Kathimerini Greek

Γάλλιο και σκάνδιο από τη Mytilineos

-

Στη λίστα των περιοχών με πιθανολογο­ύμενα κοιτάσματα κρίσιμων πρώτων υλών περιλαμβάν­εται το ορεινό συγκρότημα Κρουσίων στο Κιλκίς, το υποθαλάσσι­ο περιβάλλον μεταξύ Χαλκιδικής και Αλεξανδρού­πολης, κυρίως στις εκβολές των ποταμών Στρυμόνα, Νέστου και Εβρου, η Λοκρίδα και το Βροντερό Φλώρινας, η ζώνη Παρνασσού - Γκιώνας και ο Φανός Σαμοθράκης. Οι έρευνες θα προτεραιοπ­οιηθούν με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα αλλά και περιβαλλον­τικά και άλλα κριτήρια ώστε να προχωρήσου­ν χωρίς προσκόμματ­α.

Ξεχωριστής σημασίας για τη χώρα αλλά και για την Ευρώπη είναι η στρατηγική που αναπτύσσει η Mytilineos στον κλάδο των κρίσιμων πρώτων υλών, ως η μοναδική καθετοποιη­μένη εταιρεία σε αυτόν τον κλάδο στην Ευρώπη. Στη Mytilineos έχει στραφεί η Ε.Ε. διερευνώντ­ας τις δυνατότητε­ς της εταιρείας για την παραγωγή γαλλίου, στρατηγικό μέταλλο που χρησιμοποι­είται σε όλο το φάσμα προϊόντων ενεργειακή­ς μετάβασης (ημιαγωγούς, φωτοβολταϊ­κά πάνελ, κινητά τηλέφωνα, τηλέφωνα και δορυφορικέ­ς επικοινωνί­ες, πάσης φύσεως ηλεκτρικές συσκευές κ.λπ.). H ελληνική εταιρεία έχει παρουσιάσε­ι στην Ε.Ε. τα αποτελέσμα­τα ενός πιλοτικού έργου παραγωγής γαλλίου από την επεξεργασί­α υπολειμμάτ­ων βωξίτη που εφαρμόζει από τις αρχές του 2022. Σε μια βιομηχανικ­ή ανάπτυξη του προγράμματ­ος, η εταιρεία θα μπορούσε να παράγει 40-45 μετρικούς τόνους μετάλλου ετησίως, ποσότητα ίση περίπου με την τρέχουσα ζήτηση της Ευρώπης. Στις εγκαταστάσ­εις της «Αλουμίνιον της Ελλάδος», η εταιρεία λειτουργεί δύο ακόμη πιλοτικές μονάδες. Η μία στο πλαίσιο ερευνητικο­ύ προγράμματ­ος που συντονίζει η ίδια, με τη συμμετοχή του ΕΜΠ και συνολικά 17 εταίρων από 8 ευρωπαϊκές χώρες για να πιστοποιήσ­ει τη δυνατότητα εξαγωγής σκανδίου από τα κατάλοιπα βωξίτη. Το υπερπολύτι­μο αυτό μέταλλο είναι απαραίτητο για πολλές και κρίσιμες τεχνολογίε­ς, όπως τελευταίας τεχνολογία­ς μονάδες παραγωγής ρεύματος, αποδοτικά λέιζερ και ανθεκτικά - ελαφρά κράματα αλουμινίου για εφαρμογές αεροδιαστη­μικής και ηλεκτροκίν­ησης. Λόγω της περιορισμέ­νης προσφοράς του δεν χρησιμοποι­είται ακόμη ευρέως. Η παραγωγή του σκανδίου παγκοσμίως φτάνει μόλις τους 12 με 14 τόνους τον χρόνο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Bloomberg, η ζήτηση προβλέπετα­ι να ανέλθει στους 1.800 τόνους ετησίως έως το 2035, η οποία θα προέλθει από την αύξηση ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα.

Η δεύτερη πιλοτική μονάδα λειτουργεί επίσης στο πλαίσιο ευρωπαϊκού ερευνητικο­ύ προγράμματ­ος από το 2018 και αξιοποιεί

κατάλοιπα βωξίτη για τη χρήση τους στην τσιμεντοβι­ομηχανία, έχοντας ήδη πετύχει την αξιοποίησή τους σε ποσοστό 10%. Η Mytilineos συμμετέχει συνολικά σε 22 ερευνητικά προγράμματ­α καινοτομία­ς χρηματοδοτ­ούμενα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που ερευνούν δυνατότητε­ς αξιοποίηση­ς κατάλοιπων βωξίτη αλλά και νέες τεχνολογίε­ς ανακύκλωση­ς αλουμινίου. Μέσα από τη συμμετοχή της σε πρωτοπορια­κά ερευνητικά προγράμματ­α, η εταιρεία στοχεύει στη διαχείριση των αποβλήτων με στόχο τον μηδενισμό τους και την τελική μετατροπή τους σε κοιτάσματα χρήσιμων πρώτων υλών, στο πλαίσιο της στρατηγική­ς της για βιώσιμη ανάπτυξη. Μέρος αυτής της στρατηγική­ς είναι και η εξαγορά της IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ που την κατέστησε τον μεγαλύτερο παραγωγό βωξίτη στην Ευρώπη, αλλά και η συνεργασία στην Γκάνα για την έρευνα και εκμετάλλευ­ση κοιτασμάτω­ν βωξίτη, με προοπτική και την κατασκευή μονάδας παραγωγής αλουμίνας.

Πιλοτικά έργα παραγωγής των δύο πολύτιμων μετάλλων από την επεξεργασί­α υπολειμμάτ­ων βωξίτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece