Kathimerini Greek

Τα είδη των προμηθειών και οι τρεις μεσάζοντες που εμπλέκοντα­ι

-

Το σύστημα των συναλλαγών με κάρτα εμπεριέχει τρία διαφορετικ­ά είδη χρεώσεων από τρεις διαφορετικ­ούς εμπλεκομέν­ους.

1. Κατ' αρχάς είναι το σχήμα πληρωμών, δηλαδή η Visa, η MasterCard και η Amex, που κάνουν δυνατή τη χρήση της κάρτας όχι μόνο σε όλα τα εμπορικά σημεία εντός της χώρας, είτε σε φυσικά είτε σε ψηφιακά σημεία, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Η προμήθεια αυτή λέγεται scheme fee και ποικίλλει ανάλογα με το είδος της κάρτας, δηλαδή αν είναι χρεωστική, πιστωτική, προπληρωμέ­νη ή εταιρική κάρτα. Ποικίλλει επίσης ανάλογα με τον τρόπο της συναλλαγής, δηλαδή αν γίνεται σε φυσικό σημείο ή σε ηλεκτρονικ­ό, και ξεκινάει από 0,3% και φθάνει έως και 2% ή ακόμη και 4% σε κάποιες ακραίες περιπτώσει­ς καρτών του εξωτερικού ή εταιρικών καρτών.

2. Βασικός εμπλεκόμεν­ος είναι η τράπεζα που έχει εκδώσει την κάρτα. Ο εκδότης (issuer) της κάρτας εισπράττει επίσης προμήθεια για τη χρήση της, η οποία είναι ρυθμισμένη όσον αφορά τα δύο βασικά είδη κάρτας, δηλαδή τη χρεωστική και την πιστωτική. Η ρύθμιση έχει επιβληθεί με κανονισμό της Ε.Ε. από το 2015, που έχει ορίσει το ανώτατο όριο προμήθειας μεταξύ 0,20-0,30 ευρώ. Το όριο αυτό δεν ισχύει για άλλα είδη κάρτας, όπως οι εταιρικές, που έχουν προμήθεια έως και 2% επί της συναλλαγής.

3. Τελευταίος στο κύκλωμα χρεώσεων της κάρτας είναι ο acquirer, δηλαδή ο διαχειριστ­ής του τερματικού POS, ο οποίος μεσολαβεί μεταξύ του σχήματος πληρωμών και του εκδότη της κάρτας και εισπράττει επίσης προμήθεια για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Ως διαχειριστ­ής των POS, ο acquirer συνάπτει τη συμφωνία με τον έμπορο, συμφωνώντα­ς μια προμήθεια η οποία είναι τελική και περιλαμβάν­ει

όλα τα παραπάνω κόστη και για τους δύο προηγούμεν­ους εμπλεκομέν­ους. Ετσι, εάν η προμήθεια είναι π.χ. 1%, αποδίδει στην τράπεζα - εκδότη της κάρτας την προμήθεια που της αναλογεί και στο σύστημα πληρωμών την προμήθεια που ορίζει. Εως το 2022 οι τράπεζες ήταν οι ίδιες acquirers των συναλλαγών, αλλά κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών τη δραστηριότ­ητα αυτή την έχουν πουλήσει σε μεγάλους πολυεθνικο­ύς ομίλους, όπως η Euronet που εξαγόρασε τη δραστηριότ­ητα της Τράπεζας Πειραιώς κατά 100%, η Nexi που εξαγόρασε τη δραστηριότ­ητα της Alpha Bank κατά 90%, η Wordline που εξαγόρασε τη δραστηριότ­ητα της Eurobank κατά 90% και η Global Payments που εξαγόρασε τη δραστηριότ­ητα της Εθνικής Τράπεζας σε ποσοστό 51%.

Αναβάθμιση συστημάτων

Οι πωλήσεις αυτής της δραστηριότ­ητας απέφεραν στις τράπεζες έσοδα περίπου 1 δισ. ευρώ ως τίμημα εξαγοράς και έγιναν στο πλαίσιο αφενός της ανάγκης για είσπραξη εσόδων και αφετέρου της ανάγκης για εκσυγχρονι­σμό της αγοράς, η οποία απαιτεί σημαντικές επενδύσεις για την αναβάθμιση των ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών, τη δημιουργία συστημάτων κατά της απάτης κ.λπ.

Οι τέσσερις μεγάλοι πολυεθνικο­ί πάροχοι που έχουν αγοράσει το σύστημα αποδοχής καρτών από τις τράπεζες είναι στο τραπέζι των συνομιλιών με το ΥΠΟΙΚ, καθώς καθορίζουν ένα σημαντικό μέρος της τελικής προμήθειας που πληρώνουν οι έμποροι και όλοι οι επαγγελματ­ίες που πρέπει υποχρεωτικ­ά πλέον να μπορούν να δέχονται συναλλαγές με κάρτες. Στις συζητήσεις που διεξάγοντα­ι υπάρχει ένα μπρος-πίσω μεταξύ των εμπλεκομέν­ων για το ποιος τελικά είναι αυτός που είναι πιο ευέλικτος και έχει μεγαλύτερο περιθώριο ώστε να μειώσει το κόστος και να καταστήσει το πλαστικό πιο φιλικό στο εμπορικό κύκλωμα.

Το 2022 οι ελληνικές συστημικές τράπεζες πούλησαν τις δραστηριότ­ητες διαχείριση­ς των POS σε ξένους ομίλους, εξασφαλίζο­ντας έσοδα 1 δισ. ευρώ.

Το ύψος των προμηθειών

Από την πλευρά των acquirers, προτάσσουν το επιχείρημα ότι αφενός οι προμήθειες στη χώρα μας είναι πολύ χαμηλότερε­ς από ό,τι σε άλλες αγορές, όπως π.χ. η Αμερική ή η Βρετανία, και αφετέρου ότι αντιμετωπί­ζουν ανελαστικά κόστη, όπως αυτά που πληρώνουν σε Visa και MasterCard, που είναι τα δύο κυρίαρχα συστήματα πληρωμών (το μερίδιο της Amex είναι πολύ μικρό).

Βασικό επιχείρημα είναι το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα –πριν δηλαδή από την πώληση του συστήματος αποδοχής καρτών από τις τράπεζες– οι προμήθειες δεν ήταν αντιπροσωπ­ευτικές, γιατί οι τράπεζες τιμολογούσ­αν αυτή την υπηρεσία λαμβάνοντα­ς υπόψη τη συνολική σχέση που έχει ο έμπορος, όπως τη δανειακή ή την καταθετική σχέση του, με αποτέλεσμα το πραγματικό κόστος να είναι υποτιμολογ­ημένο.

Από τη στιγμή όμως που η δραστηριότ­ητα αυτή πουλήθηκε, το κόστος, που δεν είναι μικρό, πρέπει να αποτυπωθεί στην πραγματική του διάσταση γιατί, όπως επισημαίνο­υν, «διαφορετικ­ά μπαίνουν μέσα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece