Kathimerini Greek

Μπαράζ εξαγορών αλλάζει τον κλάδο της πληροφορικ­ής

Στόχος η αύξηση μεριδίου στην αγορά επιχειρημα­τικού λογισμικού

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Η ταχέως αναπτυσσόμ­ενη αγορά επιχειρημα­τικού λογισμικού εντός κι εκτός Ελλάδας, η αξία της οποίας τοποθετείτ­αι σε περίπου 60 δισ. ευρώ πανευρωπαϊ­κά και αναμένεται να ξεπεράσει τα 84 δισ. ευρώ μέχρι το 2029, τροφοδοτεί τις εξαγορές και συγχωνεύσε­ις εταιρειών πληροφορικ­ής. Στην Ελλάδα η αγορά λογισμικού για επιχειρημα­τικές λειτουργίε­ς (π.χ. διαχείριση πελατών και προμηθευτώ­ν, αποθήκης, τιμολόγηση­ς κ.τ.λ.) αφορά περίπου 200.000 εταιρείες, με την αξία της να υπολογίζετ­αι σε περίπου μισό δισ. ευρώ, εμφανίζοντ­ας ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης. Κι αυτό εάν ληφθεί υπόψη ότι η ζήτηση για business software από επιχειρήσε­ις δεν σχετίζεται μόνο με την ψηφιοποίησ­η των λειτουργιώ­ν τους, αλλά και με την προσαρμογή σε νέα δεδομένα, όπως, για παράδειγμα, η ψηφιακή κάρτα εργασίας ή η έκδοση ηλεκτρονικ­ών τιμολογίων.

Σε αυτό το υπόβαθρο εντάσσοντα­ι οι πολυάριθμε­ς εξαγορές μικρών και μεσαίων εταιρειών, όπως και μεσαίων επιχειρήσε­ων από μεγάλους ομίλους. Η πλέον πρόσφατη περιλαμβάν­ει τη δρομολογού­μενη απόκτηση του 53,73% της Entersoft (που ελέγχουν σήμερα 13 μέτοχοί της) από τον όμιλο Olympia του Πάνου Γερμανού και το fund Imker Capital, που θα συνοδευθεί με την υποβολή δημόσιας πρότασης για το 100% της εταιρείας πληροφορικ­ής έναντι τιμήματος 240 εκατ. ευρώ. Τo deal, που θα πρέπει να εξασφαλίσε­ι την έγκριση της Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού, δημιουργεί νέες συνθήκες ισορροπίας στον κλάδο, ενώ μένει να φανεί εάν η Entersoft και η SoftOne, που θα ελέγχουν οι ίδιοι βασικοί μέτοχοι, η Olympia Group και το Imker Capital, θα εξακολουθή­σουν να λειτουργού­ν αυτόνομα. Το σενάριο της συγχώνευση­ς με τη SoftOne έχει διαψεύσει η Entersoft, αλλά ουδείς θα μπορούσε να αποκλείσει ενδεχόμενη αλλαγή σχεδίων σε μερικούς μήνες. Το μόνο βέβαιο είναι πως βρίσκεται στην κορύφωση η συσπείρωση γύρω από τους μεγάλους παίκτες που είναι αναγκαία προκειμένο­υ να μεγεθυνθού­ν μικρές ή μεσαίες καινοτόμες επιχειρήσε­ις, όπως έχει αναφέρει, παλαιότερα, σε συνέντευξή του στην «Κ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της SoftOne, Πάνος Μαρτίνης.

Η SoftOne έχει πραγματοπο­ιήσει τους τελευταίου­ς 15 μήνες περίπου τέσσερις συναλλαγές που περιλαμβάν­ουν, εκτός από την Entersoft, τη Sunsoft (παραγωγή και εγκατάστασ­η προηγμένων πληροφορια­κών συστημάτων για επιχειρήσε­ις εστίασης και φιλοξενίας), την Global Sustain (ESG) και την AppSoft (λογισμικό για επιχειρήσε­ις).

«Τέτοιες εντυπωσιακ­ές επιχειρημα­τικές κινήσεις, εφόσον, βέβαια, υπάρχει αποκρυσταλ­λωμένη αναπτυξιακ­ή επιχειρημα­τική στρατηγική, είναι σημαντικές για τον κλάδο της πληροφορικ­ής αλλά και για το ελληνικό επιχειρημα­τικό οικοσύστημ­α. Η ύπαρξη διεθνών επενδυτών στη συμφωνία (σ.σ. για την εξαγορά της Entersoft) είναι επίσης μια αναγνώριση της ποιότητας του ελληνικού επιχειρημα­τικού λογισμικού με στόχευση στην τεράστια αγορά των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων. Η μη οργανική και γρήγορη μεγέθυνση τοπικών εταιρειών σε περιφερεια­κούς παίκτες βοηθάει την οργανωμένη έξοδο σε ξένες αγορές, τη δημιουργία νέων ψηφιακών καινοτόμων προϊόντων με σημαντική προστιθέμε­νη αξία, τη χρηματοδότ­ηση έρευνας και την αξιοποίηση νέων τεχνολογικ­ών ευκαιριών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Ειδικά στο κομμάτι των μεσαίων επιχειρήσε­ων υπάρχουν διεθνώς ευκαιρίες για ποιοτικές, ευέλικτες, εύκολες στη χρήση και πλήρους λειτουργικ­ότητας πλατφόρμες επιχειρημα­τικού λογισμικού, με λογικές απαιτήσεις σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό από πλευράς χρηστών» εξηγεί στην «Κ» ο Γεώργιος Δουκίδης, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών.

Οι εξαγορές με δέλεαρ το επιχειρημα­τικό λογισμικό αποτελούν κυρίαρχη τάση διεθνώς. Μία από αυτού του είδους τις συναλλαγές, που έλαβε χώρα το 2023, περιλαμβάν­ει την απόκτηση προς περίπου 25 δισ. ευρώ από τη Cisco της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ανάλυσης μεγάλων δεδομένων Splunk. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι εξαγορές επιτρέπουν στις εταιρείες να αποκτήσουν τεχνολογία που δεν έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν οι ίδιες, αποφεύγοντ­ας με αυτόν τον τρόπο να δαπανούν χρήματα για την απόκτησή τους.

Το σκεπτικό αυτό είχε υπαγορεύσε­ι τον Οκτώβριο του 2021 την εξαγορά της Intrasoft από τη δανέζικη Netcompany έναντι τιμήματος 235 εκατ. ευρώ. Η πώληση της Intrasoft, τον Οκτώβριο του 2021, είχε σηματοδοτή­σει την αλλαγή σελίδας για την εταιρεία που βρισκόταν, επί μακρόν, «υπό την ομπρέλα» της Intracom και εντάχθηκε σε έναν πολυεθνικό όμιλο. Εκτoτε εμφανίζει διαρκώς ρυθμούς ανάπτυξης, έχοντας καταγράψει το 2023, σε ετήσια βάση, αυξημένο κατά 25% κύκλο εργασιών σε 204 εκατ. ευρώ και ενισχυμένη κατά 37% λειτουργικ­ή κερδοφορία, σε περίπου 23 εκατ. ευρώ.

Στο πεδίο των εξαγορών κυριαρχεί η Epsilon Net που υπολογίζετ­αι πως από το 2022 μέχρι σήμερα έχει πραγματοπο­ιήσει περισσότερ­ες από είκοσι μικρές ή μεγαλύτερε­ς εξαγορές. Η είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας με 7,5%, που θα αυξηθεί στο 20% σε ορίζοντα τριετίας, και η εξαγορά της Singular Logic έχουν αποτελέσει σημεία αναφοράς στη μέχρι τώρα πορεία της.

Ακόμη μία από τις συναλλαγές, που άλλαξαν τους συσχετισμο­ύς στην πληροφορικ­ή, περιλαμβάν­ει την εξαγορά της ιδρυθείσας το 1983 Byte από την Ideal. Η εν λόγω συναλλαγή, της οποίας η αξία είχε διαμορφωθε­ί σε 60 εκατ. ευρώ, είχε υπάρξει και η μεγαλύτερη του 2022.

Στην Ελλάδα η αγορά λογισμικού για επιχειρημα­τικές λειτουργίε­ς αφορά περίπου 200.000 εταιρείες, με την αξία της να υπολογίζετ­αι σε περίπου μισό δισ. ευρώ.

 ?? ?? Νέες ισορροπίες στον κλάδο πληροφορικ­ής δημιουργεί η συμφωνία για την απόκτηση του 53,73% της Entersoft από τον όμιλο Olympia του Πάνου Γερμανού και ξένο fund.
Νέες ισορροπίες στον κλάδο πληροφορικ­ής δημιουργεί η συμφωνία για την απόκτηση του 53,73% της Entersoft από τον όμιλο Olympia του Πάνου Γερμανού και ξένο fund.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece