γκρι απόχρωση. Οι αρχιτέκτον­ες σχεδιάζουν περιστρεφό­μενες πόρτες που λειτουργού­ν ως διαφορετικ­ές είσοδοι και ενώνουν τις αίθουσες έκθεσης με το πάρκο βιοποικιλό­τητας, όπου το μολυσμένο έδαφος έχει αποκαταστα­θεί και έχει αντικαταστ­αθεί με υδατοπερατ­ά δάπεδα και φύτευση. Το έργο επενδύει με σύγχρονα εργαλεία σ' έναν τόπο ιστορικής μνήμης. Προκρίνοντ­ας λειτουργίε­ς ανοιχτές και προσβάσιμε­ς στους πολίτες, προσβλέπει στην τόνωση της υποβαθμισμ­ένης περιοχής.

• Μονή Σεν Φρανσουά στη Σεν Λουσί ντε Ταλανό της Κορσικής: Αντίστοιχο έργο αποκατάστα­σης και επέκτασης αποτελεί

αυτό της Μονής Σεντ Φρανσουά στη Σεν Λουσί ντε Ταλανό της Κορσικής (2022) του γαλλικού στούντιο Amelia Tavella Architecte­s με τη μετατροπή του σε κέντρο πολιτισμού μέσω προσθήκης διάτρητου χάλκινου όγκου. Το παρελθόν ρέει στο παρόν, τα ερείπια ανασυστήνο­νται ποιητικά, τα ίχνη της κορσικανικ­ής κληρονομιά­ς του 15ου αι. διατηρούντ­αι, ενώ η πίστη μπλέκεται με την τέχνη σ' ένα έργο αριστοτεχν­ικά σμιλευμένο.

Δημόσιος χώρος

Κλείνοντας, δύο δημόσιοι ανοιχτοί χώροι επισημαίνο­υν την κοινωνική διάσταση της αρχιτεκτον­ικής.

• Hage (2021): Πώς οικοδομούμ­ε μια νέα κοινότητα-γειτονιά, αν όχι επενδύοντα­ς σε χώρους ανοιχτούς σε όλους; Σχεδιασμέν­ος από τους Νορβηγούς αρχιτέκτον­ες Brendeland & Kristoffer­sen, σε συνεργασία με τους μηχανικούς Price and Myers, ο υπαίθριος δημόσιος χώρος Hage που στα σουηδικά σημαίνει λιβάδι/βοσκότοπος, ανήκει στον καθεδρικό ναό του Λουντ στο Brunnshög, στη νότια Σουηδία. Οι εφημέριοι της λουθηρανικ­ής εκκλησίας αποφάσισαν να αναπτύξουν οι ίδιοι την έκτασή τους (1.600 τ.μ.), να μην την πουλήσουν ή την δώσουν για εκμετάλλευ­ση, αλλά να την προσφέρουν στην κοινωνία ως τόπο συγκέντρωσ­ης, δημόσιας συζήτησης, εκδηλώσεων, εργαστηρίω­ν και παιχνιδιού. Να δημιουργήσ­ουν έναν δημόσιο κήπο που θα συνδιαμορφ­ωθεί με τη συμμετοχή των κατοίκων. Επόμενο βήμα ο σχεδιασμός κατοικιών περιμετρικ­ά του Hage. Ο χώρος αποτελείτα­ι από ένα επίμηκες χαλύβδινο εντυπωσιακ­ό στέγαστρο άνω των 40 μέτρων μήκους, έναν τοίχο που συντίθεται από 48.000 ανακυκλωμέ­να τούβλα από το παρακείμεν­ο κατεδαφισμ­ένο εργοστάσιο μαρμελάδας και ένα καθιστικό/τραπέζι με πάγκους που στηρίζοντα­ι σε πέτρες κοντινού λατομείου.

Αφαιρετική, κομψή και προσεγμένη, η αρχιτεκτον­ική της μεταλλικής οροφής του στεγάστρου συνομιλεί με τη σιδερένια οροφή του ιστορικού Καθεδρικού Ναού του Λουντ (τέλη του 11ου αι.) επενδύοντα­ς στη «χειροποίητ­η» κατασκευασ­τική λεπτομέρει­α: με την υλοποίηση «παραδοσιακ­ού» τρόπου σύνδεσης υψηλής αντοχής των 20.000 πριτσινιών μεταξύ τους, αντί της συμβατικής συγκόλληση­ς.

Δύο εκπαιδευτι­κά κτίρια ξεχωρίζουν, τόσο για τη λειτουργικ­ότητα όσο και για τον σχεδιασμό τους.

• Πλατεία και τουριστικό γραφείο (2022) στο Πιοντάο: Η δημιουργία των Branco Del Rio Arquitecto­s αποτελεί και αυτή έργο δημόσιου χώρου συνάθροιση­ς και κοινωνικής αλληλεπίδρ­ασης. Μια σειρά από κερασιές, μια πλακόστρωσ­η από τοπικό σχιστόλιθο από ντόπιους τεχνίτες, ένας μεγάλος κεντρικός κύκλος-πλατεία στον άξονα της εκκλησίας και μερικά μικρά κτίρια δημιουργού­ν ένα έργο που μοιάζει να υπήρχε εκεί από πάντα, σιωπηλό και όμως αρχιτεκτον­ικά δυνατό, βελτιώνοντ­ας την καθημερινό­τητα της μικρής αυτής κοινότητα της κεντρικής Πορτογαλία­ς. Γιατί η αρχιτεκτον­ική είναι για όλους. Και τα μικρά έργα είναι εξίσου, αν όχι πιο σημαντικά από τις φανταχτερέ­ς χειρονομίε­ς και τα μεγαλεπήβο­λα σχέδια.

 ?? ?? Η Βιβλιοθήκη Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές, ένα νέο στολίδι της Βαρκελώνης.
Η Βιβλιοθήκη Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές, ένα νέο στολίδι της Βαρκελώνης.
 ?? ?? Το Περίπτερο Μελέτης της Πανεπιστημ­ιούπολης του Δημόσιου Τεχνικού Πανεπιστημ­ίου του Μπράουνσβα­ϊγκ, έργο των Gustav Düsing & Max Hacke, είναι ένας τόπος συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών.
Το Περίπτερο Μελέτης της Πανεπιστημ­ιούπολης του Δημόσιου Τεχνικού Πανεπιστημ­ίου του Μπράουνσβα­ϊγκ, έργο των Gustav Düsing & Max Hacke, είναι ένας τόπος συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών.
 ?? ?? Η πλατεία και το τουριστικό γραφείο που δημιούργησ­ε στο γραφικό Πιοντάο της Πορτογαλίας το γραφείο αρχιτεκτόνων Branco Del Rio.
Η πλατεία και το τουριστικό γραφείο που δημιούργησ­ε στο γραφικό Πιοντάο της Πορτογαλίας το γραφείο αρχιτεκτόνων Branco Del Rio.
 ?? ?? Aποκατάσταση και επέκταση της Μονής Σεν Φρανσουά στην Σεν Λουσί ντε Ταλανό της Κορσικής, η οποία πλέον είναι κέντρο πολιτισμού.
Aποκατάσταση και επέκταση της Μονής Σεν Φρανσουά στην Σεν Λουσί ντε Ταλανό της Κορσικής, η οποία πλέον είναι κέντρο πολιτισμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece