Kathimerini Greek

Ο ΦΠΑ στα νεόδμητα παραμένει «παγωμένος» εδώ και μία πενταετία

-

H Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση που χρησιμοποι­εί την εξαίρεση από τον ΦΠΑ ως μέτρο τόνωσης της οικοδομική­ς δραστηριότ­ητας, ειδικά όσον αφορά την κατοικία. Το «πάγωμα» στην Ελλάδα διαρκεί ήδη μία 5ετία και μάλιστα δεν καλύπτει μόνο την κύρια κατοικία, ώστε να έχει χαρακτήρα αντιμετώπι­σης του στεγαστικο­ύ προβλήματο­ς, αλλά το σύνολο των ακινήτων. Μάλτα και Πορτογαλία είναι οι άλλες δύο χώρες που ακολουθούν την ίδια «συνταγή».

Επίσης, υπάρχουν χώρες που εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή, όπως είναι το Βέλγιο (6% και 12%), η Ιταλία (4% και 10%), η Πολωνία (8%), η Ρουμανία (5%) ή η Σλοβενία (9,5%), όπως προκύπτει από τα επικαιροπο­ιημένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από την άλλη, οι περισσότερ­ες χώρες υιοθετούν τον κανονικό συντελεστή: Δανία (25%), Γερμανία (19%), Εσθονία (20%) κ.λπ.

Γεγονός είναι ότι η ευρωπαϊκή οδηγία αφήνει περιθώρια ελιγμών, καθώς η «κοινωνική κατοικία» συμπεριλαμ­βάνεται στο παράρτημα με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες για τα οποία οι χώρες έχουν τη δυνατότητα εφαρμογής χαμηλότερω­ν συντελεστώ­ν.

Η οδηγία επιτρέπει επίσης την εφαρμογή μειωμένων συντελεστώ­ν για μια υπηρεσία που θα μπορούσε να φανεί πολύ χρήσιμη στην Ελλάδα δεδομένων των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στην αγορά ακινήτων: την ανακαίνιση και επισκευή ακινήτων. Η Ελλάδα εφαρμόζει στην υπηρεσία ανακαίνιση­ς (και όχι στα υλικά, τα οποία ούτως ή άλλως δεν μπορούν να έχουν χαμηλότερο συντελεστή) ΦΠΑ 24%, που είναι από τους υψηλότερου­ς στην Ευρώπη. Θεσπίστηκε βέβαια η έκπτωση φόρου από το εισόδημα (έως και 16.000 ευρώ στην 5ετία), όμως και πάλι οι ιδιοκτήτες έχουν το δίλημμα αν πρέπει να ζητήσουν τιμολόγιο για την υπηρεσία επισκευής, καθώς αυτομάτως ο επαγγελματ­ίας θα προσαυξήσε­ι την τιμή με 24%. Η υπηρεσία επισκευής στην Ιταλία έχει ΦΠΑ 10%, στην Κύπρο 5%, στην Πορτογαλία 6%, στην Ισπανία 10%, ενώ υπάρχουν βεβαίως και οι χώρες που εφαρμόζουν τον κανονικό συντελεστή.

Το νόημα της επιβολής του ΦΠΑ είτε στην αγορά νεόδμητου ακινήτου (δεν αφορά ποτέ την πώληση μεταχειρισ­μένου) είτε στην επισκευή δεν είναι να αυξηθεί περαιτέρω η τιμή. Είναι ο κατασκευασ­τής να μπορεί να εκπέσει τον ΦΠΑ που εισπράττει από τον αγοραστή του ακινήτου από τον αντίστοιχο που θα καταβάλει στους προμηθευτέ­ς του, συμβάλλοντ­ας έτσι στη φορολογική εξυγίανση ολόκληρου του συστήματος. Χωρίς τον ΦΠΑ δεν υπάρχει και ισχυρό κίνητρο για έκδοση τιμολογίων κατά τη διαδικασία ανέγερσης, καθώς ο μόνος «μοχλός πίεσης» είναι η συγκέντρωσ­η του απαιτούμεν­ου ποσού για να κλείσει ο φάκελος και να ηλεκτροδοτ­ηθεί για πρώτη φορά η οικοδομή.

Μάλτα και Πορτογαλία ακολουθούν την ίδια «συνταγή» με την Ελλάδα, ενώ υπάρχουν χώρες που εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή.

 ?? ?? Η ευρωπαϊκή οδηγία αφήνει περιθώρια ελιγμών στον ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότ­ητα, καθώς η «κοινωνική κατοικία» συμπεριλαμ­βάνεται στο παράρτημα με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες για τα οποία οι χώρες έχουν τη δυνατότητα εφαρμογής χαμηλότερω­ν συντελεστώ­ν.
Η ευρωπαϊκή οδηγία αφήνει περιθώρια ελιγμών στον ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότ­ητα, καθώς η «κοινωνική κατοικία» συμπεριλαμ­βάνεται στο παράρτημα με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες για τα οποία οι χώρες έχουν τη δυνατότητα εφαρμογής χαμηλότερω­ν συντελεστώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece