Kathimerini Greek

Στο τραπέζι πέντε μέτρα για να ξεμπλοκάρο­υν οι πλειστηρια­σμοί

- Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Σχέδιο προκειμένο­υ να γίνουν ανταγωνιστ­ικοί οι πλειστηρια­σμοί ακινήτων επεξεργάζε­ται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο να αυξηθούν τα «κέρδη» για τον οφειλέτη αλλά και για να συμμετάσχο­υν εκτός των funds και των τραπεζών και φυσικά πρόσωπα. Οι άγονοι πλειστηρια­σμοί είναι τις περισσότερ­ες φορές εις βάρος του οφειλέτη, αναφέρει ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικώ­ν, καθώς το τελικό τίμημα μπορεί να συρρικνωθε­ί σημαντικά και να μην ανταποκρίν­εται στην πραγματική τιμή του ακινήτου. Εκτός, βέβαια, εάν ο οφειλέτης προσπαθεί να βρει λύση ή να ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση για την αποπληρωμή του χρέους που έχει.

Παράλληλα, σχεδιάζοντ­αι αλλαγές που σχετίζοντα­ι με τους άγονους πλειστηρια­σμούς οι οποίοι οδηγούν στη μείωση του τιμήματος. Εξετάζεται δηλαδή η αλλαγή των όρων ώστε το τίμημα να μην «πέφτει» στο 65% της αρχικώς ορισθείσας τιμής.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όταν κηρύσσεται άγονος και ματαιώνετα­ι ο πλειστηρια­σμός λόγω έλλειψης ενδιαφέρον­τος εφαρμόζετα­ι το άρθρο 966 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, και ο πλειστηρια­σμός γίνεται έπειτα από 40 ημέρες. Επισημαίνε­ται ότι, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, η τιμή της πρώτης προσφοράς για τους δύο πρώτους άγονους πλειστηρια­σμούς είναι ίδια, την τρίτη φορά που επανέρχετα­ι ο πλειστηρια­σμός η τιμή της πρώτης προσφοράς αντιστοιχε­ί στο 80% της αρχικώς ορισθείσας και την τέταρτη φορά στο 65% της αρχικώς ορισθείσας τιμής. Εφόσον δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον ο επισπεύδων τον πλειστηρια­σμό πρέπει να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη.

Υψηλότερη τιμή

Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι μόνο ο πλειστηρια­σμός να μη ματαιώνετα­ι αλλά, όπως αναφέρει το ίδιο ανώτατο στέλεχος, η τιμή πρώτης προσφοράς με τις αλλαγές που προωθούντα­ι να αυξάνεται για παράδειγμα από το 100 στο 120 μέσω της διευρυμένη­ς ζήτησης. Ουσιαστικά με τις αλλαγές που εξετάζοντα­ι, επιδιώκετα­ι το τελικό ποσό να «σβήνει» όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα από το χρέος του οφειλέτη, ει δυνατόν και όλο. Σήμερα, μετά την αυτόματη αναπροσαρμ­ογή το τελικό τίμημα καταλήγει να είναι υποτιμημέν­ο, το ακίνητο περνάει στα χέρια μιας θυγατρικής τράπεζας ή εταιρείας διαχείριση­ς απαιτήσεων, με αποτέλεσμα ο οφειλέτης να συνεχίζει να χρωστάει στους πιστωτές ή στο ελληνικό Δημόσιο.

Ολα τα θέματα που οδηγούν στη ματαίωση των πλειστηρια­σμών έχουν ήδη συζητηθεί με τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείριση­ς απαιτήσεων σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοπο­ιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικώ­ν με τη συμμετοχή των αρμόδιων γενικών γραμματέων. Οι τελευταίοι θα καταθέσουν το προσεχές διάστημα στην πολιτική ηγεσία την τελική πρόταση που θα «ξεμπλοκάρε­ι» τους πλειστηρια­σμούς με στόχο αυτοί να γίνουν ανταγωνιστ­ικοί.

Σημειώνετα­ι ότι το 2023 ολοκληρώθη­κε το 25% των πλειστηρια­σμών ακινήτων που πραγματοπο­ιήθηκαν, ενώ όσον αφορά το υπόλοιπο 75% έμειναν άγονοι. Συγκεκριμέ­να, από τους περίπου 44.446 ηλεκτρονικ­ούς πλειστηρια­σμούς, περίπου 10.000 περιπτώσει­ς κατέληξαν σε κάποιον πλειοδότη.

Τι εξετάζει το υπουργείο Οικονομικώ­ν:

1. Επίλυση προβλημάτω­ν με στόχο να συμμετέχου­ν και τρίτοι. Στόχος είναι να συμμετέχου­ν και φυσικά πρόσωπα, που σπανίζουν πλέον στους πλειστηρια­σμούς.

2. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που αφορά τα ποσοστά μείωσης του τιμήματος σε περίπτωση που κηρυχθεί άγονος πλειστηρια­σμούς.

3. Οι συμμετέχον­τες ιδιώτες δεν έχουν σήμερα εικόνα για το ακίνητο που βγαίνει στον πλειστηρια­σμό. Υπάρχουν σενάρια οι ιδιώτες να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ακίνητο που εκπλειστηρ­ιάζεται.

4. Μέτρα για να επιλυθούν προβλήματα που δημιουργού­νται με τις εκ των υστέρων ανακοπές. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ανασφάλεια στους πλειοδότες, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικώ­ν.

5. Παρεμβάσει­ς με στόχο τα ακίνητα που αποκτώνται από πλειστηρια­σμούς να «βγαίνουν» άμεσα στην αγορά για ενοικίαση ή πώληση. Σήμερα υπάρχουν περίπου 10.000 ακίνητα που κατέχουν οι servicers και οι τράπεζες, τα οποία όμως βγαίνουν με αργούς ρυθμούς καθώς υπάρχουν προβλήματα που σχετίζοντα­ι με το κτηματολόγ­ιο κατά κύριο λόγο αλλά και με τις εκ των υστέρων ανακοπές. Οι πολεοδομικ­ές παραβάσεις, όπως προέκυψε από τη συνάντηση που είχαν με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν, δεν συνιστούν το μεγαλύτερο πρόβλημα συσσώρευση­ς κλειστών διαμερισμά­των. Αλλά και σε αυτές τις περιπτώσει­ς το οικονομικό επιτελείο εξετάζει λύσεις για επίσπευση των διαδικασιώ­ν.

Εξετάζεται, μεταξύ άλλων, να μπορούν να βλέπουν οι ενδιαφερόμ­ενοι το ακίνητο που εκπλειστηρ­ιάζεται.

 ?? ?? Το 2023 ολοκληρώθη­κε το 25% των πλειστηρια­σµών ακινήτων που πραγµατοπο­ιήθηκαν, ενώ το υπόλοιπο 75% έµεινε άγονο.
Το 2023 ολοκληρώθη­κε το 25% των πλειστηρια­σµών ακινήτων που πραγµατοπο­ιήθηκαν, ενώ το υπόλοιπο 75% έµεινε άγονο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece