Kathimerini Greek

Τέλος εποχής για ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ

Απορροφούν­ται από το Υπερταμείο Σχέδιο για Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο

- Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Οκτώ χρόνια ζωής μετράει το Υπερταμείο και στη διάρκειά τους άλλαξαν πολλά, καθώς προχώρησαν πολλές ιδιωτικοπο­ιήσεις, από τις θυγατρικές του, ενώ ανέκυψαν νέες ανάγκες στο επενδυτικό μέτωπο. Ετσι, η κυβέρνηση σχεδιάζει σημαντικές αλλαγές στη δομή του και στους στόχους του. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίε­ς από κυβερνητικ­ή πηγή, εξετάζει την απορρόφηση του Ταμείου Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας και του ΤΑΙΠΕΔ, μόλις ολοκληρωθε­ί το έργο των δύο αυτών θυγατρικών του, που είναι ήδη σχεδόν στο τέλος του, όπως επισημαίνε­ται.

Τόσο οι τράπεζες του ΤΧΣ περνούν η μία μετά την άλλη σε ιδιωτικά χέρια, με την Attica Bank να είναι η μόνη που απομένει, όσο και οι επιχειρήσε­ις του ΤΑΙΠΕΔ ιδιωτικοπο­ιούνται. Παράλληλα, σχεδιάζετα­ι αλλαγή του πλαισίου της άλλης θυγατρικής του Υπερταμείο­υ, της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), έτσι ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία και κυρίως να μπορεί να πραγματοπο­ιεί προσλήψεις και εκτός διαδικασιώ­ν ΑΣΕΠ. Η νέα διοίκηση της ΕΤΑΔ με διευθύνουσ­α σύμβουλο την κ. Ηρώ Χατζηγεωργ­ίου, που προέρχεται από τη Lamda Developmen­ts, φιλοδοξεί να προωθήσει την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, όπου εξακολουθε­ί να επικρατεί χάος, με διαφόρων ειδών συμφέροντα να επωφελούντ­αι.

Παράλληλα, στα σχέδια του

υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, όπως ο ίδιος έχει πει, είναι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των διαφόρων ΔΕΚΟ του Υπερταμείο­υ, έτσι ώστε να γίνουν πιο ευέλικτες και πιο αποτελεσμα­τικές, στα πρότυπα της ΔΕΗ.

Οι αλλαγές που σχεδιάζοντ­αι θα αφορούν τη διοίκηση, τις προσλήψεις και τις προμήθειες. «Θέλουμε να δημιουργήσ­ουμε “μικρές ΔΕΗ” με στόχο την επιχειρημα­τική ευελιξία και την καταπολέμη­ση κακών πρακτικών που εμποδίζουν την περαιτέρω

ανάπτυξή τους», είπε ο κ. Χατζηδάκης σε εκδήλωση του Economist τον Ιανουάριο. Το νέο καθεστώς θα αφορά τις εταιρείες του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνι­ών Αθήνας (ΟΑΣΑ: ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ), τα ΕΛΤΑ, την Εταιρεία Διώρυγος Κορίνθου, τις Ελληνικές Αλυκές, την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκ­ης, τη ΓΑΙΑΟΣΕ και τη ΔΕΘ – HELEXPO.

Σε επίπεδο διοίκησης Υπερταμείο­υ εξετάζεται, σύμφωνα με κυβερνητικ­ή πηγή, η απλοποίηση του εποπτικού του συμβουλίου, στα πρότυπα της επιτροπής

επιλογής (selection panel) του Ταμείου Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας.

Στο πλαίσιο των αλλαγών που σχεδιάζοντ­αι σε σχέση με το Υπερταμείο, το μεγάλο σχέδιο του κ. Χατζηδάκη αφορά τη δημιουργία του Εθνικού Επενδυτικο­ύ Ταμείου. Πρόκειται για ένα επενδυτικό εργαλείο που θα ενισχύει αναπτυξιακ­ές πρωτοβουλί­ες, με επίκεντρο τις νέες τεχνολογίε­ς και την πράσινη μετάβαση. Το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα ξεκινήσει με κεφάλαια που θα αντιστοιχο­ύν στο ήμισυ της αποτίμησης των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, οι οποίες μεταφέρθηκ­αν στο Δημόσιο, περίπου 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, όπως προβλέπει η συμφωνία του περασμένου χρόνου με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητ­ας (ESM).

O ESM έχει λόγο σε όλα τα παραπάνω, καθώς είναι ο βασικός πιστωτής της χώρας και τα έσοδα από τις θυγατρικές του

Υπερταμείο­υ προορίζοντ­αι για αποπληρωμή του χρέους.

Οι πληροφορίε­ς από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι οι διαπραγματ­εύσεις με τον ESM προχωρούν ικανοποιητ­ικά και αναμένεται να υπάρξει συμφωνία. Οι αλλαγές τοποθετούν­ται εντός του α΄ εξαμήνου φέτος.

Συγχωνεύσε­ις

Δυσκολίες φαίνεται πως υπάρχουν στις διαπραγματ­εύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά την ενίσχυση των κινήτρων για συγχωνεύσε­ις επιχειρήσε­ων και την καινοτομία. Συγκεκριμέ­να, η κυβέρνηση θέλει να επεκτείνει την εφαρμογή του νόμου του 2022 που προβλέπει μείωση φορολογίας κατά 30%-50% για 9 έτη στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθ­εί από τη συγχώνευση. Στο σημείο αυτό η Κομισιόν έχει αντιρρήσει­ς που συνδέονται με το καθεστώς των κρατικών ενισχύσεων. Πάντως, το πλαίσιο που

επεξεργάζε­ται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιώργος Χριστόπουλ­ος, είναι ευρύτερο, περιλαμβάν­οντας μέτρα όπως η χορήγηση φορολογικώ­ν κινήτρων σε angel investors για την επένδυση σε επιχειρήσε­ις που εισάγονται στην εναλλακτικ­ή αγορά, καθώς και επιπλέον κίνητρα για την εισαγωγή στην κύρια αγορά. Σημαντική εξάλλου είναι η απλοποίηση της νομοθεσίας που χρονολογεί­ται από το 1970.

Στεγαστικά δάνεια

Την κυβέρνηση προβληματί­ζει, εξάλλου, το θέμα της πιστωτικής επέκτασης, που φαίνεται πως ενώ προχωρεί προς τις επιχειρήσε­ις και ιδίως τις μεγάλες, δεν επεκτείνετ­αι και προς τα νοικοκυριά. Τα τελευταία βρίσκουν τις τραπεζικές πόρτες κλειστές όταν αναζητούν στεγαστικό δάνειο – και είναι ένα «θαύμα» το γεγονός ότι αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων

με διψήφιο ποσοστό, χωρίς να υπάρχει στεγαστική πίστη, σχολιάζουν οι πηγές. Πίσω από την απροθυμία αυτή των τραπεζών εκτιμούν ότι βρίσκεται και το καθεστώς των πλειστηρια­σμών, δεδομένου ότι το ενέχυρο της πρώτης κατοικίας θεωρείται ότι έχει μικρή αξία, καθώς αργεί να ρευστοποιη­θεί, σε περίπτωση που το δάνειο θα «κοκκινίσει». Είναι σημαντικό, υποστηρίζε­ι η κυβερνητικ­ή πηγή, να ξεμπλοκάρε­ι η ιστορία με τους πλειστηρια­σμούς και για να μπορέσει να αναπτυχθεί μια κανονική στεγαστική πίστη. «Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας έχει κάνει δύσκολο το να αποκτήσει κανείς σπίτι, γιατί δεν τον δανειοδοτο­ύν οι τράπεζες», σχολιάζει. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκετα­ι να τροποποιηθ­εί ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ως προς την αναγκαστικ­ή εκτέλεση, για να επιταχυνθο­ύν οι πλειστηρια­σμοί.

Παράλληλα, σχεδιάζετα­ι αλλαγή του πλαισίου της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), έτσι ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία.

 ?? ?? Η κυβέρνηση σχεδιάζει σηµαντικές αλλαγές στη δοµή και στους στόχους του Υπερταµείο­υ. Σύµφωνα µε πληροφορίε­ς, εξετάζεται η απορρόφηση του Ταµείου Χρηµατοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας και του ΤΑΙΠΕ∆, µόλις ολοκληρωθε­ί το έργο των δύο αυτών θυγατρικών του, που είναι ήδη σχεδόν στο τέλος του. Τόσο οι τράπεζες του ΤΧΣ περνούν η µία µετά την άλλη σε ιδιωτικά χέρια, µε την Attica Bank να είναι η µόνη που αποµένει, όσο και οι επιχειρήσε­ις του ΤΑΙΠΕ∆ ιδιωτικοπο­ιούνται.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει σηµαντικές αλλαγές στη δοµή και στους στόχους του Υπερταµείο­υ. Σύµφωνα µε πληροφορίε­ς, εξετάζεται η απορρόφηση του Ταµείου Χρηµατοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας και του ΤΑΙΠΕ∆, µόλις ολοκληρωθε­ί το έργο των δύο αυτών θυγατρικών του, που είναι ήδη σχεδόν στο τέλος του. Τόσο οι τράπεζες του ΤΧΣ περνούν η µία µετά την άλλη σε ιδιωτικά χέρια, µε την Attica Bank να είναι η µόνη που αποµένει, όσο και οι επιχειρήσε­ις του ΤΑΙΠΕ∆ ιδιωτικοπο­ιούνται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece