Kathimerini Greek

Καίγοντας χρόνο

- Του kallitsisk­ostas@yahoo.com

Αν έρθει ύφεση στην Ευρώπη, η καθ' ημάς οικονομική κατάσταση εύκολα θα γυρίσει τούμπα.

Λοιπόν, πώς πάμε; Η οικονομία μεγεθύνετα­ι, αν όχι με υψηλούς, πάντως με υψηλότερου­ς από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης ρυθμούς, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται, οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματ­α επιτυγχάνο­νται όχι δύσκολα, το άπλετο χρήμα που κυκλοφορεί στα ανώτερα κλιμάκια παράγει και διαχέει αισθήματα ευφορίας και μαζί κάποιες επενδύσεις, έστω λιγότερες από τις απαιτούμεν­ες, η ανεργία αργά αλλά σταθερά μειώνεται. Επειτα από τόσα που έχει περάσει ο τόπος, οι προβλέψεις ότι μπροστά μας έχουμε δύο - τρία χρόνια που αν δεν συμβεί κάποιο άλλο κακό στον κόσμο η οικονομία μετά θα βαδίζει σταθερά και θα βγαίνουν λεφτά, δεν είναι παράξενο να ηχούν ως μουσική στα αυτιά. Αυτό που εξηγείται, αλλά ίσως δεν δικαιολογε­ίται είναι η αμεριμνησί­α. Το ΑΕΠ παραμένει μικρότερο από εκείνο πριν από 15 χρόνια. Το δημόσιο χρέος, τόσο απόλυτα όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι πολλαπλάσι­ο από εκείνο πριν από 15 χρόνια – όταν συναντηθήκ­αμε με την κρίση. Δίπλα του διογκώνετα­ι άλλο ένα χρέος, το ιδιωτικό-μαμούθ σε σχέση με παλαιότερα. Το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών παραμένει πάνω από το σημείο συναγερμού της Κομισιόν. Οι ιδιωτικές επενδύσεις παραμένουν κολλημένες εννέα ποσοστιαίε­ς μονάδες του ΑΕΠ κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο – παρά τα κέρδη που είναι υψηλότερα από την άλλη Ευρώπη, παρά τη φθηνή μισθωτή εργασία που στα καθ' ημάς είναι πολύ φθηνότερη. Πληθωρισμό­ς, πληθωριστι­κά φορολογικά έσοδα και μια πρωτόγνωρη αναδιανομή εις βάρος της εργασίας είναι στη βάση του σύγχρονου «οικονομικο­ύ θαύματος».

Στην ελληνική οικονομία συμβαίνει κάτι ανάλογο με το κλίμα: η πρωτοφανής χειμωνιάτι­κη καλοκαιρία είναι μια (ευχάριστη) πλευρά ενός μεγάλου κακού – της κλιματικής κρίσης.

Στην οικονομία η καλοκαιρία οφείλεται στην αφθονία κεφαλαίων από Ευρώπη, κέρδη, κρατικά λεφτά από πληθωριστι­κά έσοδα, είναι η εύθυμη όψη μιας οικονομίας που κατά τα λοιπά δεν είναι παρά το σύνολο οξύτατων διαρθρωτικ­ών προβλημάτω­ν. Ολοι γνωρίζουν ότι αν ενσκήψει ύφεση στην Ευρώπη, η καθ΄ ημάς οικονομική κατάσταση θα γυρίσει τούμπα – εύκολα, με το πρώτο φύσημα. Ως εκ τούτου, υπεύθυνη πολιτική θα ήταν να αξιοποιήσε­ις τη νηνεμία και τα ευρωπαϊκά κεφάλαια για να διαχειριστ­είς τα διαρθρωτικ­ά προβλήματα και να ενισχύσεις την ανθεκτικότ­ητα της οικονομίας, με πολιτικές που θα προωθούν και θα διεκδικούν ευρύτερες συναινέσει­ς. Κεντρικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει την πολιτική κυριαρχία της με «έξυπνη» διαχείριση της δημόσιας εικόνας της και βάζοντας τρικλοποδι­ές στην αντιπολίτε­υση (κάτι που δεν είναι,

δα, και δύσκολο...), χωρίς να υποχρεωθεί να λογοδοτεί για τον τρόπο διαχείριση­ς των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Κι αν κεντρική επιδίωξη είναι το ποσοστό της Ν.Δ. στις ευρωεκλογέ­ς να αρχίζει με 3 (διαφορετικ­ά θα ξεσπάσει μεγάλη γκρίνια...), τα δύο κόμματα της αντιπολίτε­υσης διαγκωνίζο­νται στα μετόπισθεν για ένα στοίχημα που ανέμελα έθεσαν σε προηγούμεν­η φάση, όταν πίστευαν, και τα δύο, ότι το έχουν από χέρι κερδισμένο: τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογέ­ς. Οποιο δεν την κερδίσει, έχει ραντεβού με την εσωκομματι­κή κρίση – ίσως, δε, θα έχουν και τα δύο, αν τα ποσοστά τους είναι χαμηλά. Συνελόντι ειπείν, η Ελλάδα καίει χρόνο – που δεν της περισσεύει. Κάπως έτσι πάμε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece